FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Bundesliga for Americans
Quiz about The Bundesliga for Americans

The Bundesliga for Americans Trivia Quiz


A quiz for Americans who watch an occasional Bundesliga game on TV. Just identify these ten teams who were playing in the top German football league during the 2015-16 season. Have fun!

A multiple-choice quiz by shvdotr. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Germany

Author
shvdotr
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
379,772
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
350
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. There are two Bundesliga teams named Borussia. Well known for its black BVB in a gold circle, the club this team represents was founded in 1909. It won back-to-back Bundesliga crowns in 1995 and 1996 and again in 2011 and 2012. Which city, just 30 miles east of the Rhine, boasts this Ballspielverein Borussia? Hint


Question 2 of 10
2. This team plays in green and white at home in one of Germany's newest cities. Known as the Wolves, this eleven won the Bundesliga in the 2008-9 season. Which team is this that was originally founded as a sport club for workers in an auto-making factory? Hint


Question 3 of 10
3. This club plays in Germany's third-oldest city. Nicknamed the "Fuggerstädter", after the wealthy Fugger banking family that dominated their city going back to the Middle Ages, the team plays in WWK Arena, the world's first climate-neutral stadium. Which Bavarian team is this that plays in white home uniforms and green ones on the road? Hint


Question 4 of 10
4. Nicknames of this club include "Die alte Dame" and "Die Blau-Weißen", meaning "The Old Lady" and "The Blue-Whites." The team name came in 1892 from a steamboat with a blue and white smokestack. Playing its home games in the Olympiastadion (the Olympic Stadium) that was used in the 1936 Olympic Games, what is the name of this team from Germany's capital? Hint


Question 5 of 10
5. This club, with distinctive green home colors, represents one of Germany's three city-states. Founded in 1899, team nicknames include "Die Wederaner" ("The River Islanders") and "Die Grün-Weißen" ("The Green-Whites"). Name this northern club, which has won four Bundesliga titles stretched between 1964 and 2004. Hint


Question 6 of 10
6. No doubt the Bundesliga's best-known club, this team won its 24th title in 2015. In the 1970s the legendary Franz Beckenbauer led this team, which boasts such nicknames as "Stern des Südens" ("Star of the South") and "FC Hollywood" to three straight European Cups (1974-75-76). Who is it? Hint


Question 7 of 10
7. This team, from Bavaria, won its first-ever Bundesliga match 1-0, on the road at Mainz on 15th August 2015, getting off on the right foot in its first Bundesliga season. Nicknamed "Die Schanzer", this team's pre-kickoff song is AC/DC's "Thunderstruck." Which club is it? Hint


Question 8 of 10
8. Die Geißböcke (The Billy Goats) play in RheinEnergieStadion in Cologne, one of the Bundesliga's three "Carnival cities". Their logo shows the city's cathedral outline in a red circle with "Hennes" the Billy Goat mounting the circle. Which team is this, that won Bundesliga titles once in the 1960s and once in the 70s? Hint


Question 9 of 10
9. Winners of six German championships, they're known as "Die Rothosen" for their home uniform of red shorts and white jerseys. Playing in one of Germany's northern-most cities, they are also called "Der Dino", or "The Dinosaur" because they are one of Germany's oldest clubs, dating back to 1887. Name this team that plays in Germany's second-largest city. Hint


Question 10 of 10
10. Located in Baden-Württemberg, this club plays in Mercedes-Benz Arena and is known as "Die Schwaben" ("The Swabians"). They have won Bundesliga crowns in 1984, 1992, and 2007. The team's logo features three black stag antlers on a gold field, similar to that of Württemberg, as well of the Porsche logo. Which team is this? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. There are two Bundesliga teams named Borussia. Well known for its black BVB in a gold circle, the club this team represents was founded in 1909. It won back-to-back Bundesliga crowns in 1995 and 1996 and again in 2011 and 2012. Which city, just 30 miles east of the Rhine, boasts this Ballspielverein Borussia?

Answer: Dortmund

"Borussia" is derived from the Latin name for Prussia. Nicknames for Borussia Dortmund include "die Borussen" (the Borussians or Prussians), "die Schwarzgelben" (the Black and Yellows), and "der BVB" (the BVB).
2. This team plays in green and white at home in one of Germany's newest cities. Known as the Wolves, this eleven won the Bundesliga in the 2008-9 season. Which team is this that was originally founded as a sport club for workers in an auto-making factory?

Answer: VfL Wolfsburg

"Verein für Leibesübungen Wolfsburg e. V.", which basically means a club for exercise, was originally organized for the Volkswagen factory workers in Wolfsburg, a city founded in 1938 for the purpose of manufacturing Germany's new car. Like most other Bundesliga teams, VfL Wolfsburg also sponsors other sports, including handball, athletics (i.e. track and field, cross country running, and so on), and badminton.
3. This club plays in Germany's third-oldest city. Nicknamed the "Fuggerstädter", after the wealthy Fugger banking family that dominated their city going back to the Middle Ages, the team plays in WWK Arena, the world's first climate-neutral stadium. Which Bavarian team is this that plays in white home uniforms and green ones on the road?

Answer: FC Augsburg

Founded in 1907 as Fußball-Klub Alemania Augsburg, and a relative newcomer to the Bundesliga, FC Augsburg first joined the top tier in 2011 when they were runners-up in the second-level.
4. Nicknames of this club include "Die alte Dame" and "Die Blau-Weißen", meaning "The Old Lady" and "The Blue-Whites." The team name came in 1892 from a steamboat with a blue and white smokestack. Playing its home games in the Olympiastadion (the Olympic Stadium) that was used in the 1936 Olympic Games, what is the name of this team from Germany's capital?

Answer: Hertha BSC

The club's full name is Hertha Berliner Sport-Club von 1892. Hertha was a founding member of the German Football Association when it was formed in 1900. Playing in six consecutive championship games from 1926 to 1931, Hertha captured back-to-back titles in '30 and '31. Olympiastadion is Germany's largest stadium in terms of permanent seating capacity.
5. This club, with distinctive green home colors, represents one of Germany's three city-states. Founded in 1899, team nicknames include "Die Wederaner" ("The River Islanders") and "Die Grün-Weißen" ("The Green-Whites"). Name this northern club, which has won four Bundesliga titles stretched between 1964 and 2004.

Answer: Werder Bremen

Werder Bremen was first founded in 1899, taking the name "Werder" a German term meaning "river peninsula" for the area in which their field was located. Bremen, the smallest of Germany's three "Stadt-Staaten," is located on the Weser River in northern Germany.
6. No doubt the Bundesliga's best-known club, this team won its 24th title in 2015. In the 1970s the legendary Franz Beckenbauer led this team, which boasts such nicknames as "Stern des Südens" ("Star of the South") and "FC Hollywood" to three straight European Cups (1974-75-76). Who is it?

Answer: Bayern München

From 1972 to 2005, Bayern München played in the Olympic Stadium used in the 1972 Games. With over 270,000 members, Bayern is Germany's largest sports club and includes other departments, such as basketball, bowling, chess, gymnastics, handball, and table tennis.
7. This team, from Bavaria, won its first-ever Bundesliga match 1-0, on the road at Mainz on 15th August 2015, getting off on the right foot in its first Bundesliga season. Nicknamed "Die Schanzer", this team's pre-kickoff song is AC/DC's "Thunderstruck." Which club is it?

Answer: FC Ingolstadt 04

FC Ingolstadt 04 was formed in 2004 when two previous Ingolstadt clubs merged (ESV Ingolstadt and MTV Ingolstadt), making it one of the Bundesliga's newest teams. The oldest of the previous clubs, Männer-Turn-Verein von 1881 Ingolstadt, or MTV Ingolstadt, was formed back in 1881, but did not take up football until 1905, and re-formed after World War II in 1948.
8. Die Geißböcke (The Billy Goats) play in RheinEnergieStadion in Cologne, one of the Bundesliga's three "Carnival cities". Their logo shows the city's cathedral outline in a red circle with "Hennes" the Billy Goat mounting the circle. Which team is this, that won Bundesliga titles once in the 1960s and once in the 70s?

Answer: FC Köln

The original mascot, the goat Hennes, was donated to the club as a Carnival joke by a circus owner during one of Cologne's great Carnival festivals that the city is famous for. It was named "Hennes" in honor of the great FC Köln player and later manager, Hennes Weisweiler.

The mascot is Hennes VIII. Club members also compete in other sports, such as handball, gymnastics, and table tennis.
9. Winners of six German championships, they're known as "Die Rothosen" for their home uniform of red shorts and white jerseys. Playing in one of Germany's northern-most cities, they are also called "Der Dino", or "The Dinosaur" because they are one of Germany's oldest clubs, dating back to 1887. Name this team that plays in Germany's second-largest city.

Answer: Hamburger SV

Hamburger Sport-Verein dates back to Sport-Club Germania Hamburg, formed in 1887. They have played in Germany's highest soccer league every season since the end of World War I. The team's won Bundesliga titles in 1979 and then back-to-back in 1982 and 1983, following two runners-up finishes in 1980 and '81.
10. Located in Baden-Württemberg, this club plays in Mercedes-Benz Arena and is known as "Die Schwaben" ("The Swabians"). They have won Bundesliga crowns in 1984, 1992, and 2007. The team's logo features three black stag antlers on a gold field, similar to that of Württemberg, as well of the Porsche logo. Which team is this?

Answer: VfB Stuttgart

Verein für Bewegungsspiele Stuttgart 1893 e. V. was founded in 1912 with the merger of two other clubs and had their original basis in rugby, rather than football (soccer).
Source: Author shvdotr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Potpourri of Sports:

A variety of my sports quizzes about a variety of sports.

  1. NCAA Football Trophy Games Average
  2. Classic Sport Nicknames Average
  3. The Bundesliga for Americans Average
  4. What League Is That? Average
  5. Sports Halls of Fame Average
  6. Battles for the Cup Average
  7. Solid Gold, Baby! Average
  8. Period Lengths of Various Sports Average

5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us