FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Legends of the Hidden Temple
Quiz about Legends of the Hidden Temple

"Legends of the Hidden Temple" Quiz


A nod to the very popular game show of the '90s. How many shows feature a giant talking stone head?

A multiple-choice quiz by MrNobody97. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television L-P
  8. »
  9. Legends of the Hidden Temple

Author
MrNobody97
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
161,821
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
15 / 25
Plays
536
- -
Question 1 of 25
1. Who hosted the show?

Answer: (First & last name)
Question 2 of 25
2. The show started with six teams and quickly narrowed them down to four. What type of "body of water" did teams have to cross in the first elimination round? Hint


Question 3 of 25
3. What was the name of the large stone head who imparted advice to the teams?

Answer: (One word; also the name of an ancient civilization of the Americas)
Question 4 of 25
4. The four teams that made it through the first round went on to a question-and-answer round. Only two teams would go on to the next round, and they had to answer three questions correctly to advance. What was the name of this question-and-answer round?

Answer: (Three words)
Question 5 of 25
5. Immediately before the question round began, the show's resident stone head would tell the teams what artifact would be looked for in the temple, and tell the legend behind that object. Other than the story behind the object, what was the only advice/information that the stone head would give to the teams AT THIS POINT? Hint


Question 6 of 25
6. After the first two elimination rounds, the final two teams would compete in three short contests to determine a winner. Each time a team won one of the contests they'd receive a pendant (or half of one). What was the name given to this series of three physical competitions?

Answer: (Two words)
Question 7 of 25
7. If there was a tie after the three games were over, how was the winner determined? Hint


Question 8 of 25
8. After the two elimination rounds and the main three-stunt round, the winning team got the chance to enter the temple and try to get the artifact out of the temple. The show's endgame was officially known as the Temple Run.


Question 9 of 25
9. Upon encountering them, players who had a pendant had to give it up; those who didn't got taken out of the temple. What's the term given to the three "enemies" who reside in the temple?

Answer: (Two words)
Question 10 of 25
10. To win the grand prize, how long did teams have to grab the artifact and make it out of the temple? Hint


Question 11 of 25
11. What was special about the episode whose artifact was the Mask of Shaka Zulu? Hint


Question 12 of 25
12. The center of the temple was sometimes called the Heart Room. Which of these temple rooms is not located in the center of the temple? Hint


Question 13 of 25
13. During one episode, a contestant in the Shrine of the Silver Monkey accidentally dropped the statue base onto the ground below. It was tossed back up to the contestant. Whom did Kirk say threw it back up to the player? Hint


Question 14 of 25
14. Which of these rooms is one of the only ones where a Temple Guard has never appeared? Hint


Question 15 of 25
15. What was the artifact in the show's very first episode? Hint


Question 16 of 25
16. In one episode's Temple Run, the girl manages to grab the artifact -- and then proceeds to leave it behind, thinking she only had to touch it (rather than bring it back out of the temple). Which item was this? Hint


Question 17 of 25
17. The stories that Olmec tells are historically very accurate.


Question 18 of 25
18. On at least one occasion, a team member has lost their pendant in the temple before even being caught by a Temple Guard.


Question 19 of 25
19. Which of these is the most common outcome of the Temple Runs? Hint


Question 20 of 25
20. At the end of each episode, when the Stone-Stanley logo is shown, what is Olmec heard to say in the background? Hint


Question 21 of 25
21. According to the credits, the show's music was composed by someone (or a group of people) known as "The Music Machine."


Question 22 of 25
22. Talking about things like Olmec, the temple and the artwork/designs inside the temple, the show is obviously based on more than one ancient culture.


Question 23 of 25
23. Over the course of which three years did the show run? Hint


Question 24 of 25
24. The show received the Best Game Show Series award at the 16th Annual CableAce Awards.


Question 25 of 25
25. How many total different layouts were there for the temple maze? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who hosted the show?

Answer: Kirk Fogg

Fogg has been in a few other TV and movie productions besides this show. He was much more involved in the first season, before the producers played up the Olmec gimmick. Some people actually refer to him as Kirk "I Read Cuecards for a Living" Fogg.
2. The show started with six teams and quickly narrowed them down to four. What type of "body of water" did teams have to cross in the first elimination round?

Answer: Moat

There were many different ways in which the teams might have to cross the moat. The first four teams to make it across and ring the gong continued on to the Steps of Knowledge.
3. What was the name of the large stone head who imparted advice to the teams?

Answer: Olmec

Olmec was voiced by Dee Bradley Baker, who (in his normal voice) also announced the prizes. Baker is known for having done hundreds of vocal imitations, styles and sound effects. He co-hosted on the game show "Shop 'Til You Drop" for a while, and also appeared on an episode of the early '90s show "What Would You Do?"
4. The four teams that made it through the first round went on to a question-and-answer round. Only two teams would go on to the next round, and they had to answer three questions correctly to advance. What was the name of this question-and-answer round?

Answer: Steps of Knowledge

Contestants would ring in to answer questions by stepping on a button at their feet. The two teams to make it to the fourth and final step would play in the Temple Games.
5. Immediately before the question round began, the show's resident stone head would tell the teams what artifact would be looked for in the temple, and tell the legend behind that object. Other than the story behind the object, what was the only advice/information that the stone head would give to the teams AT THIS POINT?

Answer: Which room the artifact is located in

Olmec would tell the winning team about the pendants and Temple Guards, but not until right before the temple run. At that point he would also tell the players about how to unlock the next room in the temple. However, the teams had to figure out their own path; there was no real "most direct route" or "best way" to reach the target room.
6. After the first two elimination rounds, the final two teams would compete in three short contests to determine a winner. Each time a team won one of the contests they'd receive a pendant (or half of one). What was the name given to this series of three physical competitions?

Answer: Temple Game

Teams won half a pendant for the first and second games, and a full pendant for the third one. A tie score in any of the games earned the (half) pendant for both teams; a tie score after all three games were over resulted in a tiebreaker question from Olmec.
7. If there was a tie after the three games were over, how was the winner determined?

Answer: One multiple-choice question

A stagehand would bring out the Tiebreaker Pedestal and Olmec would ask the final question. Both teams had a gong with which to ring in. In the first season, answering the question incorrectly gave the win to the other team by default; in the second season, answering wrong simply gave the other team a chance to answer.
8. After the two elimination rounds and the main three-stunt round, the winning team got the chance to enter the temple and try to get the artifact out of the temple. The show's endgame was officially known as the Temple Run.

Answer: True

Many people agree that the Temple Run was one of the most exciting bonus rounds played in a game show.
9. Upon encountering them, players who had a pendant had to give it up; those who didn't got taken out of the temple. What's the term given to the three "enemies" who reside in the temple?

Answer: Temple Guard

While some players were unfazed, the Guards were typically pretty surprising (if not downright frightening, for a moment) to the unsuspecting contestant. The Guards knew just how to jump out and startle someone when they least expected it. Originally each Guard was played by a different actor, but some episodes clearly have the same person appearing in multiple rooms.
10. To win the grand prize, how long did teams have to grab the artifact and make it out of the temple?

Answer: 3 minutes

It's one of the longest timed bonus rounds ever seen on a game show. For some teams, three minutes was more than enough time; for others, it was just enough time and for yet other teams it wasn't quite long enough.
11. What was special about the episode whose artifact was the Mask of Shaka Zulu?

Answer: Record for fastest bonus round win

The Red Jaguars won with 1:13 left on the clock. Instead of having to navigate all over the temple, however, the player blazes a direct path right to the room the object is in. Normally, if a team tries to go straight to the room the item is in, the door turns out to be locked and the person has to go another way. For whatever reason, though, the door to the room opens, the player runs in and grabs the mask and comes back out, much to Kirk's astonishment.
12. The center of the temple was sometimes called the Heart Room. Which of these temple rooms is not located in the center of the temple?

Answer: The Laser Light Room

The Laser Light Room was on the lowest level, below the center of the temple. The Room of the Mandarin Hand involves pushing all the fingers of a hand up against a globe; Medusa's Lair involves pushing several snakes into Medusa's stone head; the Room of the Fallen Columns simply involves pushing past a group of large "stone" pillars that block the way.
13. During one episode, a contestant in the Shrine of the Silver Monkey accidentally dropped the statue base onto the ground below. It was tossed back up to the contestant. Whom did Kirk say threw it back up to the player?

Answer: The Spirit of a Temple Guard, from the Dark Forest

Kirk attributes the helping hand to that of a Temple Spirit of the Dark Forest. Since these "Temple Spirits" were actually just animatronic fake trees, however, it's obvious he was kidding. A stagehand or other crew member actually tossed it back up; Kirk or the partner couldn't have done it--they stand in front of the temple gate, which is too far away from the Shrine.
14. Which of these rooms is one of the only ones where a Temple Guard has never appeared?

Answer: The Jester's Court

For some odd reason, Temple Guards just don't show up in this room. Maybe because there are no hiding places for them to effectively jump out from. Another such room where you won't find a Temple Guard is in the Pit of Despair. The Swamp, Lightning Room and Tomb of the Headless Kings are all candidates for potential Temple Guard appearances.
15. What was the artifact in the show's very first episode?

Answer: The Headdress of Lawrence of Arabia

The Green Monkeys won the Temple Run with one second left on the clock.
16. In one episode's Temple Run, the girl manages to grab the artifact -- and then proceeds to leave it behind, thinking she only had to touch it (rather than bring it back out of the temple). Which item was this?

Answer: The Trident of Poseidon

In this episode, if Kimberly hadn't dropped the trident before realizing she had to go back and pick it up, she probably would have made it out in time.
17. The stories that Olmec tells are historically very accurate.

Answer: False

No, they're not very accurate at all. Some general facts may be true, but for the most part, the story is made up (or exaggerated). But the writers do make up some pretty clever stories!
18. On at least one occasion, a team member has lost their pendant in the temple before even being caught by a Temple Guard.

Answer: True

This happened in the episode which featured the Mummified Hand of the Egyptian King. The team had 1 1/2 pendants. The first player runs into the temple, drops her pendant somewhere in the Pit, can't find it and keeps on going -- only to be caught pendant-less by a Temple Guard.

The second player goes in and finds her pendant. Unfortunately, he is caught *twice* -- the second time without having found the other half-pendant -- and so the team loses.
19. Which of these is the most common outcome of the Temple Runs?

Answer: Lose -- ran out of time

This show is HARD, and most teams wound up losing for one reason or another. Actually, very few teams lost as a direct result of not having enough pendants. The problem was usually one of two things:
1) By the time the first player is pulled out, there's not nearly enough time for their partner to get to the object; or,
2) The first player was a poor player who was too slow, got lost/confused and just wasted time in general.
20. At the end of each episode, when the Stone-Stanley logo is shown, what is Olmec heard to say in the background?

Answer: "Hmmm..."

No idea why they chose to have Olmec say "Hmmm..." unless someone was making a pun about Olmec and "stone."
21. According to the credits, the show's music was composed by someone (or a group of people) known as "The Music Machine."

Answer: True

Although the credits always seem to read "The Music Machine" and nothing else, I could swear that I once saw an actual person's name listed alongside it. Anyone who cares to attest to this (or knows any more info) is encouraged to let me know; I will add any more information about it here. Nothing much is known about the Music Machine, however; there's an unrelated company out on the Internet, and that's about it.
22. Talking about things like Olmec, the temple and the artwork/designs inside the temple, the show is obviously based on more than one ancient culture.

Answer: True

It isn't clear whether or not they meant to mix things up so much. Olmec is named after the civilization of the Olmecs; in fact, they are famous for having built huge stone heads. The temple (and Temple Guards) are, as Kirk says, Mayan--an entirely different culture. And the artwork inside the temple, for example some of the walls and doors, is identical to the style of the Aztecs.
23. Over the course of which three years did the show run?

Answer: 1993-1995

It premiered in September 1993 and lasted until September 1995. The show lasted three seasons and produced 120 episodes.
24. The show received the Best Game Show Series award at the 16th Annual CableAce Awards.

Answer: True

And well-deserving of the award, too. The game was very fair in rules and games; it was fast-paced and exciting; the unbelievable set and lively music are practically alive with atmosphere.
25. How many total different layouts were there for the temple maze?

Answer: 15

The temple maze had a total of 15 different layouts -- nine in the first season, five in the second season and just one in the third season. Why it eventually stayed the same is unclear.
Source: Author MrNobody97

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Legends of the Hidden Temple Easier
2. Legends of the Hidden Temple Average

7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us