FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Name That Spinoff
Quiz about Name That Spinoff

Name That Spin-off Trivia Quiz


For this quiz, a spin-off is considered a TV show, not a movie, with mostly different characters and with a totally different title, not a remake of the original show. Here are some questions concerning spin-offs.

A multiple-choice quiz by classictvnut. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. TV Mixture
  8. »
  9. Spin-Offs

Author
classictvnut
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
259,566
Updated
Mar 20 22
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
8720
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 24 (8/10), Guest 165 (7/10), Guest 81 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. A spin-off and a sequel are the same thing.


Question 2 of 10
2. 'Happy Days' was the spin-off of what other show?
Hint


Question 3 of 10
3. Speaking of 'Happy Days', which of the following was proposed as one of its spin-offs? Hint


Question 4 of 10
4. Barney Miller had one spin-off. What was it?

Answer: (One word)
Question 5 of 10
5. 'Cheers' spawned how many TV series?
Hint


Question 6 of 10
6. 'Happy Days' was a spin-off, but it was the parent show for how many other situation comedies?
Hint


Question 7 of 10
7. Which TV show is credited with having spun-off the most situation comedies?
Hint


Question 8 of 10
8. The show 'Quincy M. E.' had no spin-offs.


Question 9 of 10
9. 'Alice' was the spin-off of 'Flo'.


Question 10 of 10
10. What was the one spin-off of 'Soap'?

Answer: (One word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 28 2024 : Guest 24: 8/10
May 28 2024 : Guest 165: 7/10
May 28 2024 : Guest 81: 3/10
May 28 2024 : Guest 107: 8/10
May 27 2024 : Guest 76: 7/10
May 27 2024 : Guest 80: 4/10
May 27 2024 : Mimi1950: 5/10
May 26 2024 : Guest 15: 3/10
May 22 2024 : Guest 174: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A spin-off and a sequel are the same thing.

Answer: False

'The American HeritageŽ Dictionary of the English Language, Fourth Edition' defines a sequel as "Something that follows; a continuation. A literary, dramatic, or cinematic work whose narrative continues that of a preexisting work." An example would be each movie in the 'Rocky' series.

The original should be complete or finished before the sequel picks up and continues the story. From the same source we find that a spin-off is defined as "Something derived from an earlier work, such as a television show starring a character who had a popular minor role in another show." An example would be 'Maude' which was a spin-off of 'All in the Family'.

A spin-off usually starts airing while the original show is still being run, though not always. It also is usually a show centered around a minor character first seen in another series.
2. 'Happy Days' was the spin-off of what other show?

Answer: Love American Style

'Happy Days' was a spin-off of a February, 1972 episode of 'Love American Style'. The title of the episode was 'Love and the Happy Days'.
3. Speaking of 'Happy Days', which of the following was proposed as one of its spin-offs?

Answer: Out of the Blue

'Out of the Blue' was a one-season show that was a spin-off/crossover of 'Happy Days'. Its creation was an attempt to create a program about an angel loosely modeled after 'Mork and Mindy'. The show starred Jason Richards as Random, the angel.
4. Barney Miller had one spin-off. What was it?

Answer: Fish

The show, 'Fish' was spun-off of 'Barney Miller' in 1977 and lasted two season. The main character of Police Detective Phil Fish was played by Abe Vigoda, who originated the role on 'Barney Miller'.
5. 'Cheers' spawned how many TV series?

Answer: two

'Cheers' was the parent show for the 'Tortellis' in 1987 and 'Frasier' in 1993. 'The Tortellis' was based on the life Carla's ex-husband and family. 'Frasier' was centered around the life of Dr. Frasier Crane, his brother Dr. Niles Crane, their father and his nurse.
6. 'Happy Days' was a spin-off, but it was the parent show for how many other situation comedies?

Answer: five

'Happy Days' spawned five other situation comedies. They were: 'Laverne and Shirley' in 1976, 'Blansky's Beauties' in 1977, 'Mork and Mindy' in 1978, 'Out of the Blue' in 1979 and 'Joanie Loves Chachi' in 1982. It also spun-off 4 cartoon series.
7. Which TV show is credited with having spun-off the most situation comedies?

Answer: All in the Family

'All in the Family' directly spun-off five situation comedies and two second generation spin-offs, shows spun-off of the spin-offs. These shows were: 'Maude' in 1972, 'The Jeffersons' in 1975, 'Archie Bunker's Place' in 1979, 'Gloria' in 1982 and '704 Hauser' in 1994. 'Good Times was a spin-off of 'Maude' and 'Checking In' was a spin-off of 'The Jeffersons'. 'All in the Family' was the American version of a British show titled 'Till Death Us Do Part'.
8. The show 'Quincy M. E.' had no spin-offs.

Answer: True

'Quincy M.E.' was a coroner or medical examiner and starred Jack Klugman. It aired from 1976 through 1983. It can be considered the forerunner of the crime scene investigator/forensic investigator genre of shows, but it had no spin-offs.
9. 'Alice' was the spin-off of 'Flo'.

Answer: False

It's actually the reverse, 'Flo' was a spin-off of 'Alice'. The series 'Alice' ran from 1976 through 1985. One of the characters was Florence Jean 'Flo' Castleberry who was famous for saying, "Kiss my grits!" The spin-off, 'Flo' aired from 1980 through 1981 with Polly Holliday starring as Flo.
10. What was the one spin-off of 'Soap'?

Answer: Benson

The Show 'Benson' was created around the character of Benson DuBois, the sharp witted butler on 'Soap'. 'Benson' aired from 1979 through 1986 and starred Robert Guillaume. In this spin-off, Benson had left the employment of the Tate family and was now the head butler for a widowed state governor somewhere in the eastern USA. Even though he moved, his wit and tongue were as sharp as ever.
Source: Author classictvnut

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us