FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sharpe Episode 1 Sharpes Rifles
Quiz about Sharpe Episode 1 Sharpes Rifles

"Sharpe" Episode 1 ("Sharpe's Rifles") Quiz


This quiz is based on the first TV episode, as screened in the UK, and not on the book of the same name by Bernard Cornwell.

A multiple-choice quiz by April. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television Q-T
  8. »
  9. Sharpe

Author
April
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
251,828
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
641
Awards
Top 10% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. What year is the episode "Sharpe's Rifles" set in? Hint


Question 2 of 10
2. Who is Sir Arthur Wellesley better known as? Hint


Question 3 of 10
3. What was the "damn bad turn" that Wellesley did for Sharpe? Hint


Question 4 of 10
4. What vice does Major Hogan have? Hint


Question 5 of 10
5. Major Hogan refers to a banker in London - who is he? Hint


Question 6 of 10
6. After the briefing about looking for the missing banker, Wellesley asks Hogan if Sharpe "will do?" What does Hogan reply? Hint


Question 7 of 10
7. When Sharpe questions the Riflemen for the first time, where does Rifleman Cooper say he comes from? Hint


Question 8 of 10
8. Apart from Sharpe, which other officer survived the attack by the French Hussars? Hint


Question 9 of 10
9. How was rifleman Harper rewarded for defending Major Blas Vivar's box? Hint


Question 10 of 10
10. On reaching Torre Castro, who were the first two Riflemen onto the roof of the chapel? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 22 2024 : Guest 176: 4/10
Feb 16 2024 : rubberneck1: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What year is the episode "Sharpe's Rifles" set in?

Answer: 1809

It was in 1809 that Wellesley was preparing to move into Spain from Portugal.
2. Who is Sir Arthur Wellesley better known as?

Answer: Lord Wellington

Later in 1809, after the battle of Talavera, Wellesley was ennobled to 1st Duke of Wellington.
3. What was the "damn bad turn" that Wellesley did for Sharpe?

Answer: He gave him a field commission.

This was unusual and seen as a "bad turn" as not many soldiers were promoted from the ranks and in being so they were disliked by the men and by the officers - hence they found it difficult to fit in.
4. What vice does Major Hogan have?

Answer: Taking snuff

Major Hogan is seen throughout the episodes to be snuffing and sneezing!
5. Major Hogan refers to a banker in London - who is he?

Answer: Nathan Rothschild

Although Nathan was the referred to banker in London, it was his brother James who was featured as travelling in the episode.
6. After the briefing about looking for the missing banker, Wellesley asks Hogan if Sharpe "will do?" What does Hogan reply?

Answer: "Do or die, sir."

Major Hogan comes out with many "one-liners" during the episodes and this is one of his first.
7. When Sharpe questions the Riflemen for the first time, where does Rifleman Cooper say he comes from?

Answer: Shoreditch

Cooper was "invited" to join the army by a magistrate!
8. Apart from Sharpe, which other officer survived the attack by the French Hussars?

Answer: Captain Murray

Although Captain Murray survived, he died a short while later from wounds sustained in the attack.
9. How was rifleman Harper rewarded for defending Major Blas Vivar's box?

Answer: Sharpe ordered him to "fall in".

Rifleman Harper, and his colleagues, understood this to be high praise as it effectively released him from a death sentence.
10. On reaching Torre Castro, who were the first two Riflemen onto the roof of the chapel?

Answer: Perkins and Hagman

It was from the roof of the chapel that the Gonflan (Banner) of St James was flown.
Source: Author April

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us