FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about SpongeBob Battle for Bikini Bottom  The Basics
Quiz about SpongeBob Battle for Bikini Bottom  The Basics

"SpongeBob: Battle for Bikini Bottom" - The Basics Quiz


To celebrate the announcement of this wondrous game's Rehydrated form, let's discuss its original in all its glory, by first hashing out the basics! For the PS2, XBox, PC and GameCube

A multiple-choice quiz by cavalier87. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Video Game Trivia
  6. »
  7. Video Games Q-S
  8. »
  9. Spongebob Video Games

Author
cavalier87
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
401,612
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
109
Last 3 plays: Guest 161 (8/10), Guest 212 (10/10), Guest 73 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. In all, there are three playable characters in this game. Which of the following is not one of them? Hint


Question 2 of 10
2. Who is the main antagonist of this game? Hint


Question 3 of 10
3. At the time of this game's release, Clancy Brown and Ernest Borgnine, voice actors for the TV show's Mr Krabs and Mermaid Man respectively, were still going strong and doing their thing in the show. Did they do the voice acting for their characters in this game?


Question 4 of 10
4. Starting off in Jellyfish Fields, Squidward gets stung painfully by a swarm of jellyfish. SpongeBob deduces that there is a way to cure Squidward's ailment and ventures off to Spork Mountain, where the game thrusts the first boss at the player. Who is the first boss? Hint


Question 5 of 10
5. In order to progress through the game, the player will need a certain currency to enable them to enter most worlds in the game. What currency is this? Hint


Question 6 of 10
6. If a player is having a lot of trouble earning progression currencies in the game, fret not! There are a lot of different ways one could achieve what they need. Which of the following is an example of an alternate way, apart from venturing into various maps in the game, to earn progression currency? Hint


Question 7 of 10
7. The Jellyfish Fields boss can actually be skipped, should the player desire it. It is possible to finish an entire playthrough without ever confronting that boss. However, not every boss on the way to the end of the game can be skipped. Who is the first mandatory boss a player must encounter? Hint


Question 8 of 10
8. SpongeBob is capable of doing a lot of things. However, he has teammates for a reason. Which of the following is something he is not capable of? Hint


Question 9 of 10
9. There are ten main characters in the TV show. Sadly, not all of them appear in this game. Which character of the following, one who also administers quests to gain progression currency, is an example of a main character who does appear? Hint


Question 10 of 10
10. What is the first area a player may access at the very beginning of the game? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 17 2024 : Guest 161: 8/10
May 17 2024 : Guest 212: 10/10
May 15 2024 : Guest 73: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In all, there are three playable characters in this game. Which of the following is not one of them?

Answer: Squidward

SpongeBob is the starter character players take control of. Patrick is unlocked in Jellyfish Fields, while Sandy joins the team in Downtown Bikini Bottom.
2. Who is the main antagonist of this game?

Answer: Plankton

Plankton has released his robotic army onto Bikini Bottom, and these robots have caused mayhem everywhere. Putting a stop to them and dismantling Plankton's evil scheme is the focus of the plot.
3. At the time of this game's release, Clancy Brown and Ernest Borgnine, voice actors for the TV show's Mr Krabs and Mermaid Man respectively, were still going strong and doing their thing in the show. Did they do the voice acting for their characters in this game?

Answer: No

Joe Whyte emulated both Mr Krabs and Mermaid Man in the video game. There was never a specific reason given for why Brown and Borgnine were the only TV show voice actors absent from the game. It has been speculated that Brown's absence can be linked to his busy overall voice acting career, making him overall unavailable to provide lines in the video game. That, however, is just unproven speculation.
4. Starting off in Jellyfish Fields, Squidward gets stung painfully by a swarm of jellyfish. SpongeBob deduces that there is a way to cure Squidward's ailment and ventures off to Spork Mountain, where the game thrusts the first boss at the player. Who is the first boss?

Answer: King Jellyfish

King Jellyfish is an extremely simple boss to defeat. This was fitting, as he is the game's first boss in the game's first world.
5. In order to progress through the game, the player will need a certain currency to enable them to enter most worlds in the game. What currency is this?

Answer: Golden Spatulas

You can turn in ten of Patrick's socks and receive a golden spatula in return for it. Fifteen Golden Spatulas will be needed to open up the hub world of Bikini Bottom, and trigger the first mandatory boss fight. In all, seventy-five Golden Spatulas are needed to reach the final boss and end the game.
6. If a player is having a lot of trouble earning progression currencies in the game, fret not! There are a lot of different ways one could achieve what they need. Which of the following is an example of an alternate way, apart from venturing into various maps in the game, to earn progression currency?

Answer: Paying Mr Krabs

Mr Krabs has eight golden spatulas available that he is willing to trade to SpongeBob in exchange for Shiny Objects, which are essentially the basic "money" currency of the game. The player can unlock one at a time, with subsequent Golden Spatulas costing progressively more Shiny Objects.
7. The Jellyfish Fields boss can actually be skipped, should the player desire it. It is possible to finish an entire playthrough without ever confronting that boss. However, not every boss on the way to the end of the game can be skipped. Who is the first mandatory boss a player must encounter?

Answer: Robo-Sandy

Robo-Sandy challenges SpongeBob and Patrick at the Poseidome. Robo-Patrick is the game's second mandatory boss, fighting SpongeBob and Sandy at the Industrial Park. Robo-SpongeBob is the game's final boss in general, and defeating him will win the entire game. That fight occurs at the Chum Bucket. Robo-Squidward was initially planned to be a boss battle, as there is confirmed concept art and coding within the game suggesting this fight was intended.

Unfortunately, it was cut at the last minute due to time constraints.
8. SpongeBob is capable of doing a lot of things. However, he has teammates for a reason. Which of the following is something he is not capable of?

Answer: Picking up heavy objects

Patrick handles the heavy lifting, capable of picking up entire robots, tikis or "throw fruit." SpongeBob has an impressive arsenal of tricks due to his skills with bubble blowing, able to create bowling balls and even missiles to use against robots.
9. There are ten main characters in the TV show. Sadly, not all of them appear in this game. Which character of the following, one who also administers quests to gain progression currency, is an example of a main character who does appear?

Answer: Mrs Puff

Mrs Puff shows up in Downtown Bikini Bottom, Jellyfish Fields, Sand Mountain and more. Completing her quests is notably and consistently rather tedious, but does yield a Golden Spatula in exchange for the player's trouble.
10. What is the first area a player may access at the very beginning of the game?

Answer: SpongeBob's house

The game begins right in SpongeBob's pineapple house. This is a very short tutorial to teach players the basics of the game as a whole.
Source: Author cavalier87

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us