Quiz about All Things Christmas
Quiz about All Things Christmas

All Things Christmas Trivia Quiz


A quiz on both the religious and secular festivities of the world's biggest birthday party.

A multiple-choice quiz by Fiachra. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Christmas
  8. »
  9. Christmas Around the World

Author
Fiachra
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
159,033
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
5864
Last 3 plays: AbacoPeach (5/10), Guest 76 (6/10), Guest 54 (1/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What plant is traditionally used to 'deck the halls'? Hint

Ivy
Laurel
Mistletoe
Holly

2. When 'the halls are decked', treat yourself to a glass of mulled wine. What does mulled mean? Hint

Chilled & sweetened
Chilled & spiced
Heated & spiced
Heated & sweetened

3. How many candles are used in an Advent wreath in the church on Sunday? Hint

2
3
6
4

4. A representation of the manger is usually placed in Irish homes, what is this called? Hint

Manger
Stable
Cave
Crib

5. Presents must be bought, what delightful plant is associated with the legend of Madelon? Hint

Poinsettia
Rose
Lily
Iris

6. You make a list (again), reminding yourself to get a Christmas candle. Why do Irish people traditionally put candles in their windows at this time? Hint

Decoration
Warmth
Atmosphere
Hospitality

7. Which Sunday in Advent is called Gaudete Sunday? Hint

First
Second
Fourth
Third

8. Another item on your list, must be alcohol for the Christmas pudding. What is the traditional alcohol in Ireland? Hint

Beer
Brandy
Whiskey
Mead

9. A few workmates suggest as it's Christmas you might like to 'choraulien' with them, what are they suggesting? Hint

Cooking
Skiing
Carolling
Skating

10. Christmas Eve midnight and the TV shows a mass from Manger Square. In which Middle Eastern city would you find Manger Square? Hint

Jerusalem
Bethlehem
Damascus
Nazareth


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What plant is traditionally used to 'deck the halls'?

Answer: Holly

This tradition goes all the way back to Roman times, when the Romans used holly wreaths to honour Saturn. To avoid persecution the early Christians also used the holly, today it is a Christian symbol.
Of course, holly was also a Druidic symbol, with its evergreen leaves and red berries it was said to keep the earth beautiful until spring.
2. When 'the halls are decked', treat yourself to a glass of mulled wine. What does mulled mean?

Answer: Heated & spiced

Mulled wine in medieval times was called 'hipocris' or 'ypocras' after Hippocrates. It was believed to be healthy and good for you. Why argue with that tradition?
3. How many candles are used in an Advent wreath in the church on Sunday?

Answer: 4

Each candle has a symbolic meaning. The prophecy candle which means hope. The Bethlehem candle stands for love. The shepherds candle stands for joy. The angels' candle represents peace. Some churches use a fifth candle, the Christ candle, which is lit on Christmas Eve. This lovely custom was begun by the Lutheran church.
4. A representation of the manger is usually placed in Irish homes, what is this called?

Answer: Crib

Sometimes these are very simple affairs. But they can be very elaborate and are often passed from one generation to another as heirlooms.
5. Presents must be bought, what delightful plant is associated with the legend of Madelon?

Answer: Rose

According to legend Madelon was a little shepherdess who wept because she had no gift for the Infant. An angel swept aside some snow to reveal a beautiful white flower tipped with pink.
6. You make a list (again), reminding yourself to get a Christmas candle. Why do Irish people traditionally put candles in their windows at this time?

Answer: Hospitality

This is a very old tradition. A candle was a sign of welcome for a stranger, to have no light meant to be saying 'No Room' to the Christ child.
7. Which Sunday in Advent is called Gaudete Sunday?

Answer: Third

Gaudete means to rejoice. It is the day on which the pink candle, the shepherds candle standing for joy, in the Advent wreath is lit. There is also a hauntingly beautiful carol from medieval times called 'Gaudete'.
8. Another item on your list, must be alcohol for the Christmas pudding. What is the traditional alcohol in Ireland?

Answer: Whiskey

Christmas has a traditional pudding, the crowning glory of the dinner. It is usually cooked a month in advance and steamed for a few hours on the day. Then it is turned out of its bowl, whiskey poured over it and set alight. Delicious. Today brandy butter is becoming a fast rival of the whiskey flambé.
9. A few workmates suggest as it's Christmas you might like to 'choraulien' with them, what are they suggesting?

Answer: Carolling

At Christmas everyone sings carols, whether they have a voice or not. Originally the word meant to dance to a flute, but over the years the meaning has altered.
10. Christmas Eve midnight and the TV shows a mass from Manger Square. In which Middle Eastern city would you find Manger Square?

Answer: Bethlehem

The Church of the Nativity is built, according to legend, on the site of the stable where Jesus was born, 2003 years ago.
Happy and peaceful times to all quizzyland players.
Source: Author Fiachra

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 02 2023 : AbacoPeach: 5/10
Jan 02 2023 : Guest 76: 6/10
Jan 02 2023 : Guest 54: 1/10
Dec 24 2022 : Guest 172: 6/10
Dec 23 2022 : Guest 74: 8/10
Dec 22 2022 : Guest 8: 8/10
Dec 21 2022 : Guest 172: 8/10
Dec 20 2022 : Guest 99: 5/10
Dec 20 2022 : Guest 68: 7/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us