FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about American Constitutional Amendments
Quiz about American Constitutional Amendments

American Constitutional Amendments Quiz


How well do you know the Constitutional Amendments? Confirmed at www.usconstitution.net

A multiple-choice quiz by awkins. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Law
  8. »
  9. Constitution of the USA

Author
awkins
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
28,353
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
10 / 20
Plays
1349
- -
Question 1 of 20
1. The first 10 amendments were proposed at the same time: September 25th, 1789. What name is given to these amendments?

Answer: (Three Words)
Question 2 of 20
2. The 11th Amendment was proposed on March 4th, 1794. When was it ratified? Hint


Question 3 of 20
3. The 12th Amendment was proposed on December 9th, 1803. When was it ratified? Hint


Question 4 of 20
4. The 13th Amendment was proposed on January 31st, 1865. When was it ratified? Hint


Question 5 of 20
5. The 14th Amendment was proposed on June 13th, 1866. When was it ratified? Hint


Question 6 of 20
6. The 15th Amendment was proposed on February 26th, 1869. When was it ratified? Hint


Question 7 of 20
7. The 16th Amendment was proposed on July 12th, 1909. When was it ratified? Hint


Question 8 of 20
8. The 17th Amendment was proposed on May 13th, 1912. When was it ratified? Hint


Question 9 of 20
9. The 18th Amendment was proposed on December 18th, 1917. When was it ratified? Hint


Question 10 of 20
10. The 19th Amendment was proposed on June 4th, 1919. When was it ratified? Hint


Question 11 of 20
11. The 20th Amendment was proposed on March 2nd, 1932. When was it ratified? Hint


Question 12 of 20
12. The 21st Amendment was proposed on February 20th, 1933. When was it ratified? Hint


Question 13 of 20
13. The 22nd Amendment was proposed on March 21st, 1947. When was it ratified? Hint


Question 14 of 20
14. The 23rd Amendment was proposed on June 17th, 1960. When was it ratified? Hint


Question 15 of 20
15. The 24th Amendment was proposed on August 27th, 1962. When was it ratified? Hint


Question 16 of 20
16. The 25th Amendment was proposed on July 6th, 1965. When was it ratified? Hint


Question 17 of 20
17. The 26th Amendment was proposed on March 23rd, 1971. When was it ratified? Hint


Question 18 of 20
18. The 27th Amendment was proposed on September 25th, 1789. When was it ratified? Hint


Question 19 of 20
19. Which article of the Constitution allows for amendments? Hint


Question 20 of 20
20. There are 2 ways to amend the Constitution. By the year 2002, which one had NOT been used? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first 10 amendments were proposed at the same time: September 25th, 1789. What name is given to these amendments?

Answer: Bill of Rights

They were ratified on December 15th, 1791.
2. The 11th Amendment was proposed on March 4th, 1794. When was it ratified?

Answer: February 7th, 1795

'The judicial power of the United States shall not be construed to extend to any suit in law or equity, commenced or prosecuted against one of the United States by citizens of another state, or by citizens or subjects of any foreign state.'
3. The 12th Amendment was proposed on December 9th, 1803. When was it ratified?

Answer: June 15th, 1804

Concerning the 'Election of the President and Vice-President'.
4. The 13th Amendment was proposed on January 31st, 1865. When was it ratified?

Answer: December 6th, 1865

'Neither slavery nor involuntary servitude, except as a punishment for crime whereof the party shall have been duly convicted, shall exist within the United States, or any place subject to their jurisdiction.'
5. The 14th Amendment was proposed on June 13th, 1866. When was it ratified?

Answer: July 9th, 1868

Concerning 'Privileges and Immunities, Due Process, Equal Protection, Apportionment of Representatives, Civil War Disqualification and Debt'.
6. The 15th Amendment was proposed on February 26th, 1869. When was it ratified?

Answer: February 3rd, 1870

'The right of citizens of the United States to vote shall not be denied or abridged by the United States or by any state on account of race, color, or previous condition of servitude'.
7. The 16th Amendment was proposed on July 12th, 1909. When was it ratified?

Answer: February 3rd, 1913

'The Congress shall have power to lay and collect taxes on incomes, from whatever source derived, without apportionment among the several states, and without regard to any census or enumeration'.
8. The 17th Amendment was proposed on May 13th, 1912. When was it ratified?

Answer: April 8th, 1913

Concerning the 'Election of Senators'.
9. The 18th Amendment was proposed on December 18th, 1917. When was it ratified?

Answer: January 16th, 1919

Concerning 'Prohibition of Alcohol'.
10. The 19th Amendment was proposed on June 4th, 1919. When was it ratified?

Answer: August 18th, 1920

'The right of citizens of the United States to vote shall not be denied or abridged by the United States or by any state on account of sex'.
11. The 20th Amendment was proposed on March 2nd, 1932. When was it ratified?

Answer: January 23rd, 1933

Concerning 'Presidential Term and Succession'.
12. The 21st Amendment was proposed on February 20th, 1933. When was it ratified?

Answer: December 5th, 1933

Causing the Repeal of Prohibition (Amendment 18).
13. The 22nd Amendment was proposed on March 21st, 1947. When was it ratified?

Answer: February 27th, 1951

Concerning the 'Two Term Limit on the Presidency'.
14. The 23rd Amendment was proposed on June 17th, 1960. When was it ratified?

Answer: March 29th, 1961

Concerning the 'Presidential Vote in Washington D.C.'.
15. The 24th Amendment was proposed on August 27th, 1962. When was it ratified?

Answer: January 23rd, 1964

'The right of citizens of the United States to vote in any primary or other election for President or Vice President, for electors for President or Vice President, or for Senator or Representative in Congress, shall not be denied or abridged by the United States or any state by reason of failure to pay any poll tax or other tax'.
16. The 25th Amendment was proposed on July 6th, 1965. When was it ratified?

Answer: February 10th, 1967

Concerning 'Presidential Succession'.
17. The 26th Amendment was proposed on March 23rd, 1971. When was it ratified?

Answer: July 1st, 1971

'The right of citizens of the United States, who are 18 years of age or older, to vote, shall not be denied or abridged by the United States or any state on account of age.' This was the fastest ratification of an Amendment, just over 3 months.
18. The 27th Amendment was proposed on September 25th, 1789. When was it ratified?

Answer: May 7th, 1992

'No law, varying the compensation for the services of the Senators and Representatives, shall take effect, until an election of Representatives shall have intervened'. This was originally proposed with the Bill of Rights. After this was finally ratified, changes were made to limit the time from proposal to ratification to, typically, 7 years.
New Jersey was the needed ratifying state. This amendment took 203 years to get ratified!
19. Which article of the Constitution allows for amendments?

Answer: 5

'The Congress, whenever two thirds of both houses shall deem it necessary, shall propose amendments to this Constitution, or, on the application of the legislatures of two thirds of the several states, shall call a convention for proposing amendments, which, in either case, shall be valid to all intents and purposes, as part of this Constitution, when ratified by the legislatures of three fourths of the several states, or by conventions in three fourths thereof, as the one or the other mode of ratification may be proposed by the {Congress;} provided that no amendment which may be made prior to the year one thousand eight hundred and eight shall in any manner affect the first and fourth clauses in the ninth section of the first {article;} and that no state, without its consent, shall be deprived of its equal suffrage in the Senate.'
20. There are 2 ways to amend the Constitution. By the year 2002, which one had NOT been used?

Answer: In a Constitutional Convention

The usual way is for a bill to pass both halves of the legislature, by a two-thirds majority in each. Once the bill has passed both houses, it goes on to the states. It must then be approved by three-fourths of the states.
Source: Author awkins

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us