FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Basic Portuguese Phrases
Quiz about Basic Portuguese Phrases

Basic Portuguese Phrases Trivia Quiz


Portuguese is one of the most widely spoken languages in the world. However, it doesn't get the attention it deserves.

A multiple-choice quiz by Beatka. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Portuguese

Author
Beatka
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
98,828
Updated
Jun 04 23
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2520
Last 3 plays: perker (8/10), Guest 208 (8/10), Guest 80 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. If you have just met somebody, you usually say: 'Nice to meet you', 'I am very pleased to meet you' or something like that. How would that be in Portuguese? Hint


Question 2 of 10
2. What is the Portuguese way of saying 'good morning'? Hint


Question 3 of 10
3. You meet somebody and want to wish him/her a good afternoon. What are you expected to you say in Portuguese? Hint


Question 4 of 10
4. The day comes to an end, it's time to go to bed. How do you wish somebody a 'good night' in Portuguese? Hint


Question 5 of 10
5. You want to introduce yourself in Portuguese. What do you say? Hint


Question 6 of 10
6. Somebody has done you a favour. You would like to thank them in Portuguese. What are you expected to say? Hint


Question 7 of 10
7. If you are asking someone to do something for you, you usually add the word 'please' at the end of a phrase. How would it be in Portuguese? Hint


Question 8 of 10
8. You've forgotten to bring your watch and want to ask somebody what time it is. What would the question be in Portuguese? Hint


Question 9 of 10
9. You want to ask somebody how old he/she is in Portuguese. How would you formulate the question? Hint


Question 10 of 10
10. Finally, the time to say 'goodbye' has come. How would you express it in Portuguese? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 17 2024 : perker: 8/10
Jun 04 2024 : Guest 208: 8/10
May 22 2024 : Guest 80: 8/10
May 21 2024 : Guest 136: 9/10
May 13 2024 : Guest 77: 10/10
May 04 2024 : Guest 207: 10/10
May 01 2024 : blackandgreen: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If you have just met somebody, you usually say: 'Nice to meet you', 'I am very pleased to meet you' or something like that. How would that be in Portuguese?

Answer: muito prazer

'Muito prazer' literally means 'big pleasure' (in meeting you). You can also say 'encantado' (the same as in Spanish by the way).
2. What is the Portuguese way of saying 'good morning'?

Answer: bom dia

'Bom' is 'good' and 'dia' is 'a day'. The noun 'dia' is of masculine gender.
3. You meet somebody and want to wish him/her a good afternoon. What are you expected to you say in Portuguese?

Answer: boa tarde

'Boa' (good) is an adjective (used to denote the nouns of feminine gender), and the noun 'tarde' means 'afternoon'.
4. The day comes to an end, it's time to go to bed. How do you wish somebody a 'good night' in Portuguese?

Answer: boa noite

'Noite' is the Portuguese for 'night'. It is a noun of feminine gender, so the adjective should also be feminine: 'boa'.
5. You want to introduce yourself in Portuguese. What do you say?

Answer: chamo-me

Chamar-se is a reflexive verb in Portuguese.
6. Somebody has done you a favour. You would like to thank them in Portuguese. What are you expected to say?

Answer: obrigado/a

You say 'obrigado' if you are a man, and 'obrigada' if you are a woman.
7. If you are asking someone to do something for you, you usually add the word 'please' at the end of a phrase. How would it be in Portuguese?

Answer: se faz favor

You can also say: 'por favor' (exactly the same as in Spanish by the way). 'Se faz favor' may also mean: 'excuse me' (used to get somebody's attention).
8. You've forgotten to bring your watch and want to ask somebody what time it is. What would the question be in Portuguese?

Answer: que horas são?

'Hora' means 'an hour' ('horas' is 'hours'), 'são' is the third person plural of the verb 'ser' (to be).
9. You want to ask somebody how old he/she is in Portuguese. How would you formulate the question?

Answer: quantos anos tens?

'Quantos anos tens?' is a familiar way of saying it. You should ask 'quantos anos tem?' if you are addressing an older person, your superior, etc.
10. Finally, the time to say 'goodbye' has come. How would you express it in Portuguese?

Answer: adeus

You can also say (more informally): 'até já', 'até logo', 'tchau' ('see you', 'cheers', 'bye').
Source: Author Beatka

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us