Quiz about Bicycles
Quiz about Bicycles

Bicycles Trivia Quiz


This "people-powered" form of transportation is clean and economical. Here's a look at the history of the vehicle. Hope you enjoy. Thanks.

A multiple-choice quiz by neon000. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport
  8. »
  9. Cycling

Author
neon000
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
275,120
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
724
Last 3 plays: bluepeter46 (10/10), Guest 76 (0/10), Guest 115 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. One early type of bicycle was known for its huge front wheel. What was this vehicle called? Hint

An ordinary bicycle
A ten-speed bicycle
A mountain bicycle
A touring bicycle

2. What item added to bicycles in the 1880s greatly simplified steering and enabled manufacturers to create craft with smaller wheels? Hint

The horn
The chain connecting the pedal system to the back wheel
Extra thick padded guards on the handlebars
A speed gauge

3. What did John Boyd Dunlop invent in 1888 that proved vital to the popularity of bicycles? Hint

Helmets
Reflectors
Pneumatic tires
Ribbons for the handles

4. What other invention of the late 1880s greatly enhanced bicycle safety? Hint

Glow-in-the-dark clothing
Hand brakes
Chain locks
Battery-powered lights

5. What was the distinguishing feature of the Otto Dicycle, produced in the late 1800s? Hint

It had very small tires for speed
The seat was located between the two wheels
It had a basket in back
The bicycle could be taken apart and stored in a backpack

6. The Pope Manufacturing Company, based in Connecticut, began to build what type of bicycle in the 1890s? Hint

Mountain bicycles
Small bicycles for children
Multi-speed bicycles
Military bicycles

7. What bicycle company was founded by Colonel Albert A. Pope? Hint

Cannondale
Schwinn
Columbia
Shimano

8. What company manufactured the Radio Bicycle, which included a radio built into the frame? Hint

Schwinn
Huffy
Iron Horse
Mongoose

9. On a tandem or two-person bicycle, what is the common term for the rider in front? Hint

Obstacle
Captain
Gunner
Lookout

10. The German-made Draisienne bicycle was made out of what material? Hint

Metal
Rubber
Plastic
Wood


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One early type of bicycle was known for its huge front wheel. What was this vehicle called?

Answer: An ordinary bicycle

The bike was also called the "penny farthing." It was hard to balance on this craft.
2. What item added to bicycles in the 1880s greatly simplified steering and enabled manufacturers to create craft with smaller wheels?

Answer: The chain connecting the pedal system to the back wheel

Until then, the primary way to steer was to lean one's weight over the front wheel. This was daunting, as well as dangerous, because of the steep height of early front wheels. With the chain, however, bicycles with two modest-sized wheels of the same height became the norm.
3. What did John Boyd Dunlop invent in 1888 that proved vital to the popularity of bicycles?

Answer: Pneumatic tires

Dunlop was the founder of Dunlop Tires. Inflatable tires were easy to install and repair.
4. What other invention of the late 1880s greatly enhanced bicycle safety?

Answer: Hand brakes

Until then, the primary method of stopping was the coaster brake system, also known as foot brakes. This involved simply rotating the pedals backward.
5. What was the distinguishing feature of the Otto Dicycle, produced in the late 1800s?

Answer: The seat was located between the two wheels

One wheel was on each side of the chair. The cycle was made by the BSA company of the United Kingdom.
6. The Pope Manufacturing Company, based in Connecticut, began to build what type of bicycle in the 1890s?

Answer: Military bicycles

These vehicles were equipped with wide white tires. They also carried ammunition boxes, machine guns and other field gear.
7. What bicycle company was founded by Colonel Albert A. Pope?

Answer: Columbia

The company is based in Westfield, Massachusetts. It was founded in 1877. The company expanded to include school furniture in the 1950s.
8. What company manufactured the Radio Bicycle, which included a radio built into the frame?

Answer: Huffy

Huffy was founded by George Huffman. It supplied bicycles for the U.S. team in the 1984 and 1988 Summer Olympics.
9. On a tandem or two-person bicycle, what is the common term for the rider in front?

Answer: Captain

The rider in back is called the stoker. The captain handles the braking, steering and shifting.
10. The German-made Draisienne bicycle was made out of what material?

Answer: Wood

It was invented by Baron von Drais in 1817. It had no pedals, although it did have two wheels. Riders moved it simply by pushing their feet along the ground.
Source: Author neon000

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : bluepeter46: 10/10
Jan 24 2023 : Guest 76: 0/10
Jan 15 2023 : Guest 115: 7/10
Jan 10 2023 : agentofchaos: 9/10
Dec 28 2022 : Guest 73: 5/10
Dec 27 2022 : Guest 195: 0/10
Dec 15 2022 : Guest 109: 5/10
Dec 13 2022 : Guest 136: 2/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us