Quiz about Planes Trains Automobiles
Quiz about Planes Trains Automobiles

Planes, Trains, Automobiles Trivia Quiz


Thanks to kyleisalive and his Commission XIX, "Three Things", I have come up with this transportation-based quiz that is hopefully not too taxing on the grey matter!

A multiple-choice quiz by lones78. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport

Author
lones78
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
344,346
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1235
Last 3 plays: Guest 222 (3/10), Guest 73 (2/10), Guest 74 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Japanese Shinkansen is also known as what type of train? Hint

Super train
Fast train
Bullet train
Mach Train

2. Which train service is named for two of the oceans bordering Australia, and made its first crossing of the country (from Sydney to Perth) in 1970?
Hint

Ghan
Indian Pacific
Prospector
Southern Pacific

3. Which Australian train service took 126 years to complete and runs from Adelaide to Darwin on a regular basis? Hint

Ghan
Sunlander
Australind
Spirit of the Outback

4. Most people could tell you that Qantas is an Australian airline and its symbol is the flying kangaroo. But can you tell me which colour (along with white) is the main colour of the airline logo and plane tail? Hint

Red
Green
Blue
Yellow

5. Produced by Lockheed in the 1930s, what is the type of plane flown by Amelia Earhart on her round-the-world (final) expedition? (hint: Lockheed Model 10 ____) Hint

Constellation
Vega
Electra
Saturn

6. I'm not going to ask for the type of car that appeared in the 'Back to the Future' movie series, instead I'd like you to tell me where this type of car was ORIGINALLY manufactured (it's a suburb in Belfast, Northern Ireland). Hint

Limerick
Ulster
Dunmurry
Dublin

7. The Ectomobile, or 'Ecto-1' was the name of the car used in the first 'Ghostbusters' film. Which company manufactured the actual car that was used for the 1984 film? Hint

Cadillac
Rolls Royce
Ford
Toyota

8. Which company, headquartered in the Ukraine, manufactured one of the largest operating aircraft in the world, the AN-225? Hint

Boeing
Airbus
Antonov
Concorde

9. Which 1983 movie sees a Porsche 928 rolling down a hill onto a pier (which collapses) and ending up in Lake Michigan? (hint: this movie also stars Tom Cruise in his underwear, socks and a pink dress shirt dancing to Bob Seger's 'Old Time Rock and Roll') Hint

Risky Business
The Dream Machine
Cocktail
Gone in 60 Seconds

10. Take the first letter of each answer in the previous nine questions to discover the mode of transport used and sung about by the Wiggles. (hint: toot toot, chugga chugga...)

Answer: (Three Words)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Japanese Shinkansen is also known as what type of train?

Answer: Bullet train

'Shinkansen' refers to the high-speed railway network in Japan, although outside Japan the term is used to refer to the actual trains. 'Shinkansen' means 'new trunk line' and started in 1964. The maximum speeds used on the Shinkansen are around 300km/h (186 mph).
2. Which train service is named for two of the oceans bordering Australia, and made its first crossing of the country (from Sydney to Perth) in 1970?

Answer: Indian Pacific

The Indian Pacific was the first train service crossing Australia in one trip, in late February 1970. It had previously been impossible due to Australia not having a standard rail gauge from east to west, this was finally rectified a few months before the Indian Pacific left Sydney.
3. Which Australian train service took 126 years to complete and runs from Adelaide to Darwin on a regular basis?

Answer: Ghan

The Ghan passenger train travels the Adelaide-Darwin railway stopping at Alice Springs at the approximate half-way point of the journey. The initial railway was laid (starting in 1878) as narrow gauge track as far as Alice Springs but was completely replaced in 1980 by standard gauge track. The track was then extended to Darwin in 2004.
4. Most people could tell you that Qantas is an Australian airline and its symbol is the flying kangaroo. But can you tell me which colour (along with white) is the main colour of the airline logo and plane tail?

Answer: Red

The Qantas logo which includes the 'flying kangaroo' was introduced in 1944.

The kangaroo was originally white with a red background, then later red with white background and was changed back again in 1984 to white with a red background. The logo was redesigned in 2007 to suit changes to the shape of airplane tails and designated 'no paint areas' on newer aircraft.
5. Produced by Lockheed in the 1930s, what is the type of plane flown by Amelia Earhart on her round-the-world (final) expedition? (hint: Lockheed Model 10 ____)

Answer: Electra

The Lockheed Model 10 Electra was designed by Hall Hibbard, administrator and engineer of the Lockheed Corporation, and was their first twin-engine, all-metal design.

Amelia Earhart's Electra 10E was built to her own specifications by Lockheed, including a modified fuselage to hold a larger fuel tank.
6. I'm not going to ask for the type of car that appeared in the 'Back to the Future' movie series, instead I'd like you to tell me where this type of car was ORIGINALLY manufactured (it's a suburb in Belfast, Northern Ireland).

Answer: Dunmurry

John DeLorean created the DeLorean Motor Company in 1975 which went bankrupt in 1982. The DeLorean DMC-12 was the only car manufactured by the DeLorean Motor Company (for the 1981-82 America market) and was modified and used in the 1985 movie 'Back to the Future' even though the company had disappeared by this time. The DMC-12 was manufactured in Dunmurry (Belfast, Northern Ireland).

A separate DeLorean Motor Company was started in 1996 in Texas, USA, by Stephen Wynne and, although not being the same company, the remaining parts inventory and trademark of the old DeLorean Motor Company were acquired by the new DeLorean Motor Company. How's that for confusing?
7. The Ectomobile, or 'Ecto-1' was the name of the car used in the first 'Ghostbusters' film. Which company manufactured the actual car that was used for the 1984 film?

Answer: Cadillac

The Ectomobile was a 1959 Cadillac Miller-Meteor that was used in the 'Ghostbusters' (1984) movie. The car was bought by (character) Ray Stantz needing (assuming among other things) "suspension work and shocks, brakes, brake pads, lining, steering box, transmission, rear end..., new rings, mufflers, a little wiring....".
8. Which company, headquartered in the Ukraine, manufactured one of the largest operating aircraft in the world, the AN-225?

Answer: Antonov

Antonov is a state-owned commercial company headquartered in Kiev, Ukraine, and is named after its founder Oleg Antonov. The An-255 was designed to carry the Buran orbiter (spacecraft) and other equipment for the Soviet space program in the 1980s. The An-255 can carry up to 200,000kg (440,000 lb) on top of it, or up to 250,000kg (550,000 lb) inside it.
9. Which 1983 movie sees a Porsche 928 rolling down a hill onto a pier (which collapses) and ending up in Lake Michigan? (hint: this movie also stars Tom Cruise in his underwear, socks and a pink dress shirt dancing to Bob Seger's 'Old Time Rock and Roll')

Answer: Risky Business

The Porsche 928 shown in the movie 'Risky Business' was actually four different cars. A fifth was used for promotional shots and publicity and a sixth was used for its sound (the sounds were taken from another Porsche 928 with a hole in its exhaust). All cars were manufactured between 1978 and 1981. Due to the difference between the cars, each one was used for a different type of shot in the movie - either the internals, a full side shot or a side shot above the wheel line.

For a really interesting read about a man's quest to find the original Porsche 928, it can be found on the 'excellence' magazine website ("Quest for RB 928).
http://www.excellence-mag.com/issues/157/articles/quest-for-rb-928
10. Take the first letter of each answer in the previous nine questions to discover the mode of transport used and sung about by the Wiggles. (hint: toot toot, chugga chugga...)

Answer: Big Red Car

With Murray, Jeff, Anthony and Greg all piled into the big red car there's music to be made! According to the lyrics to 'Big Red Car', Murray is in the back seat playing his guitar, Jeff is having a bit of a snooze, Anthony is eating some fruit and Greg is doing the driving. Sounds like The Wiggles are having some fun!
Source: Author lones78

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 18 2023 : Guest 222: 3/10
Jan 12 2023 : Guest 73: 2/10
Jan 11 2023 : Guest 74: 4/10
Jan 07 2023 : wellenbrecher: 10/10
Dec 29 2022 : Guest 206: 4/10
Dec 29 2022 : Guest 175: 4/10
Dec 26 2022 : Guest 73: 4/10
Dec 03 2022 : Browzer: 10/10
Dec 02 2022 : Guest 50: 4/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #19:

Not one...not two...but three things graced each title from this Quiz Commission in the Author Lounge from August 2011. Our authors covered all the bases with this challenge!

  1. Wine, Cheese, Bread Difficult
  2. Here, There, Everywhere Very Easy
  3. Star, Comet, Fireball Average
  4. Stop, Look, Listen Average
  5. Location, Location, Location Tough
  6. Hook, Line, and Sinker Average
  7. Three, Two, One Average
  8. Baked, Broiled or Fried? Average
  9. Going, Going, Gone Average
  10. Game, Set, Match Average
  11. Lock, Stock, and Carol Average
  12. Too Hot, Too Cold, Just Right Very Easy

1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us