Quiz about Corvettes  ya gotta love em 1
Quiz about Corvettes  ya gotta love em 1

Corvettes ... ya gotta love 'em (1) Quiz


The great American 'Sports Car'. Fun facts about the Corvette (1953 - 1982)...this quiz contains some tricky questions, remember "ya gotta love 'em" and have fun!

A multiple-choice quiz by go-baby-go. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. Chevrolet

Author
go-baby-go
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
118,864
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1376
Last 3 plays: Michelle922 (4/10), Guest 45 (5/10), Guest 74 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Originally a Corvette 'Concept' car. The 1955 Chevrolet Nomad station wagon went into production as a 'full size' wagon, rather than a Corvette.

True
False

2. When did Corvette introduce the 'Sting Ray'(duck tail) rear end ? Hint

1961
1959
1957
1963

3. The first year Corvette paced Indy was ____.

Answer: (Year- 4 digits)
4. 1972, the Vette had chrome bumpers, front and rear. In 1974, the Vette was plastic front and rear. In 1973, the Vette had a chrome rear bumper and a plastic nose.

True
False

5. The first 'big block' offered in the Corvette was the ... Hint

402
409
396
427

6. Corvette went to "independent rear suspension" in ... Hint

1955
1968
1958
1963

7. In 1963 this 'option' was shown in contemporary ads and press photos, but wasn't available until 1964 (some 1963's got them post-purchase). Hint

sport mirrors
luggage rack
chrome side-pipes
cast-aluminum wheels with tri-spinner knock-off hubs

8. The first prodution Corvette had 13 'teeth'.

True
False

9. The first "coke bottle" bodied Corvette was produced in ... Hint

1966
1974
1970
1968

10. In 1964 the Borg-Warner four-speeds gave way to these "rock crusher" trannys for the Vette. Hint

Super T-10
Top-Flight
Powerglide
Muncie


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Originally a Corvette 'Concept' car. The 1955 Chevrolet Nomad station wagon went into production as a 'full size' wagon, rather than a Corvette.

Answer: True

At the 1954 Motorama show, Corvettes consisted of the Nomad station wagon, the Corvair fastback, a production car with a hard top, and the regular production model.
2. When did Corvette introduce the 'Sting Ray'(duck tail) rear end ?

Answer: 1961

Rear styling of the 1961 Corvette was inspired by Bill Mitchell's XP-700 and the Sting Ray racing car.
3. The first year Corvette paced Indy was ____.

Answer: 1978

In honor of the Corvette's 25th anniversary, Chevy negotiated with the Indianapolis Motor Speedway to have a modified Corvette chosen as the Official Pace Car for the 1978 Indy 500 race classic.
4. 1972, the Vette had chrome bumpers, front and rear. In 1974, the Vette was plastic front and rear. In 1973, the Vette had a chrome rear bumper and a plastic nose.

Answer: True

The 5 mph crash laws forced Corvette to come up with a stylish solution.
5. The first 'big block' offered in the Corvette was the ...

Answer: 396

The "new" for 1965 396-cubic inch wedge head engine was officially titled the "Mark IV" but was marketed as the "Turbo Jet".
6. Corvette went to "independent rear suspension" in ...

Answer: 1963

The 1963 Corvette had a vast improvment in both traction and handling, thanks to I.R.S.
7. In 1963 this 'option' was shown in contemporary ads and press photos, but wasn't available until 1964 (some 1963's got them post-purchase).

Answer: cast-aluminum wheels with tri-spinner knock-off hubs

Due to casting problems that made the cast-aluminum wheels porous, Chevy withdrew them for 1963.
8. The first prodution Corvette had 13 'teeth'.

Answer: True

They went to 9 teeth in 1958, then to no teeth in 1961.
9. The first "coke bottle" bodied Corvette was produced in ...

Answer: 1968

The 1968 Corvette borrowed heavily from the 'Mako Shark II', one of the most famous show cars of all time.
10. In 1964 the Borg-Warner four-speeds gave way to these "rock crusher" trannys for the Vette.

Answer: Muncie

Muncie M-22'four-speeds were dubbed the "rock crusher" because they had a distinct sound RRRrrrrrrrrr (...don't believe me, watch Two Lane Blacktop...grin...)
Source: Author go-baby-go

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 13 2023 : Michelle922: 4/10
Jan 07 2023 : Guest 45: 5/10
Jan 07 2023 : Guest 74: 3/10
Jan 06 2023 : Guest 24: 5/10
Jan 04 2023 : NovaRacing: 10/10
Jan 02 2023 : Guest 73: 8/10
Dec 28 2022 : Guest 107: 9/10
Dec 24 2022 : Guest 131: 9/10
Dec 23 2022 : Guest 104: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Corvettes ... ya gotta love 'em (2) Average
2. Chevrolet Muscle Cars Average
3. 4th Generation Camaro Difficult
4. Chevrolet Impala Tough
5. For Chevy Fans Difficult
6. Chevrolet Camaro - The Early Years Tough
7. International Car Makers & Models Average
8. Cutlass 442 Difficult
9. Ferrari: The Legends of Italy Very Difficult
10. Jeeps Tough
11. Porsche History Tough
12. Honda Civics Difficult

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us