Quiz about Chevrolet Camaro  The Early Years
Quiz about Chevrolet Camaro  The Early Years

Chevrolet Camaro - The Early Years Quiz


Questions covering the "First Generation" Camaros, produced 1967- early 1970 by Chevrolet.

A multiple-choice quiz by vandychris. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. Chevrolet

Author
vandychris
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
311,315
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
545
Last 3 plays: Guest 74 (5/10), Guest 73 (7/10), Guest 80 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The first generation Camaro's structure is best defined as: Hint

Full-length steel rail frame.
Unibody structure with a seperate subframe in the front.
Boxed steel frame.
Modified MacPherson strut system, with a long torque arm and coil springs.

2. Let's say you own a 1967 Camaro RS equipped with a 327 cubic inch small block V-8. What is the correct firing order for your engine? Hint

1-3-5-7-2-4-6-8
1-2-3-4-5-6-7-8
1-8-4-3-6-5-7-2
1-8-2-7-3-6-4-5

3. Which package option included "Deluxe interior trim" and "Hide-a-Way Headlights"? Hint

Super Sport (SS)
Luxury Extra (LX)
Z-28
Rally Sport (RS)

4. Which Camaro paced the 1967 Indianapolis 500? Hint

The RS/SS convertible powered by a 396 c.i. V-8.
Z/28 powered by a 360-horsepower high-compression "LT-1" 350 V-8.
Z/28 powered by a special high-compression 302 c.i. V-8, rated at 290 horsepower.
IROC-Z

5. Some of the rarest Camaros are referred to as "COPOs". What does COPO stand for? Hint

Chevrolet Optimum Performance Order
Camaro Official Production Order
Chevrolet Official Performance Order
Central Office Production Order.

6. One of the rarest first-generation Camaros was "COPO 9560". It featured the legendary all-aluminum ZL-1 427 c.i. V-8, conservatively estimated at 425 horsepower. How many of these were produced? Hint

69
11
1,015
500

7. What was the starting price for a base model 1967 Camaro sport coupe before any options or accessories were added to it? Hint

$3,600
$2,466
$1,999
$3,199

8. How many different AUTOMATIC transmissions were available for the first-generation Camaros? Hint

0
5
4
2

9. Almost every first-generation Camaro has stripes of some kind along the body. Some even had stripes around the nose of the car. What were these "nose stripes" (included with the SS package) more commonly known as? Hint

Bubble Stripes
Bumblebee Stripes
Grille Stripes
Ring Stripes

10. What were the two main design design changes between the 1967 and 1968 model-years? Hint

The side vent wing windows were eliminated, and side-marker lights were added.
Reverse lights were added, and the 1968 utilized 4 headlights instead of 2.
The car was made longer, and the roof was made lower.
The front bumper was split into two sections, and a rear spoiler was added.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first generation Camaro's structure is best defined as:

Answer: Unibody structure with a seperate subframe in the front.

The first generation Camaro had a unibody structure from the windshield and firewall back, with a separate steel rail subframe for everything up front. Double A-arms made up the independent front suspension while the solid rear axle was suspended by semi-elliptical leaf springs.
The Modified MacPherson strut system, with a long torque arm and coil springs was used in the third generation Camaros (1982-1992).
2. Let's say you own a 1967 Camaro RS equipped with a 327 cubic inch small block V-8. What is the correct firing order for your engine?

Answer: 1-8-4-3-6-5-7-2

All small block Chevrolet V-8s use the same firing order, 1-8-4-3-6-5-7-2.
3. Which package option included "Deluxe interior trim" and "Hide-a-Way Headlights"?

Answer: Rally Sport (RS)

The RS package was the only one which included the hidden headlights. Packages could be combined such as the SS/RS to end up with an SS with hidden headlights, but it had to have the RS package included somewhere.
4. Which Camaro paced the 1967 Indianapolis 500?

Answer: The RS/SS convertible powered by a 396 c.i. V-8.

The 1967 Pace Car was a 396 big-block car.
Later, in 1969, Chevy produced its second Camaro Indianapolis 500 pace car and offered replicas of the white RS/SS convertible with orange stripes and orange houndstooth upholstery to the public (the actual pace car was powered by a 396, but most of the replicas had 350s).
5. Some of the rarest Camaros are referred to as "COPOs". What does COPO stand for?

Answer: Central Office Production Order.

Lots of different Chevrolet models were available as COPOs, including the Camaro, Chevelle, and Nova.
6. One of the rarest first-generation Camaros was "COPO 9560". It featured the legendary all-aluminum ZL-1 427 c.i. V-8, conservatively estimated at 425 horsepower. How many of these were produced?

Answer: 69

Only 69 of the ZL-1s were built, and because of their rarity, tremendous output and relatively low weight, they are today considered the quickest and most valuable Camaros ever built.
In 1969, you could purchase a brand-new Nova SS for about the same price as just the ZL-1 engine by itself!
7. What was the starting price for a base model 1967 Camaro sport coupe before any options or accessories were added to it?

Answer: $2,466

Wish new cars were still that price today!
8. How many different AUTOMATIC transmissions were available for the first-generation Camaros?

Answer: 2

The two automatic transmission choices were the two-speed PowerGlide and the three-speed TurboHydraMatic.
9. Almost every first-generation Camaro has stripes of some kind along the body. Some even had stripes around the nose of the car. What were these "nose stripes" (included with the SS package) more commonly known as?

Answer: Bumblebee Stripes

"Bumblebee Stripes" was especially fitting for a yellow Camaro with the stripes in black!
10. What were the two main design design changes between the 1967 and 1968 model-years?

Answer: The side vent wing windows were eliminated, and side-marker lights were added.

Thanks to "Astro Ventilation," General Motors eliminated the side vent wing windows on the 1968 Camaro and also added federally mandated side marker lights. Mechanically, the most significant change was the adoption of staggered rear shocks (one in front of the rear axle, one behind) to counteract wheel hop under hard acceleration.
The 1967 Camaro is the only Camaro that had a triangular vent window.
Source: Author vandychris

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 07 2023 : Guest 74: 5/10
Jan 02 2023 : Guest 73: 7/10
Dec 02 2022 : Guest 80: 3/10
Dec 02 2022 : Guest 178: 5/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us