Quiz about Danish  Basic
Quiz about Danish  Basic

Danish - Basic Trivia Quiz


Does anyone speak Danish?

A multiple-choice quiz by SommerDK. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. European Languages

Author
SommerDK
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
116,738
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1005
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the Danish word for Denmark? Hint

Dinamarca
Denmarc
Danmark
Dänemark

2. Which of these letters is not in the Danish alphabet? Hint

Æ
Ä
Ø
Å

3. The Danish word for "sky" is: Hint

Sky
Regn
Damp
Himmel

4. Mandag Tirsdag ------ Torsdag Fredag Lørdag Søndag

Answer: (One Word)
5. There are no countries other than Denmark where people speak Danish.

True
False

6. What is the Danish word for 'shirt'? Hint

Kort
kjole
Skørt
Skjorte

7. Sea is "sø" in Danish.

True
False

8. Which of the following translates specifically as "My name is"? Hint

"Mig hedder"
"Jeg kaldes"
"Jeg hedder"
"Jeg er"

9. What is the Danish name of Copenhagen? Hint

Københamn
København
Købbenhavn
Københaven

10. En To Tre ---- Fem Seks Syv Otte Ni Ti.

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the Danish word for Denmark?

Answer: Danmark

Denmarc - This word does not exist. Dänemark - German name for Denmark. Dinamarca - Spanish name for Denmark.
2. Which of these letters is not in the Danish alphabet?

Answer: Ä

3. The Danish word for "sky" is:

Answer: Himmel

"Sky" means "cloud", "damp" means "steam", "regn" means "rain".
4. Mandag Tirsdag ------ Torsdag Fredag Lørdag Søndag

Answer: Onsdag

Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday.
5. There are no countries other than Denmark where people speak Danish.

Answer: False

Both Greenland and Faroe islands have languages of their own, but the population of both speaks Danish too. There is also a small Danish minority in the most northerly state ("Land") of Germany - Schleswig-Holstein.
6. What is the Danish word for 'shirt'?

Answer: Skjorte

"Kort" means "short". "Skørt" means "foolish". "Kjole" means "dress".
7. Sea is "sø" in Danish.

Answer: False

Sea is "hav" and lake is "SØ".
8. Which of the following translates specifically as "My name is"?

Answer: "Jeg hedder"

"Mit navn er" also means "My name is..." The other options are similar, but their specific translations are: "Jeg kaldes" - "I am called"; "jeg er" - "I am"; "mig hedder" - "me name is". Note that "mig hedder", like its English equivalent, is ungrammatical.
9. What is the Danish name of Copenhagen?

Answer: København

Københamn - Norwegian version. Købbenhavn - This word does not exist.
Københaven - This word does not exist.
10. En To Tre ---- Fem Seks Syv Otte Ni Ti.

Answer: Fire

One, two, three, four, five, six, seven, eight, nine, ten.
Source: Author SommerDK

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : Guest 32: 8/10
Jan 30 2023 : Guest 212: 8/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us