FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Identity Theft
Quiz about Identity Theft

Identity Theft Trivia Quiz


This quiz is written to spread awareness about the crime known as 'identity theft'.

A multiple-choice quiz by moonrockie. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Business World

Author
moonrockie
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
63,778
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
6655
Last 3 plays: desertloca (8/10), Guest 76 (7/10), granpa46 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following are ways that an 'identity thief' can obtain someone's credit card numbers and other pieces of identification? Hint


Question 2 of 10
2. Let's say you have a credit card which has no balance due on it. You've decided not to use it anymore. No monthly statements show up for it and you don't carry it with you. There is no way an 'identity thief' can get this card's number. True or False?


Question 3 of 10
3. To minimize the amount of information an 'identity thief' can steal, which of the following should you NOT carry in your wallet or purse unless you absolutely need to? Hint


Question 4 of 10
4. When creating passwords and PINs (personal identification numbers), what information should you avoid using that could easily be discovered by an 'identity thief'? Hint


Question 5 of 10
5. You receive a phone call ... 'Today is your lucky day! You have been chosen by the Space Travel Sweepstakes to receive a free trip on the Space Shuttle. All we need is your credit card number and expiration date to verify you as the lucky winner.' Do you give out this information?


Question 6 of 10
6. You have been pre-approved for a credit card, but you have too many already and decide to toss this bit of mail away. What should you do first? Hint


Question 7 of 10
7. If you are a victim of 'identity theft', it's important to act immediately to stop the thief's further use of your identity. Who should you contact first? Hint


Question 8 of 10
8. In the USA, when you call your credit card issuers for replacement cards, which of the following should you do? Hint


Question 9 of 10
9. In the USA, when you notify the bank of the theft of your ATM card, or personal checks, you should do which of the following? Hint


Question 10 of 10
10. In the United States, which of the following things can an 'identity thief' NOT do? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 22 2024 : desertloca: 8/10
May 21 2024 : Guest 76: 7/10
May 18 2024 : granpa46: 9/10
May 17 2024 : nmerr: 8/10
May 14 2024 : Guest 172: 8/10
May 14 2024 : xxFruitcakexx: 8/10
May 03 2024 : Guest 47: 6/10
May 02 2024 : Guest 35: 9/10
May 02 2024 : Guest 4: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following are ways that an 'identity thief' can obtain someone's credit card numbers and other pieces of identification?

Answer: all of these

You should shield your hand when using a bank ATM machine or making long distance phone calls with your phone card. 'Shoulder surfers' may be nearby with binoculars or a video camera. When paying bills, you shouldn't leave the envelopes containing your checks at your mailbox for the postal carrier to pick up.

It's better to mail bills and other sensitive items at the post office. Unshredded credit card and loan applications in trash bins are invitations to 'dumpster divers'.
2. Let's say you have a credit card which has no balance due on it. You've decided not to use it anymore. No monthly statements show up for it and you don't carry it with you. There is no way an 'identity thief' can get this card's number. True or False?

Answer: False

False. Even though you don't use this credit card, the account number is recorded in your credit report which is full of data that can be used by 'identity thieves'. You must CANCEL all unused credit card accounts.
3. To minimize the amount of information an 'identity thief' can steal, which of the following should you NOT carry in your wallet or purse unless you absolutely need to?

Answer: Avoid carrying any of them

Don't carry any of these around with you unless you need them.
4. When creating passwords and PINs (personal identification numbers), what information should you avoid using that could easily be discovered by an 'identity thief'?

Answer: all of these

It's also not wise to use your pet's name, consecutive numbers, your mother's maiden name, ... ANYTHING that can be easily discovered by thieves.
5. You receive a phone call ... 'Today is your lucky day! You have been chosen by the Space Travel Sweepstakes to receive a free trip on the Space Shuttle. All we need is your credit card number and expiration date to verify you as the lucky winner.' Do you give out this information?

Answer: No

No! Never give out your credit card number or other personal information over the phone unless you have a trusted business relationship with the company and YOU have initiated the call. Don't fall for 'fake stories'!
6. You have been pre-approved for a credit card, but you have too many already and decide to toss this bit of mail away. What should you do first?

Answer: Any one of these

Don't just toss pre-approved credit card offers in your trash or recycling bin. They can be used by 'dumpster divers' to order credit cards in your name and mail them to their address. This applies to other sensitive information like credit card receipts and phone bills, too. Shredding (or even burning) is the best option, because it leaves the documents totally unreadable.
7. If you are a victim of 'identity theft', it's important to act immediately to stop the thief's further use of your identity. Who should you contact first?

Answer: Police

Report the crime to the police first. Give them as much documented evidence as possible. Get a copy of the police report. Credit card companies, your bank, and the insurance company may require you to show the report in order to verify the crime.
8. In the USA, when you call your credit card issuers for replacement cards, which of the following should you do?

Answer: ask that the old account be processed as 'account closed at consumer's request'

Get replacement cards with NEW account numbers and PINs. Ask that old accounts be processed as 'account closed at consumer's request'. This is better than 'card lost or stolen', because when this statement is reported to the credit bureau, it can be interpreted as blaming you for the loss. You should follow everything up in writing, too.
9. In the USA, when you notify the bank of the theft of your ATM card, or personal checks, you should do which of the following?

Answer: all of these

10. In the United States, which of the following things can an 'identity thief' NOT do?

Answer: An 'identity thief' can do all of these things

It should be noted that in some countries (e.g. Germany) a driver's licence is not accepted as proof of identity for cashing a check/ cheque.
Source: Author moonrockie

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us