FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mince Pies and Christmas Lies
Quiz about Mince Pies and Christmas Lies

Mince Pies and Christmas Lies Trivia Quiz


This quiz contains spoilers! There are many traditions and myths associated with Christmas. I've attempted to highlight a few. Please enjoy!

A matching quiz by windrush. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Seasonal
  8. »
  9. Christmas

Author
windrush
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
384,795
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1309
Last 3 plays: Guest 69 (8/10), brm50diboll (7/10), Guest 86 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Included in a traditional Christmas pudding  
  Ham or roast pork
2. Plays the part of Principal Boy in Pantomime  
  Young Woman
3. Contained in mince pies  
  Minced pork or veal
4. An ingredient in some Christmas stuffings  
  Fruit mixture
5. St Nicholas brings gifts for good children in Europe. What can a bad child expect?  
  Mistletoe
6. An alternative term for the festive season  
  A lump of coal
7. Kissing under this dates back to pre-Christian times  
  Garland
8. Another name for a Christmas wreath  
  Fish and seafood
9. As with Lent, this was the primary food in the period leading up to Christmas (Advent)   
  Silver Sixpence
10. The centrepiece of a traditional Scandinavian meal  
  Yule





Select each answer

1. Included in a traditional Christmas pudding
2. Plays the part of Principal Boy in Pantomime
3. Contained in mince pies
4. An ingredient in some Christmas stuffings
5. St Nicholas brings gifts for good children in Europe. What can a bad child expect?
6. An alternative term for the festive season
7. Kissing under this dates back to pre-Christian times
8. Another name for a Christmas wreath
9. As with Lent, this was the primary food in the period leading up to Christmas (Advent)
10. The centrepiece of a traditional Scandinavian meal

Most Recent Scores
Apr 12 2024 : Guest 69: 8/10
Apr 03 2024 : brm50diboll: 7/10
Mar 27 2024 : Guest 86: 10/10
Mar 24 2024 : Possum1: 8/10
Mar 21 2024 : frankly99: 5/10
Mar 18 2024 : PrairieRose78: 10/10
Mar 16 2024 : Guest 98: 6/10
Mar 15 2024 : psnz: 10/10
Mar 11 2024 : Guest 1: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Included in a traditional Christmas pudding

Answer: Silver Sixpence

Traditionally a silver sixpence was added when the pudding was mixed. There was always a hunt for it when the cooked pudding was served on Christmas Day. I remember my Mother was so sorry for those who missed out the first time she made a pud, she made sure there were enough coins to go around in later Christmases. We all had a go at stirring the mixture.

The practice was discouraged when other baser metals were used for coinage.
2. Plays the part of Principal Boy in Pantomime

Answer: Young Woman

In Panto, there are several traditions regarding the players. The Principal Boy is played by an attractive young woman, the Dame is played by an older man, and there is usually a Panto Cow or Horse, being two people, with one standing with the animal's head on his shoulders, the other bent at the hips forming the body and rear legs under a rough hide or cloth. Rather than working together, they often hilariously tie themselves in knots.
3. Contained in mince pies

Answer: Fruit mixture

In Medieval times, mince pies did in fact contain various minced meats together with fruit and spices.

In more recent times, certainly from the 18th Century, the meat was replaced completely by fruit, sugar and spices to become the filling sweet pie we know today.
4. An ingredient in some Christmas stuffings

Answer: Minced pork or veal

It is traditional to stuff the turkey or other roasted bird, though now it's considered safer to bake the 'stuffing' separately. There are many recipes for stuffing, ranging from simple breadcrumbs, onions and herbs to more elaborate ones containing various minced meats.
5. St Nicholas brings gifts for good children in Europe. What can a bad child expect?

Answer: A lump of coal

I'm reliably informed by Jolana from the Czech Republic that St Nick is happy to give good children gifts and nice surprises, but a bad child can expect to find a lump of coal or even rotten tomatoes left behind by a little imp or devil. I wonder who I upset? I've just found a rotten tomato in my fridge.
6. An alternative term for the festive season

Answer: Yule

Yule is the modern spelling of a Germanic / Old English term for the mid-winter festival which lasted about 12 days. Thus the 12 Days of Christmas. Christians appropriated the existing feast to celebrate the birth of Jesus, which is generally believed to have happened at that time of year.
7. Kissing under this dates back to pre-Christian times

Answer: Mistletoe

Mistletoe was greatly revered by Ancient Romans, who would embrace enemies if meeting under mistletoe. The Scandinavians associated the plant with Frigga, Goddess of Love. Kissing under mistletoe was believed to promise good luck and happiness.
8. Another name for a Christmas wreath

Answer: Garland

Wreaths or garlands are commonly hung on front doors at Christmas.
The ancient Romans did the same in pre-Christian times as a sign that they had something worth celebrating, even if it was just a statement of superiority over the neighbours! Roman women often wore wreaths to parties or weddings just to show off how posh they were!
9. As with Lent, this was the primary food in the period leading up to Christmas (Advent)

Answer: Fish and seafood

Animal and bird flesh was forbidden during the Advent fasting, although the mythical Barnacle Goose, which was born from a water plant, was exempted. Thus goose was eaten by the rich (so long as it was called a Barnacle Goose). As beaver and otter lived in and near water, monasteries declared them to be fish which could legitimately be eaten during fasts. Never let the facts get in the way of a good meal, I always say!
10. The centrepiece of a traditional Scandinavian meal

Answer: Ham or roast pork

I always thought all Scandinavians ate pickled fish as the primary Christmas meal, but find the typical Swedish table groans with very similar foods to the rest of Europe and North America. Roast pork or a nice fat ham dominate the meal. Some parts of Northern Norway still eat cod (a much under-rated fish), while here in Oz it's not uncommon for prawns and crayfish (well, prawns anyway - crayfish has become prohibitively expensive recently) to take pride of place.
Source: Author windrush

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Windrush? Mixed Up? Really?:

A few more of my quizzes - no particular theme here, but I hope you'll enjoy playing. Please rate them as you play, thanks!

  1. Mince Pies and Christmas Lies Average
  2. "A Fistful of Dollars"-Spaghetti and Sushi Western Average
  3. I Never Loved a Man (The Way I Love You) Easier
  4. Legends Told in Tara's Halls Average
  5. Hobbies - the "No Worries!" Way Easier

4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us