FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Monsters of the World
Quiz about Monsters of the World

Monsters of the World Trivia Quiz


There are many things that unite us all as human beings. One uniting factor you may not think of is monsters. Every culture around the globe has invented some kind of monster, but do you know where these famous beasts come from?

A multiple-choice quiz by Emerald88. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cultures
  8. »
  9. Culture Mixes

Author
Emerald88
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
259,002
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5393
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: matthewpokemon (10/10), rahul0 (10/10), Guest 47 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. In what country was the movie monster Godzilla created? Hint


Question 2 of 10
2. Dracula is no doubt the most famous vampire there is. Which real life Transylvanian inspired the character? Hint


Question 3 of 10
3. In what mountain range have most people claimed to see the yeti? Hint


Question 4 of 10
4. Dragons are common in various cultures. The Komodo dragon is a very scary, very large and, unlike its mythical counterparts, very real lizard that lives on the Komodo and various other islands. Where are these Islands mainly located? Hint


Question 5 of 10
5. Mary Shelley wrote the novel "Frankenstein," about a scientist named Frankenstein and the monster that he created. Where was Shelley from? Hint


Question 6 of 10
6. Many cultures have come up with a sort of bogeyman, the personification of children's fears. Which culture calls this sort of monster the Ijiraq? Hint


Question 7 of 10
7. In what ancient culture's mythology would Ammit devour your heart after you died if you lived an unbalanced life? Hint


Question 8 of 10
8. Chupacabra, literally meaning "goat sucker" in Spanish, is a strange creature that many people have claimed to have witnessed. Where did these reported sightings initially take place? Hint


Question 9 of 10
9. What kind of people might tell you the tale of Baba Yaga? Hint


Question 10 of 10
10. There are a lot of similarities that bring all the peoples and cultures of the world together. One of those is that we all have fears and we all like thrills! But whatever the reason, we have all come up with monsters in some shape or form!



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 18 2024 : matthewpokemon: 10/10
May 17 2024 : rahul0: 10/10
May 17 2024 : Guest 47: 6/10
May 17 2024 : nmerr: 9/10
May 17 2024 : Stoaty: 8/10
May 17 2024 : Xanadont: 10/10
May 14 2024 : shvdotr: 9/10
May 13 2024 : Guest 95: 8/10
May 12 2024 : saratogarox: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what country was the movie monster Godzilla created?

Answer: Japan

"Gojira" in the original Japanese, this famous dinosaur-like creature's first appearance was in 1954 in the movie "Gojira." Since then there have been tons of Godzilla movies. Some of the most recent ones were "Godzilla" in 1998, starring Matthew Broderick and Jean Reno, and "Godzilla 2000," which was made in Japan.
2. Dracula is no doubt the most famous vampire there is. Which real life Transylvanian inspired the character?

Answer: Vlad the Impaler

Vlad III the Impaler, or Vlad Dracula, was a 15th century prince whose name comes from his main method of torturing and killing, which was impalement on a blunt pole. The vampire Dracula comes from Bram Stoker's book of the same name.

Ivan the Terrible (1530-1584) was a Russian Tsar who began to lose his mind after his wife died. Arnulf the Bad (d. 937) was a Bavarian Duke who gathered wealth by getting rid of Church property. Jack the Ripper was the name given to a serial killer in Victorian England.
3. In what mountain range have most people claimed to see the yeti?

Answer: Himalayas

The Himalayas are located in Asia between India and Tibet and are home to some of the world's highest mountains, including Mount Everest, which is around 8,848 meters high. The yeti and other similar creatures are also called the Abominable snowman, Bigfoot and Sasquatch.
4. Dragons are common in various cultures. The Komodo dragon is a very scary, very large and, unlike its mythical counterparts, very real lizard that lives on the Komodo and various other islands. Where are these Islands mainly located?

Answer: Indonesia

The Komodo dragon weighs around 150 pounds; can be up to 10 feet long; has 60 inch-long teeth and a long forked tongue. Bacteria in its mouth are very poisonous, so even if something it has bitten gets away, it will often die before too long. Yikes!
5. Mary Shelley wrote the novel "Frankenstein," about a scientist named Frankenstein and the monster that he created. Where was Shelley from?

Answer: England

Mary Shelley (1797-1851) wrote "Frankenstein; or, The Modern Prometheus" in 1818, which is often considered one of first science fiction novels. Only the monster's creator was called "Frankenstein" and the creature itself was nameless; however, over time and because of the numerous films based on the book, the monster itself began to be called "Frankenstein." In the novel, he was intelligent, literate and felt compassion towards others, but it was society's rejection that drove him to murder. Modern adoptions will often show Frankenstein's monster as not very intelligent.
6. Many cultures have come up with a sort of bogeyman, the personification of children's fears. Which culture calls this sort of monster the Ijiraq?

Answer: Inuit

There is just about nowhere in the world where you can't find children that are afraid of "monsters in the closet". Ijiraq's other claim to fame is having one of Saturn's 28 moons named after him. The moon was discovered in 2000 and is more commonly called S/2000 S6. As a matter of fact most planets and moons are named after mythological characters, including Saturn itself.
7. In what ancient culture's mythology would Ammit devour your heart after you died if you lived an unbalanced life?

Answer: Egyptian

Most people know about Egyptian mummies, but perhaps not about the reasons behind mummification. Ancient Egyptians believed that preserving the body was essential for preserving the soul, or the 'ba'. But another aspect of a person, called the 'ka', needed to recognize the body after death (so it needed to be mummified) so that the two could rejoin to form one's full identity, the 'akh'. Ammit was a part hippopotamus, part lion, part crocodile creature that would wait until the heart of the deceased was weighed against the feather of Ma'at by Anubis. If your heart was too heavy or too light Ammit got a tasty snack, unfortunately for you!
8. Chupacabra, literally meaning "goat sucker" in Spanish, is a strange creature that many people have claimed to have witnessed. Where did these reported sightings initially take place?

Answer: Puerto Rico

It all started in Puerto Rico, where animals were found dead with all their blood drained. But incidents soon spread to other parts of South America and even beyond that, to such places as in the United States and Russia. People claimed to have seen a creature that had the features of a kangaroo, dog, and even lizard with glowing eyes and spikes down its back.
9. What kind of people might tell you the tale of Baba Yaga?

Answer: Slavic

In Russian folklore, Baba Yaga is an old witch who lives in the forest in a strange hut made of human bones and supported by chicken legs. She gets around by flying in a bowl. This image of her is portrayed in the "Hellboy" comic books. She is seen as either as cruel, kidnapping and eating people, or as someone you can see for guidance, although it is still risky.
10. There are a lot of similarities that bring all the peoples and cultures of the world together. One of those is that we all have fears and we all like thrills! But whatever the reason, we have all come up with monsters in some shape or form!

Answer: True

Whether it's the hydra that Hercules defeated or the modern day zombie movie, one thing is for sure: no matter where or when you are, you'll find monsters. It would seem that just about everyone personifies their fears as a way to confront them.
Source: Author Emerald88

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us