Quiz about Monthly Statements
Quiz about Monthly Statements

Monthly Statements! Trivia Quiz


Use the information in the statements to determine the name of the month.

A multiple-choice quiz by musicmonkeyman. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Seasonal
  8. »
  9. Holidays - General

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
201,230
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
6829
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (10/10), Guest 98 (8/10), Brooklyn1447 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The second Sunday of this month is Mother's Day in the US, Canada and Australia.
Its first day is celebrated as Labour Day in many countries, but not in the US.
In Europe the end of World War II is celebrated on the ninth day of this month.
The first Monday is a public holiday in the UK.
Hint

June
March
May
April

2. This month has its name because it was the seventh month of the Roman Calendar.
Labour Day is observed in the US and Canada on the first Monday.
The zodiac signs falling in this month are Virgo and Libra.
Hint

July
September
October
November

3. Named after the Roman god of war this month has 31 days.
The vernal or spring equinox occurs in the northern hemisphere in this month, and autumnal equinox occurs in the southern hemisphere.
The 17th day of this month is St. Patrick's Day.

Answer: (One Word)
4. The month in question has 31 days and was named after a Roman Emperor.
The zodiac signs of Leo and Virgo fall in this month.
Hint

July
August
June
May

5. This month is named after Janus, the Roman god of doors and gates.
It contains the first day of the new year in the Gregorian Calendar.
Hint

April
June
January
July

6. The summer solstice occurs in the northern hemisphere, and the winter solstice in the southern hemisphere in this month. In the US, UK, Netherlands and Canada Father's Day is celebrated on this month's third Sunday.

Answer: (One Word)
7. In the US national political elections are traditionally held in this month.
The first day of the month in question is All Saint's Day in the Christian calendar.
Americans celebrate Thanksgiving in this month and on its fifth day Guy Fawkes' Night is celebrate in the UK.
Hint

October
December
September
November

8. The signs of the zodiac occurring in this month are Aquarius and Pisces.
On this month's fourteenth day many nations celebrate St Valentine's Day.
Hint

March
February
April
May

9. The winter solstice in the northern hemisphere, and summer solstice in the southern hemisphere fall in this month.

Answer: (One Word)
10. Halloween, also known as All Hallow's Eve, is celebrated on the last day of this month.
It was the eighth month in the Roman Calendar.
Hint

July
September
October
August


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The second Sunday of this month is Mother's Day in the US, Canada and Australia. Its first day is celebrated as Labour Day in many countries, but not in the US. In Europe the end of World War II is celebrated on the ninth day of this month. The first Monday is a public holiday in the UK.

Answer: May

No other month starts on the same day of the week as May.
The birthstone for May is the emerald, and the flower is the hawthorn.
(The birthstones quoted in this quiz are those recognised, and officially adopted in 1912, by the American National Association of Jewellers.)
2. This month has its name because it was the seventh month of the Roman Calendar. Labour Day is observed in the US and Canada on the first Monday. The zodiac signs falling in this month are Virgo and Libra.

Answer: September

September gets its name from the Latin "septem" meaning seventh. It was the seventh month until July and August were added to the calendar and it became the ninth month of the year.
September's birthstone is the sapphire, and its flower the morning glory.
3. Named after the Roman god of war this month has 31 days. The vernal or spring equinox occurs in the northern hemisphere in this month, and autumnal equinox occurs in the southern hemisphere. The 17th day of this month is St. Patrick's Day.

Answer: March

March was originally the first month of the year in the Roman Calendar which contained just ten months. January and February were added around 700 BCE to give the twelve months of the Gregorian Calendar.
The zodiac signs of Pisces and Aries fall in March.
The month's birthstone is the aquamarine, and the flower is the violet.
(An equinox is a day on which daylight and darkness are of equal length. The word equinox means equal night in Latin)
4. The month in question has 31 days and was named after a Roman Emperor. The zodiac signs of Leo and Virgo fall in this month.

Answer: August

August was named after Emperor Augustus Caesar. It was originally called "Sextilis" as it was the sixth month in the Roman Calendar. The birthstone for August is the peridot, and its flower the poppy.
5. This month is named after Janus, the Roman god of doors and gates. It contains the first day of the new year in the Gregorian Calendar.

Answer: January

January did not appear in the original ten month Roman Calendar.
It is the first month in the present Gregorian Calendar and has 31 days. Janus, the Roman god after whom the month is named, is shown as having two faces, this is thought to symbolize looking back to the old year and forward to the new. The Roman name for the January period was "Ianuarius" and the Saxon's called it "Wulf-monath", meaning wolf month.
The birthstone for January is the garnet.
6. The summer solstice occurs in the northern hemisphere, and the winter solstice in the southern hemisphere in this month. In the US, UK, Netherlands and Canada Father's Day is celebrated on this month's third Sunday.

Answer: June

The month of June has 30 days and no other month begins on the same day of the week.
The birthstone for June is the pearl, and its flower the rose.
A "summer" solstice is the longest daylight day of the year and a winter solstice the shortest daylight day.
7. In the US national political elections are traditionally held in this month. The first day of the month in question is All Saint's Day in the Christian calendar. Americans celebrate Thanksgiving in this month and on its fifth day Guy Fawkes' Night is celebrate in the UK.

Answer: November

November has 30 days and is the eleventh month of the Gregorian Calendar. Guy Fawkes' Night in the UK marks the anniversary of the Gunpowder Plot, a failed attempt to blow-up the British Parliament. November gets its name from "noven", the Latin for ninth, as it was the ninth month in the Roman Calendar.
This month's birthstone is the topaz, and its flower is the chrysanthemum.
8. The signs of the zodiac occurring in this month are Aquarius and Pisces. On this month's fourteenth day many nations celebrate St Valentine's Day.

Answer: February

February was named after the Roman god of purification "Februss". In a normal year February has 28 days, and 29 days in a leap year. The Anglo-Saxon name for February was "Solmoneth", the sun month.
The birthstone for February is the amethyst, and its flower is the primrose.
9. The winter solstice in the northern hemisphere, and summer solstice in the southern hemisphere fall in this month.

Answer: December

December gets its name from "decem", Latin for tenth (Month).
Christian celebration of Christmas on the 25th day of December.
The birthstone for December is turquoise and its flower is holly.
10. Halloween, also known as All Hallow's Eve, is celebrated on the last day of this month. It was the eighth month in the Roman Calendar.

Answer: October

October gets its name from "octo" the Latin for eighth. The zodiac signs of Libra and Scorpio fall within this month. October has 31 days and its birthstone is the opal.

The birthstones and flowers for the months not featured in this quiz are; April, diamond and daisy, and for July the ruby and the water lily.

This rhyme might help if you have trouble remembering the number of days in each month -

"Thirty Days Has September
April, June and November
All the rest have thirty-one
Except for February alone
Which has twenty-eight days of time
And in leap years has twenty-nine."
Source: Author musicmonkeyman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 06 2022 : Guest 99: 10/10
Dec 06 2022 : Guest 98: 8/10
Dec 06 2022 : Brooklyn1447: 8/10
Dec 04 2022 : bchilds1996_: 10/10
Dec 03 2022 : Guest 174: 10/10
Nov 30 2022 : AmandaM: 10/10
Nov 29 2022 : marcia4460: 10/10
Nov 28 2022 : Guest 75: 7/10
Nov 26 2022 : Guest 74: 8/10

Score Distribution

quiz
12/7/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us