Quiz about Necropolis in a Metropolis
Quiz about Necropolis in a Metropolis

Necropolis in a Metropolis Trivia Quiz


The Glasgow Necropolis is a cemetery located in Glasgow, Scotland. How much do you know about this famous burial ground?

A multiple-choice quiz by helen295. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. World Sites
  8. »
  9. Burial Sites

Author
helen295
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
399,367
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
121
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In which year did the Glasgow Necropolis officially open? Hint

1547
1922
1833
1701

2. Which other famous cemetery inspired the creation of the Glasgow Necropolis? Hint

Highgate Cemetery, London
La Recoleta, Buenos Aires
Arlington National Cemetery, Virginia
Père-Lachaise, Paris

3. Approximately how many monuments can be found in the Glasgow Necropolis? Hint

9000
1200
200
3500

4. Who was the first person to be buried in the Glasgow Necropolis? Hint

Peter Clouston, Lord Provost of Glasgow
Joseph Levi, a Jewish merchant
Corlinda Lee, 'Queen of the Gypsies'
Charles Tennant, chemist and industrialist

5. The Glasgow Necropolis is located next to which other Glasgow landmark? Hint

Glasgow Botanic Gardens
Kelvingrove Park
McLennan Arch
Glasgow Cathedral

6. Which bridge, which shares its name with another famous bridge, was constructed to cross the Molendinar Ravine from Cathedral Square to the Glasgow Necropolis? Hint

Bridge of Sighs
Charles Bridge
Golden Gate Bridge
Tower Bridge

7. Which structure in the Glasgow Necropolis features the Merchants' House symbol (a clipper on top of the world) and a Latin inscription which translates to "so many returning to the same place"? Hint

The grave of William Rae Wilson
The entrance gates
The memorial to the Korean War
Houldsworth Mausoleum

8. The tallest monument in the Glasgow Necropolis commemorates which 16th century leader of the Scottish Reformation? Hint

George Wishart
John Knox
Patrick Hamilton
Henry Balnaves

9. Which famous Scottish architect designed the Celtic cross which stands atop the grave of Alexander McCall, Glasgow's chief constable from 1870 to 1888? Hint

David Hamilton
Alexander Thomson
Charles Rennie Mackintosh
John Bryce

10. The Glasgow Necropolis has often been used as a setting in popular culture. In which of these does it not appear? Hint

Alasdair Grey's novel "Lanark"
Sir Walter Scott's novel "Waverley"
The television series "Taggart"
The science fiction film "Death Watch"


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which year did the Glasgow Necropolis officially open?

Answer: 1833

Historically, the responsibility for burying the dead in Britain lay with the parish church, but after a change in the law in 1832, 'burial for profit' was allowed. With Glasgow's growing population and decreasing number of people attending church, an alternative to the church burial grounds was clearly needed and the Glasgow Necropolis was officially opened in April 1833.
2. Which other famous cemetery inspired the creation of the Glasgow Necropolis?

Answer: Père-Lachaise, Paris

The Glasgow Necropolis covers 37 acres and is an ornamental, garden cemetery with a landscape modelled on the famous Père-Lachaise Cemetery in Paris, established several decades earlier in 1804. John Strang, Chamberlain of Glasgow's Merchants' House, had visited Père-Lachaise and in 1831 produced a pamphlet called "Necropolis Glasguensis", which advocated the building of a new garden burial ground in Glasgow.
3. Approximately how many monuments can be found in the Glasgow Necropolis?

Answer: 3500

Around 50,000 people have been buried at the necropolis in approximately 3,500 tombs. The necropolis features an impressive assortment of ornately-decorated obelisks, statues and memorials.
4. Who was the first person to be buried in the Glasgow Necropolis?

Answer: Joseph Levi, a Jewish merchant

The first burial in the necropolis took place on September 12, 1832, the year before the cemetery officially opened, as the synagogue had already purchased a small section of the park to use as a Jewish burial ground. The first Christian burial in the necropolis was that of Elizabeth Miles, stepmother of the superintendent of the necropolis, George Mylne. Peter Clouston, Corlinda Lee and Charles Tennant are also buried in the necropolis.
5. The Glasgow Necropolis is located next to which other Glasgow landmark?

Answer: Glasgow Cathedral

Glasgow Cathedral, also known as St Mungo's Cathedral, was built from the late 12th century onwards and is the oldest building in Glasgow. The necropolis is prominently situated on the hill to the east of the cathedral and can be accessed from the cathedral precinct through the Edington Gates.
6. Which bridge, which shares its name with another famous bridge, was constructed to cross the Molendinar Ravine from Cathedral Square to the Glasgow Necropolis?

Answer: Bridge of Sighs

Glasgow's Bridge of Sighs was built to a design by the architect James Hamilton in 1833. There are several other bridges with the same name located around the world, including the famous Bridge of Sighs in Venice, Italy, which passes over the Rio di Palazzo to the Doge's Palace.
7. Which structure in the Glasgow Necropolis features the Merchants' House symbol (a clipper on top of the world) and a Latin inscription which translates to "so many returning to the same place"?

Answer: The entrance gates

The cast iron entrance gates were designed by the architect David Hamilton and constructed in 1838 by Thomas Edington and Sons of the Phoenix Iron Works in Maryhill. The gates were originally sited on the western side of the Molindinar Ravine on the Bridge of Sighs before being relocated to the entrance from the Cathedral Precinct.
8. The tallest monument in the Glasgow Necropolis commemorates which 16th century leader of the Scottish Reformation?

Answer: John Knox

The statue of John Knox was designed by William Warren and is mounted on a 58ft (17.78m) sandstone Doric column and base. Although Knox was buried in Edinburgh and not in Glasgow, the statue in the necropolis was the first to be erected to him in Scotland.
9. Which famous Scottish architect designed the Celtic cross which stands atop the grave of Alexander McCall, Glasgow's chief constable from 1870 to 1888?

Answer: Charles Rennie Mackintosh

There are many Celtic crosses to be found in the Glasgow Necropolis, but the one which adorns Alexander McCall's grave was designed by Charles Rennie Mackintosh and is believed to be his first recorded solo commission. John Bryce, David Hamilton and Alexander Thomson were also Scottish architects who contributed designs for the necropolis.
10. The Glasgow Necropolis has often been used as a setting in popular culture. In which of these does it not appear?

Answer: Sir Walter Scott's novel "Waverley"

The necropolis had not yet been built when "Waverley" was published in 1814. However, it has featured prominently in other books, films and television series. In February 2020, filming for "The Batman" took place in and around the necropolis.
Source: Author helen295

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us