Quiz about Whos Buried in Grants Tomb
Quiz about Whos Buried in Grants Tomb

Who's Buried in Grant's Tomb? Trivia Quiz


Hope you enjoy this quiz about one of America's most famous tombs.

A multiple-choice quiz by bigwoo. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. World Sites
  8. »
  9. Burial Sites

Author
bigwoo
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
266,269
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
919
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 70 (14/15), Guest 73 (8/15), Guest 75 (9/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who is buried in Grant's Tomb? Hint

Ulysses S. Grant
Sir Francis Grant
Cary Grant
W. T. Grant

2. Where is Grant's Tomb located? Hint

Galena, Illinois
Washington D.C.
St. Louis, Missouri
New York City

3. Over what body of water does Grant's Tomb set? Hint

Potomac River
Hudson River
New York Bay
Grant Memorial Reflection Lake

4. Who paid for the construction of Grant's tomb? Hint

Cornelius Vanderbilt paid for the tomb's construction
Grant's estate had money set aside for the tomb's construction
The US Congress passed the "Grant Memorial Act" to finance the project
Private donations were solicited from the general public

5. What words are carved over the entrance to Grant's Tomb? Hint

"One Nation Must Prevail"
"Let Us Have Peace"
"Freedom Foremost, Freedom First"
"A Nation United is Our Dream, our Goal"

6. In 1966 three murals created by artist Allyn Cox were added to Grant's Tomb. Located near the top of the cupola the murals depict scenes portraying three of Grant's greatest achievements. Which of these events is NOT portrayed in these murals? Hint

Grant sitting at his desk in the Oval Office
Grant at the Battle of Missionary Ridge
Grant at Vicksburg
Grant and Robert E Lee at Appomattox Court House

7. The flags of what two US states are displayed in Grant's Tomb? Hint

New Jersey and Mississippi
Ohio and Illinois
Virginia and Maryland
Michigan and Kentucky

8. Inside Grant's tomb are the busts of five people. Who are they? Hint

Five other US Presidents who were also Generals
Five of Grant's cabinet members
Five Civil War General's who served with Grant
Grant's five children

9. When discussing his final resting place, Grant had only one demand. What was it? Hint

That he not be buried under ground
That it be in the state of New York
That it be at a place easily accessible to the public
That it be a place where his wife could be buried next to him

10. Behind Grant's Tomb, at the site of his temporary tomb, a ginkgo tree was planted and a plaque was placed there in his honor. Representatives from what country presented these gifts? Hint

Spain
Mexico
China
France

11. Grant's Tomb features the murals of artist Dean Fausett. What do the maps featured on these murals depict? Hint

A map of Grant's funeral procession route
Grant's World Tour
Battles of the Civil War
A map of Washington DC

12. What is the official name of Grant's Tomb? Hint

Grant's Tomb is the official name
General Grant National Memorial
General and President Grant National Monument
The U.S. Grant National Mausoleum

13. During the 1970's and 1980's Grant's Tomb had fallen into a state of disrepair. What happened to compel the National Park Service to finally address the problem? Hint

A Columbia University student brought media attention to the deplorable conditions of the monument
Grants descendents threatened to have Grant re-interred elsewhere
The state legislature of Illinois threatened to begin action to remove Grant's body to Galena, Illinois
All of these were factors in forcing the Park Service to address the issue

14. In 1972 what out of place feature did the US National Park Service add to Grant's Tomb? Hint

A Confederate Memorial
A Skateboard Park
A Ferris Wheel
Abstract Mosaic Benches

15. Who popularized the riddle "Who's buried in Grant's tomb"? Hint

Bud Abbot
Groucho Marx
Red Skelton
Will Rogers


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is buried in Grant's Tomb?

Answer: Ulysses S. Grant

Of course the trick answer to this old joke is no one is buried there but U.S. Grant and his wife Julia are "entombed" there. U.S. Grant was the most famous Union General during the American Civil War and the 18th President of the US serving from 1869 to 1877. Cary Grant was a famous actor, Francis Grant was a famous 19th Century painter and W. T. Grant was a retail department store owner who at one time led one of America's largest department store chains.
2. Where is Grant's Tomb located?

Answer: New York City

Grant's Tomb is located on the grounds of Riverside Park in the Morningside Heights section of Manhattan in New York City. It was completed in 1897, twelve years after Grant's death. The mausoleum was designed by architect John Duncan. It is one of the largest mausoleums in the world.
3. Over what body of water does Grant's Tomb set?

Answer: Hudson River

The Tomb stands almost 300 feet above the Hudson River. John Duncan's original design included a much larger mausoleum being constructed with elaborate spiral staircases winding down to a dock on the Hudson River to make for easy public access. Costs forced the plan to be scaled back.
4. Who paid for the construction of Grant's tomb?

Answer: Private donations were solicited from the general public

Bad business decisions left Grant virtually penniless at the time of his death. Therefore in order to give the still popular and beloved man a proper resting place a fund raising drive was started. Over a period of time over 90,000 people donated $600,000 to build Grant's Tomb. The project finished twelve years after his Grant's death cost about $650,000.
5. What words are carved over the entrance to Grant's Tomb?

Answer: "Let Us Have Peace"

Ironically, the phrase "Let us Have Peace" has become the General's most remembered quote. Grant had originally included that phrase in a letter he sent to the 1868 Republican National Convention accepting the party's presidential nomination. It was later adopted as his campaign slogan.
6. In 1966 three murals created by artist Allyn Cox were added to Grant's Tomb. Located near the top of the cupola the murals depict scenes portraying three of Grant's greatest achievements. Which of these events is NOT portrayed in these murals?

Answer: Grant sitting at his desk in the Oval Office

One mural shows Grant on horseback during the siege at Vicksburg, Mississippi (November 1962 to July 1863). Cox's second mural shows Grant standing next to General George Thomas at Missionary Ridge (near Chattanooga, Tennessee) and a third mural shows General Lee surrendering to Grant at Appomattox Court House, Virginia on April 9, 1865.
7. The flags of what two US states are displayed in Grant's Tomb?

Answer: Ohio and Illinois

Grant was born in Point Pleasant, Ohio (near Cincinnati) on April 27, 1822 and he lived in Galena, Illinois for several years working in the family's tanning business. Grant returned to Galena after the Civil War and the town presented him with a house.
8. Inside Grant's tomb are the busts of five people. Who are they?

Answer: Five Civil War General's who served with Grant

The busts of five generals, who served under Grant (William Tecumseh Sherman, George Henry Thomas, Edward Otho Cresap Ord, Philip Henry Sheridan and James Birdseye McPherson) were added to the Memorial as part of a Works Progress Administration project in 1938. The WPA was a Depression-Era New Deal Program
9. When discussing his final resting place, Grant had only one demand. What was it?

Answer: That it be a place where his wife could be buried next to him

In addition to New York City, Grant and his family considered St. Louis, Missouri, (where Grant had lived from 1854 to 1860) and Galena, Illinois (where Grant lived before and after the Civil War) as the place for his burial. His first choice would have been the US Military Academy in West Point, New York.

However, his stipulation that his wife Julia be buried next to him would not allow him to be buried there because of academy regulations.
10. Behind Grant's Tomb, at the site of his temporary tomb, a ginkgo tree was planted and a plaque was placed there in his honor. Representatives from what country presented these gifts?

Answer: China

In May 1897 a representative for Chinese viceroy Li Hu Chang, planted the tree in Grant's memory. The Chinese official and Grant became friends during his visit to China while taking his post presidential world tour. The Chinese memorial to Grant still exists today. It is located behind the mausoleum surrounded by a black fence.
11. Grant's Tomb features the murals of artist Dean Fausett. What do the maps featured on these murals depict?

Answer: Battles of the Civil War

The maps feature some of the areas where the Civil War took place. The locations of battles are marked by crossed sabers while battles that Grant participated in are marked by a star. Inexplicably, the murals were painted over in 1970 but they were refurbished as part of a restoration project in 1995.
12. What is the official name of Grant's Tomb?

Answer: General Grant National Memorial

The Grant Monument Association was formed shortly after his death to help provide a fitting memorial. This group of volunteers worked hard in the establishment and improvements of the project. However the association's membership was aging and getting smaller in numbers so in 1958 the care of the mausoleum was given the US National Park Service (which Grant established as President).

The Park Service officially named Grant's Tomb the General Grant National Memorial.
13. During the 1970's and 1980's Grant's Tomb had fallen into a state of disrepair. What happened to compel the National Park Service to finally address the problem?

Answer: All of these were factors in forcing the Park Service to address the issue

After years of fighting Park Service bureaucracy Frank Scaturro (a Columbia University student) released to the media a report detailing the vandalism, graffiti and disrepair that had marred the tomb. The report triggered a great outcry that included Grant's descendents and the Illinois state legislature threatening to remove the remains of Grant and his wife. Embarrassed the Park Service began a 1.8 million dollar restoration project
14. In 1972 what out of place feature did the US National Park Service add to Grant's Tomb?

Answer: Abstract Mosaic Benches

The brightly colored benches clash badly with the solemn surroundings and architecture of the mausoleum. The addition of the benches was widely criticized not only because the funds spent on the gaudy seats could have been used to help restore the vandalized site but because they provided no aesthetic appeal nor had any historical connection to the monument
15. Who popularized the riddle "Who's buried in Grant's tomb"?

Answer: Groucho Marx

Marx, the host of the game show, "You bet your Life", popularized this question when he would ask it so that all his guests could win a prize on his show. Although the correct answer is "no one", Grant and his wife are entombed not buried in the tomb; Groucho usually accepted the answer "Grant" and gave the contestant a consolation prize.
Source: Author bigwoo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 26 2022 : Guest 70: 14/15
Nov 24 2022 : Guest 73: 8/15
Nov 23 2022 : Guest 75: 9/15
Nov 23 2022 : Guest 2: 10/15
Nov 22 2022 : Guest 172: 10/15
Nov 19 2022 : Guest 76: 8/15
Nov 11 2022 : Guest 69: 10/15
Nov 09 2022 : Guest 208: 8/15
Nov 07 2022 : Guest 172: 10/15

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series 15 Quizzes with 15 Questions:

Some quizzes which contain 15 questions

  1. Johnny Cash Average
  2. Tennessee Towns and Cities in Song Average
  3. The Biblical Story of Ruth Average
  4. Who's Buried in Grant's Tomb? Average
  5. Old Time Hymns Average
  6. Presidential Final Words Average
  7. Tabloid Bible Headlines Average
  8. PKs (Preachers' Kids) Who Made a Difference Easier
  9. United States Secretaries of War Average
  10. Tennessee Tuxedo and his Tales Average
  11. A Song About a Woman Very Easy
  12. An Intriguing Potpourri Average

12/4/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us