FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Biblical Story of Ruth
Quiz about The Biblical Story of Ruth

The Biblical Story of Ruth Trivia Quiz


Ruth is a great love story that shows the power of unconditional love and the providence of God. Enjoy!

A multiple-choice quiz by bigwoo. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Ruth

Author
bigwoo
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
47,439
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
6011
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 94 (15/15), Guest 105 (12/15), Guest 75 (10/15).
- -
Question 1 of 15
1. What nationality is Ruth? Hint


Question 2 of 15
2. Why did Ruth's husband's family leave their home? Hint


Question 3 of 15
3. What was Ruth's sister-in-law's name? Hint


Question 4 of 15
4. After the death of Naomi's husband and her two sons she desired to return home. She urged her daughters-in-law to go back to their people. Ruth refused by saying what? Hint


Question 5 of 15
5. What town did they return to?

Answer: (It is 5 miles south of Jerusalem)
Question 6 of 15
6. When they arrived to Naomi's hometown Naomi said, 'Do not call me Naomi, call me Mara'. Why did she say they should call her 'Mara'? Hint


Question 7 of 15
7. Why did Ruth go to the barley fields? Hint


Question 8 of 15
8. Ruth went to a field owned by a man named Boaz. What was his connection to Naomi's husband? Hint


Question 9 of 15
9. After Boaz discovered that Ruth was Naomi's daughter-in-law, he ordered his men to do all of the following except one. Which of these instructions regarding her were they NOT given? Hint


Question 10 of 15
10. After the wheat and barley harvests, Naomi tells Ruth to put on her best clothes and then go the threshing floor to find Boaz. After he lies down for the night what is Ruth told to do? Hint


Question 11 of 15
11. Later that night Boaz is startled by Ruth's presence. After she identifies herself, she asks Boaz to 'spread the corner of his garment over her'. Why did she make such a request? Hint


Question 12 of 15
12. Boaz is honored by Ruth's request that he marry her but he says there is a problem. What is that problem? Hint


Question 13 of 15
13. When a legal transaction in Israel (such as the redemption and transfer of property) was finalized, what was removed from the one giving up the property in order to legalize the transaction?

Answer: (One word - something you wear)
Question 14 of 15
14. After the wedding Ruth and Boaz had a son. What was his name? Hint


Question 15 of 15
15. Obed later had a famous grandson. What was his name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 22 2024 : Guest 94: 15/15
Jun 18 2024 : Guest 105: 12/15
Jun 17 2024 : Guest 75: 10/15
Jun 17 2024 : bradez: 6/15
Jun 09 2024 : Cymruambyth: 13/15
Jun 09 2024 : leith90: 8/15
Jun 05 2024 : psnz: 15/15
Jun 03 2024 : Guest 173: 13/15
Jun 01 2024 : Guest 58: 12/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What nationality is Ruth?

Answer: Moabite

Ruth 1:22 The Moabites were descendants of Lot's son (Moab). It was located on the East coast of the Dead Sea, just south of the land occupied by the tribe of Reuben.
2. Why did Ruth's husband's family leave their home?

Answer: Because of a famine

The famine caused Elimelech to take his wife and two sons to Moab. (1:1)
3. What was Ruth's sister-in-law's name?

Answer: Orpah

Orpah married Kilion, Ruth married Mahlon (1:4)
4. After the death of Naomi's husband and her two sons she desired to return home. She urged her daughters-in-law to go back to their people. Ruth refused by saying what?

Answer: 'Your people will be my people and your God my God'

1:16
5. What town did they return to?

Answer: Bethlehem

1:22
6. When they arrived to Naomi's hometown Naomi said, 'Do not call me Naomi, call me Mara'. Why did she say they should call her 'Mara'?

Answer: 'Because God has made my life very bitter'.

Ruth 1:20-21 'Naomi' means 'pleasant one' but 'Maram' means 'bitter one'.
7. Why did Ruth go to the barley fields?

Answer: To glean the fields

Ruth 2:1-3
8. Ruth went to a field owned by a man named Boaz. What was his connection to Naomi's husband?

Answer: A relative

2:20
9. After Boaz discovered that Ruth was Naomi's daughter-in-law, he ordered his men to do all of the following except one. Which of these instructions regarding her were they NOT given?

Answer: Give her some wine to take home.

Ruth 2:9, 15 and 16
10. After the wheat and barley harvests, Naomi tells Ruth to put on her best clothes and then go the threshing floor to find Boaz. After he lies down for the night what is Ruth told to do?

Answer: Uncover his feet and lie down

Ruth knew that this man, a relative of her late husband, could, by Jewish law, marry her so the property of her late husband would remain in his name and so she would be taken care of.
11. Later that night Boaz is startled by Ruth's presence. After she identifies herself, she asks Boaz to 'spread the corner of his garment over her'. Why did she make such a request?

Answer: She wanted him to marry her

Her request was for Boaz to become her 'kinsman-redeemer' thus assuring her survival as well as preserving the name and inheritance of her dead husband.
12. Boaz is honored by Ruth's request that he marry her but he says there is a problem. What is that problem?

Answer: There is a closer relative who has to give up his right to marry Ruth

Ruth 3:12 The closer relative had to first give up his right to marry Ruth. Boaz acts quickly. He meets the relative in front of the city leaders and persuades him to allow Boaz to marry Ruth.
13. When a legal transaction in Israel (such as the redemption and transfer of property) was finalized, what was removed from the one giving up the property in order to legalize the transaction?

Answer: A sandal

Ruth 4:7-8
14. After the wedding Ruth and Boaz had a son. What was his name?

Answer: Obed

Ruth 4:17
15. Obed later had a famous grandson. What was his name?

Answer: David

Ruth 4:22 - This Moabite woman became an ancestor of Jesus and is mentioned in the genealogy of Jesus in the first chapter of Matthew.
Source: Author bigwoo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series 15 Quizzes with 15 Questions:

Some quizzes which contain 15 questions

  1. Johnny Cash Average
  2. Tennessee Towns and Cities in Song Average
  3. The Biblical Story of Ruth Average
  4. Who's Buried in Grant's Tomb? Average
  5. Old Time Hymns Average
  6. Presidential Final Words Average
  7. Tabloid Bible Headlines Average
  8. PKs (Preachers' Kids) Who Made a Difference Easier
  9. United States Secretaries of War Average
  10. Tennessee Tuxedo and his Tales Average
  11. A Song About a Woman Very Easy
  12. An Intriguing Potpourri Average

6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us