FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Private Pilot License 101
Quiz about Private Pilot License 101

Private Pilot License 101 Trivia Quiz


Anyone who has completed pilot's ground school, or who has an interest in flying should know most of these questions. Good luck!

A multiple-choice quiz by DMBfaninSD. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Transport
  8. »
  9. Aviation

Author
DMBfaninSD
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
135,159
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2603
Last 3 plays: DAYISCRAZY555 (8/10), Guest 184 (9/10), steveastrouk (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. CFI stands for "calibrated flight instrument"


Question 2 of 10
2. What is the purpose of an airplane's altimeter? Hint


Question 3 of 10
3. When you increase throttle and engine RPM's, what happens? Hint


Question 4 of 10
4. The four main forces acting on an air plane are: lift, drag, thrust and ... Hint


Question 5 of 10
5. Which of these scientific principles explains how an aircraft generates lift due to fluid dynamics? Hint


Question 6 of 10
6. If you are flying and see another aircraft with its red light to your right and its green light to your left, in which direction is the other aircraft flying? Hint


Question 7 of 10
7. What happens when a pilot "flares" during landing? Hint


Question 8 of 10
8. What does VFR stand for? Hint


Question 9 of 10
9. In the USA, how many takeoffs and landings must a pilot complete every 90 days in order to stay current to carry passengers? Hint


Question 10 of 10
10. What flight controls are controlled by the plane's yoke? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 09 2024 : DAYISCRAZY555: 8/10
May 08 2024 : Guest 184: 9/10
May 05 2024 : steveastrouk: 9/10
May 02 2024 : Guest 67: 8/10
Apr 29 2024 : stedman: 6/10
Apr 29 2024 : Guest 172: 10/10
Apr 29 2024 : Brudge: 4/10
Apr 26 2024 : Guest 173: 7/10
Apr 24 2024 : Guest 120: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. CFI stands for "calibrated flight instrument"

Answer: False

It actually stands for "Certified Flight Instructor" and is the person who is qualified to give flying lessons and teach ground school.
2. What is the purpose of an airplane's altimeter?

Answer: To show the plane's altitude

An essential cockpit instrument, the altimeter shows how high you are flying.
3. When you increase throttle and engine RPM's, what happens?

Answer: You climb

As the throttle is increased, more lift is generated, and you climb.
4. The four main forces acting on an air plane are: lift, drag, thrust and ...

Answer: weight

This is one of the first things most pilots learn in ground school.
5. Which of these scientific principles explains how an aircraft generates lift due to fluid dynamics?

Answer: Bernoulli's principle

Daniel Bernoulli was a Swiss mathematician and physician. He lived from 1700 to 1782.
6. If you are flying and see another aircraft with its red light to your right and its green light to your left, in which direction is the other aircraft flying?

Answer: Directly toward you

Since the colored "nav lights" show in which direction a plane is headed, you should get out of the way if you see red to your right and green to your left, as it means the other airplane is flying directly toward you!
7. What happens when a pilot "flares" during landing?

Answer: The pilot raises the plane's nose and waits for the plane to settle to the ground

If done properly, "flaring" is not dangerous, and is in fact how a pilot breaks the descent rate to ensure a smooth, gentle landing.
8. What does VFR stand for?

Answer: Visual Flight Rules

VFR flight conditions are generally clear skies with good visibility.
9. In the USA, how many takeoffs and landings must a pilot complete every 90 days in order to stay current to carry passengers?

Answer: 3

If a pilot does not complete 3 takeoffs and landings in a 90-day period, he/she is unable to carry passengers until becoming current again.
10. What flight controls are controlled by the plane's yoke?

Answer: Ailerons and elevator

The ailerons and elevator direct the plane's pitch and roll.
Source: Author DMBfaninSD

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us