FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Southeast Asian History and Culture 3
Quiz about Southeast Asian History and Culture 3

Southeast Asian History and Culture [3] Quiz


More delicious trivia from a spicey region of the world!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cultures
  8. »
  9. Asian Cultures

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
27,459
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1157
- -
Question 1 of 10
1. The world's nutmeg and cloves come mostly from which island(s)? Hint


Question 2 of 10
2. Which kingdom ruled the core of modern Myanmar (Burma) from the 10th to the 13th centuries? Hint


Question 3 of 10
3. In which city can you find the Emerald Buddha? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following kingdoms or empires did not rule all or part of modern Cambodia? Hint


Question 5 of 10
5. The mouth of the Chaophraya River is in which Southeast Asian country? Hint


Question 6 of 10
6. What Thai kingdom was founded in 1351 on the edge of the Khmer empire? Hint


Question 7 of 10
7. The Vietnamese trace themselves back to a group of 15 tribal groups. What were these tribal groups called? Hint


Question 8 of 10
8. By what derogatory term did the Chinese refer to Vietnam? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following did not figure prominently in Vietnamese history? Hint


Question 10 of 10
10. The great Hindu-Buddhist temple Borobudur can be found on what Indonesian island? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The world's nutmeg and cloves come mostly from which island(s)?

Answer: Moluccas

The Moluccas are thus called 'the spice islands'.
2. Which kingdom ruled the core of modern Myanmar (Burma) from the 10th to the 13th centuries?

Answer: Pagan

3. In which city can you find the Emerald Buddha?

Answer: Bangkok

Bangkok is, in fact, the 'City of the Emerald Buddha'.
4. Which of the following kingdoms or empires did not rule all or part of modern Cambodia?

Answer: Srivijaya

The Srivijayan empire ruled in Sumatra and on the Malay peninsula.
5. The mouth of the Chaophraya River is in which Southeast Asian country?

Answer: Thailand

6. What Thai kingdom was founded in 1351 on the edge of the Khmer empire?

Answer: Ayudhya

The Thai ended up conquering the Khmer empire.
7. The Vietnamese trace themselves back to a group of 15 tribal groups. What were these tribal groups called?

Answer: Lac Viet

These tribes came together to form a kingdom called Van-lang, which came to an end in the 3rd century B.C.
8. By what derogatory term did the Chinese refer to Vietnam?

Answer: Annam

The term Annam, or 'pacified south', implied that the Vietnamese were a vassal state. Vietnam was indeed a vassal state of China for 1,000 years before the Vietnamese broke away from Chinese rule in the 10th century.
9. Which of the following did not figure prominently in Vietnamese history?

Answer: Trinh Princes

The Hung Kings and Tayson Brothers both ruled Vietnam for a time and the Trung Sisters fought against Han Chinese rule. The Trinh Princes are fictional...as in, I just made them up.
10. The great Hindu-Buddhist temple Borobudur can be found on what Indonesian island?

Answer: Java

For more on Borobudur look for my quiz entitled, strangely enough, 'Borobudur'.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us