FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about USAF Strategic Air Command Aircraft
Quiz about USAF Strategic Air Command Aircraft

USAF Strategic Air Command Aircraft Quiz


From its inception in 1944 to its deactivation in 1992, the US Air Force's Strategic Air Command (SAC) used a number of long-range heavy bombers. These questions are about the planes and their use.

A multiple-choice quiz by AlexT781. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Military
  8. »
  9. USAF

Author
AlexT781
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
394,868
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
240
- -
Question 1 of 10
1. Becoming fully operational by 1946, Strategic Air Command used which World War II strategic bomber? The Enola Gay is the most famous of this aircraft. Hint


Question 2 of 10
2. Which SAC bomber was the United States' first multi-engine jet aircraft as well as the first bomber to use a "swept-wing" design? Hint


Question 3 of 10
3. Using a "delta-wing" configuration, which appropriately-named bomber was America's first supersonic bomber? Hint


Question 4 of 10
4. To extend a bomber's range, they needed to be refueled during flight. True or false: the first airplane chosen to be the tanker was based on the Boeing 707.


Question 5 of 10
5. When SAC needed to replace the quickly obsolete B-29/B-50 Superfortress, they turned to which distinctive aircraft sporting six piston-driven propeller engines facing backward? Hint


Question 6 of 10
6. Moving into the 1980s, with treaties limiting nuclear weapons, SAC needed an effective bomber for conventional munitions. Produced by Rockwell, which bomber first saw combat during the 1998 bombing of Iraq? Hint


Question 7 of 10
7. Avoiding enemy radar became a huge concern throughout the 1980s. Which stealthy bomber could fly anywhere in the world with just one in-flight refueling? Hint


Question 8 of 10
8. A need to replace aging aircraft seemed a never-ending problem for SAC. As the B-58 Hustlers aged, SAC needed a new aircraft quickly. A version of which General Dynamics aircraft replaced the B-58 in 1969? Hint


Question 9 of 10
9. Undoubtedly the most famous strategic bomber, used well beyond the demise of SAC, was produced between 1955 and 1962. With a range of nearly 9,000 miles, which of these aircraft was primarily intended to carry nuclear weapons during the Cold War? Hint


Question 10 of 10
10. SAC was eliminated in 1992 as the Cold War came to an end. Its aircraft were split amongst various other commands, until 2009 when what entity was created to take the place of the old Strategic Air Command? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Becoming fully operational by 1946, Strategic Air Command used which World War II strategic bomber? The Enola Gay is the most famous of this aircraft.

Answer: B-29 Superfortress

The venerable B-29 Superfortress, possibly the best strategic bomber of World War II, was quickly becoming obsolete. After the war, it was updated with the current technologies of the time and was re-designated the B-50 Superfortress in 1948, and it served for nearly 20 years before being retired.
2. Which SAC bomber was the United States' first multi-engine jet aircraft as well as the first bomber to use a "swept-wing" design?

Answer: B-47 Stratojet

As the B-47's name implies, it was intended to be a high-altitude bomber. The aircraft was in use until it became obsolete when the Soviet Union developed missiles capable of hitting high flying aircraft in the late 1950s and early 1960s.
3. Using a "delta-wing" configuration, which appropriately-named bomber was America's first supersonic bomber?

Answer: B-58 Hustler

Between 1960 and 1970, 86 B-58s were in service with SAC. The bomber set 19 world speed and altitude records during its service, capable of flying twice the speed of sound. The plane was replaced by the FB-111 Aardvark in 1967.
4. To extend a bomber's range, they needed to be refueled during flight. True or false: the first airplane chosen to be the tanker was based on the Boeing 707.

Answer: False

The first tankers used by SAC were variants of the B-29 Superfortress, called the KB-29 Superfortress. It proved inadequate for SAC's needs, and was replaced in 1951 by the KC-97 Stratofreighter, the tanker version of the C-97 Stratofreighter.
5. When SAC needed to replace the quickly obsolete B-29/B-50 Superfortress, they turned to which distinctive aircraft sporting six piston-driven propeller engines facing backward?

Answer: B-36 Peacemaker

The B-36 is truly a monster aircraft, the largest piston-driven aircraft ever built, with a wingspan of 230 feet. It was also the first bomber able to hold every type of nuclear weapon the US had at the time, and had a range of around 10,000 miles. Later versions added four jet engines to compliment the six radial engines it already had.
6. Moving into the 1980s, with treaties limiting nuclear weapons, SAC needed an effective bomber for conventional munitions. Produced by Rockwell, which bomber first saw combat during the 1998 bombing of Iraq?

Answer: B-1 Lancer

First delivered to the Air Force in 1985, the B-1 Lancer is still one of the main bombers in use by the United States. The B-1 was also used in bombings against Serbia during the Kosovo War.
7. Avoiding enemy radar became a huge concern throughout the 1980s. Which stealthy bomber could fly anywhere in the world with just one in-flight refueling?

Answer: B-2 Spirit

At over $2 billion per plane, it was the most expensive aircraft built of its time. The Air Force wanted 132 aircraft, but only received 21. One B-2 Spirit crashed in 2008, leaving 20 aircraft in use until the projected retirement date of 2032.
8. A need to replace aging aircraft seemed a never-ending problem for SAC. As the B-58 Hustlers aged, SAC needed a new aircraft quickly. A version of which General Dynamics aircraft replaced the B-58 in 1969?

Answer: FB-111 Aardvark

The FB-111 was a bomber variant of the F-111 produced by General Dynamics for SAC. It entered service in with SAC in 1969 and was retired in 1992. It participated in Operation El Dorado Canyon, the bombing of Libya in 1986, as well as Desert Storm in 1991.
9. Undoubtedly the most famous strategic bomber, used well beyond the demise of SAC, was produced between 1955 and 1962. With a range of nearly 9,000 miles, which of these aircraft was primarily intended to carry nuclear weapons during the Cold War?

Answer: B-52 Stratofortress

The B-52 is arguably the most recognized, and powerful, bomber in the world. Able to fly anywhere in the world with one in-flight refueling, it was the symbol of American military might during the Vietnam War, participating in the bombing campaigns of Presidents Johnson and Nixon. Remaining B-52s are planned to remain in service until some time in the 2050s.
10. SAC was eliminated in 1992 as the Cold War came to an end. Its aircraft were split amongst various other commands, until 2009 when what entity was created to take the place of the old Strategic Air Command?

Answer: Air Force Global Strike Command

The Air Force Global Strike Command inherited the responsibilities of the old Strategic Air Command, including aircraft and ICBMs, when it was created in 2009. Between 1992 and 2009, SAC's assets were divided among four separate commands that operated independently of each other.
Source: Author AlexT781

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series My Quizzes with Few Ratings I:

Here are five of my quizzes that have been rated only a handful of times. Please remember to rate them after you play!

  1. A Jar of Pickled Children Average
  2. USAF Strategic Air Command Aircraft Average
  3. The Golden Age of Underground Radio Average
  4. Mutiny on the Bounty Tough
  5. Casualties of an Assassination Tough

2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us