Trivia Questions and Answers
photo of Maine

70 Maine Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Maine? This category is for trivia questions and answers related to Maine (Geography). Each one is filled with fun facts and interesting information.
1 What year was Rockland, Maine founded?
Answer: July 28, 1848

The town of Rockland was originally named East Thomaston but it changed its name in 1850. Rockland is a big seafood port.
  From Quiz: Rockland, Maine
2 In which town is the Desert of Maine located?
Answer: Freeport

The Desert of Maine in Freeport is a natural desert which was once covered by a 300 acre farm. Years of land-clearing, overgrazing, and failure to rotate crops revealed this desert. According to geologists, a glacier moved through the area about 11,000 years ago depositing the sand and minerals that now make up the Desert of Maine.
    Your options: [ Eustis ] [ Arundel ] [ Fort Fairfield ] [ Freeport ]
  From Quiz: Maine - Food and Family Fun!
3 What is Maine's state bird?
Answer: chickadee

The chickadee is the state bird of Maine and Massachusetts. The cardinal is the state bird of seven states. The blue bird is the state bird of Missouri and New York. The robin is the state bird of Connecticut, Michigan, and Wisconsin.
  From Quiz: All About Maine
4 Maine is known as The Pine Tree State and what other nickname?
Answer: Vacationland

Most visitors are lured to Maine by its seashores. Others come to fish in the streams or to hunt in the woods.
  From Quiz: Maine--The Pine Tree State
5 Author Stephen King paid for a professional-quality Little League baseball diamond behind his house in Bangor, ME. What is the nickname that the locals call it?
Answer: Field of Screams
  From Quiz: Maine
6 The ingredients in this sandwich are salami or ham, cheese, chopped onions, tomatoes, green peppers, pickles, black olives, olive oil, salt, pepper, and a freshly baked roll. What do Mainers call this sandwich?
Answer: Italian

The original Maine Italian sandwich was served during the early 1900s by Giovanni Amato to workers on the docks of Portland.
  From Quiz: Maine - Food and Family Fun!
7 Maine was the _____ state to join the Union.
Answer: 23rd

On March 15, 1820, Maine became the 23rd state to join the Union.
    Your options: [ 20th ] [ 15th ] [ 23rd ] [ 18th ]
  From Quiz: All About Maine
8 What is Maine's state animal?
Answer: Moose

A moose's antlers alone may weigh up to 50 pounds.
  From Quiz: Maine--The Pine Tree State
9 How many counties are there in Maine?
Answer: 16
  From Quiz: Maine
10 Rockland, Maine is known best for its annual celebration of which festival?
Answer: Lobster

Lobster and other seafood, such as clams and shrimp, are very popular in Maine. The annual festival features 20,000 pounds of lobster cooked in the world's greatest lobster cooker, as well a parade, a crate race and the crowning of a sea goddess.
    Your options: [ Blues ] [ Pine ] [ Crab ] [ Lobster ]
  From Quiz: Rockland, Maine
11 This dessert consists of creamy white frosting sandwiched between two chocolate cake-like cookies. What is this dessert known as in Maine?
Answer: whoopie pies

Some Maine companies make and distribute whoopie pies with a variety of flavors including chocolate, peanut butter, pumpkin, and strawberry.
  From Quiz: Maine - Food and Family Fun!
12 What is the state fish of Maine?
Answer: Landlocked Salmon

Instead of making fantastic journeys like the mighty salmon, the landlocked salmon lives out its life in a quiet lake.
  From Quiz: Maine--The Pine Tree State
13 What is the capital of Maine?
Answer: Augusta

Augusta, ME and Juneau, AK are the only state capitals with names of months in them.
  From Quiz: Maine
14 The Seashore Trolley Museum is located in which Maine town?
Answer: Kennebunkport

Founded in 1939, the Seashore Trolley Museum has collected more than 250 trolleys, streetcars, and other historic forms of public transportation.
    Your options: [ Topsham ] [ Westbrook ] [ Thomaston ] [ Kennebunkport ]
  From Quiz: Maine - Food and Family Fun!
15 What is the state insect of Maine?
Answer: Honeybee

Many farmers in Maine set up beehives and harvest honey each fall.
  From Quiz: Maine--The Pine Tree State
16 What is the only interstate highway in Maine (not counting 3-digit extensions)?
Answer: I-95

I-95 runs from Miami, FL, to the US-Canadian border near Houlton, ME.
  From Quiz: Maine
17 In 2001, what movie was partly filmed in Rockland, Maine?
Answer: In the Bedroom

"In the Bedroom" was released in 2001. Some scenes of the movie take place in Rockland, Maine. The film starred Sissy Spacek, Tom Wilkinson, and Marisa Tomei.
  From Quiz: Rockland, Maine
18 Besides the common brown color, hot dogs of what color can be found in Maine?
Answer: red

Locally known as "red snappers", the casing of a red hot dog gets its color from a natural food coloring. The casing also makes a snapping sound when a person bites into the hot dog.
  From Quiz: Maine - Food and Family Fun!
19 Who is the only vice president whose official residence was Maine?
Answer: Hannibal Hamlin

Nelson Rockefeller, although born in Bar Harbor, ME, was a resident of New York when he was appointed vice president. "Harry Hamlin was an actor on 'LA Law'. Hannibal Lecter was the psycho in 'Silence of the Lambs'. David Getchell is my father-in-law.
  From Quiz: Maine
20 Of which county in Maine is Rockland located?
Answer: Knox

Rockland is the county seat for Knox county which was incorporated in 1860. Aroostook is the largest county by area in Maine.
    Your options: [ Hancock ] [ Lincoln ] [ Waldo ] [ Knox ]
  From Quiz: Rockland, Maine
21 What is the deepest lake in Maine?
Answer: Sebago Lake

With its natural sand beaches, Sebago Lake State Park is a summer attraction for both tourists and Mainers. Located in southern Maine, Sebago Lake is 316 feet deep at its deepest point. The lake borders seven towns: Naples, Frye Island, Casco, Standish, Raymond, Windham, and Sebago.
  From Quiz: Maine - Food and Family Fun!
22 What star appears on Maine's flag?
Answer: North Star

The North star stands for Maine's motto "Dirigo" which means "I direct" or "I lead".
  From Quiz: All About Maine
23 Who wrote the state song of Maine?
Answer: Roger Vinton Snow

Roger Vinton Snow wrote "State of Maine Song". Francis Scott Key wrote "The Star-Spangled Banner". Maxim was an inventor and Robinson was a poet.
  From Quiz: Maine--The Pine Tree State
24 What is the only state that borders Maine?
Answer: New Hampshire

Only Alaska and Hawaii border fewer states - none.
  From Quiz: Maine
25 Which Pulitzer Prize winning poet came from Rockland, Maine?
Answer: Edna St Vincent Millay

She won the prize in 1923 for her compositions 'The Ballad of the Harp-Weaver', 'A Few Figs from Thistles' 'Eight Sonnets in American Poetry, 1922. A Miscellany'. Interestingly, Robinson also came from Maine.
    Your options: [ Edwin Arlington Robinson ] [ Amy Lowell ] [ Robert Frost ] [ Edna St Vincent Millay ]
  From Quiz: Rockland, Maine
26 "New England's longest and tallest log flume ride" is located in which Maine amusement park?
Answer: Funtown U.S.A.

Funtown U.S.A., located in Saco, has a variety of kiddie rides, thrill rides, and rides for the whole family.
    Your options: [ Palace Playland ] [ Gray Animal Farm ] [ York Wild Animal Kingdom ] [ Funtown U.S.A. ]
  From Quiz: Maine - Food and Family Fun!
27 What is the approximate average annual snowfall (in inches) in Augusta, Maine?
Answer: 75

In 1996 Augusta, Maine received a whopping 173.8 in of snowfall.
  From Quiz: All About Maine
28 Where is Maine's largest state fair held?
Answer: Bangor

Held in late July, early August.
  From Quiz: Maine--The Pine Tree State
29 What Mainer invented ear muffs?
Answer: Chester Greenwood
  From Quiz: Maine
30 Rockland was discovered by Lermond. What was his first name?
Answer: John

John Lermond was from Warren, Maine and in 1767 with his two brothers moved to the area to produce timber. In 1769 it became known as Lermond's Cove and later on became a district in Thomaston. John was seriously allergic to seafood; if he ate just a little he would get sick and die.
  From Quiz: Rockland, Maine
31 The annual La Kermesse Franco-Americaine Festival takes place at the end of June in which Maine city?
Answer: Biddeford

The La Kermesse Franco-Americaine Festival, which first took place in 1982, celebrates the French heritage of the people of the city of Biddeford and other southern Maine towns with a block party, fireworks, a parade, amusement rides, games, and cultural food and music.
    Your options: [ Lewiston ] [ Bangor ] [ Portland ] [ Biddeford ]
  From Quiz: Maine - Food and Family Fun!
32 In Maine, what is the average temperature in July?
Answer: 80 degrees F

It rarely gets very hot in the summer.
  From Quiz: Maine--The Pine Tree State
33 What is the largest city in Maine?
Answer: Portland
  From Quiz: Maine
34 Who built the Rockland Breakwater Lighthouse?
Answer: W.H. Glover Company

The lighthouse was built in 1902 on Vinalhaven which is an island out in the Atlantic Ocean.
  From Quiz: Rockland, Maine
35 What was the name of the minor league baseball team that played its home games in Old Orchard Beach in the mid-1980s?
Answer: Maine Guides

The Maine Guides, first affiliated with the Cleveland Indians and then the Philadelphia Phillies, played their home games at The Ball Park from 1984-1988. During their last season, they were known as the Maine Phillies. Maine went without a minor league baseball team from 1989 until 1994 when the Portland Sea Dogs started playing at Hadlock Field in Portland. The Sea Dogs were the AA affiliate of the Florida Marlins when they first arrived in Portland. As of 2006, the Sea Dogs are the AA minor league team for the Boston Red Sox.
  From Quiz: Maine - Food and Family Fun!
36 What is the average temperature of Maine in January?
Answer: 15 degrees F

It does get very cold, however!
  From Quiz: Maine--The Pine Tree State
37 In addition to seafood, what other industries have played a prominent part in the development of Rockland?
Answer: all of these

The economy of Rockland relied heavily on the production of lime and the building of ships and when the Knox and Lincoln railroad was built it resulted in a large influx of tourists. Although the seafood industry remains the prime income earner, tourism in the form of boutique eateries, art galleries and inns are generating much needed capital to the area.
    Your options: [ ship building ] [ tourism ] [ lime production ] [ all of these ]
  From Quiz: Rockland, Maine
38 What type of racing events are held at Scarborough Downs?
Answer: harness racing

Scarborough Downs Harness Racetrack is the "home of New England's fastest half-mile track." This southern Maine racetrack has be operating for over 50 years.
  From Quiz: Maine - Food and Family Fun!
39 What is the approximate average temperature (degrees Fahrenheit) in Augusta, Maine in the month of January?
Answer: 17

In August, the average temperature in Maine is about 70 degrees Fahrenheit.
  From Quiz: All About Maine
40 How many state parks are there in Maine?
Answer: 30

Including Grafton Notch State Park and Baxter State Park.
  From Quiz: Maine--The Pine Tree State
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Maine Quizzes