Main Index Quizzes, Trivia and Puzzles
Main Index Quizzes, Trivia

Pigs Trivia Questions and Answers

Fun Facts & Interesting Information
Search in topic:
Related Questions & Answers:   Other Domestic Animals    Pet Rodents    Pet Birds   

1. The first thing we need to do for Mr. Pig is help him come into the world. Which birthing process do we help his mother use?


Answer: Farrowing

Interesting Information:
The other three are used by humans to bring children into the world. Pigs use the birthing method called farrowing, in which the sow is kept in a small pen, enough so she can turn, but not enough that she can squish and, as gross as it might seem, eat her babies, who are known as piglets. However, some of Mr. Pig's litter will not survive, despite all our attempts to help. Difficulty: Easy.

From Quiz: They call me Mr. Pig!
 
Some incorrect choices:
Silent birth, Hydro birth, Hypno birth

2. What colour is the Large Black pig?


Answer: Black

Interesting Information:
Large Blacks are just slightly smaller than Yorkshires and native to Great Britain. It's the only British pig that is totally black and sows give birth to a litter of 8 to 10 piglets. Difficulty: Hard.

From Quiz: Breeds of Pigs
 
Some incorrect choices:
White, Black and white, Pink

3. This red breed with droopy ears was originally developed in New Jersey and New York.


Answer: Duroc

Interesting Information:
Durocs were originally called Jersey Reds. They are known for their exceptional growth and amount of muscle. Difficulty: Hard.

From Quiz: Pig Breeds
 
Some incorrect choices:
Yorkshire, Poland China, Landrace

4. Where did the potbelly pig originate?


Answer: Vietnam

Interesting Information:
There are 14 sub-species of potbelly pigs and they can weigh up to 300lbs. Nowadays they are mainly kept as pets. Potbelly pigs are the same species as farmyard and wild boar pigs and are capable of interbreeding. Difficulty: Hard.

From Quiz: Breeds of Pigs
 
Some incorrect choices:
England, Russia, China

5. This aptly-named breed has a very diverse background. It originated in Gloucester and has been improved by the addition of Poland China and Pietrain blood.


Answer: Spotted

Interesting Information:
Modern Spotted swine were developed in Indiana in the 20th century from Poland China and Gloucester Old Spots. They are known for their growth and feed efficiency. Difficulty: Hard.

From Quiz: Pig Breeds
 
Some incorrect choices:
Berkshire, Duroc, Hereford

6. What is a mother hog called?


Answer: sow

Interesting Information:
A boar is a male. A gilt is a female that has not yet given birth. A shoat is a pig eight weeks old that has been weaned from his mother, the sow. A shoat can be up to one year of age according to some sources. Difficulty: Easy.

From Quiz: This Little Piggy
 
Some incorrect choices:
boar, gilt, shoat

7. Now that we've made sure that Mr. Pig is the right gender and that he's gotten his shots, we need to notch his ears. What do the ear notches mean?


Answer: Litter and pig number

Interesting Information:
In pig ear notches, the right ear is the litter number, and the left ear is the pig number, in relation to when it was caught for notching. The litter number is useful in record keeping, so we know when he was born. Mr. Pig needs to be five months old for our fair, meaning he was born in March for a fair in August. Difficulty: Hard.

From Quiz: They call me Mr. Pig!
 
Some incorrect choices:
Litter and breed, Litter and mother, Litter and gender

8. This extremely long breed that has enormous droopy ears is solid white.


Answer: Landrace

Interesting Information:
Landrace sows are known for their extremely large litters and their ability to produce large quantities of milk. Difficulty: Hard.

From Quiz: Pig Breeds
 
Some incorrect choices:
Yorkshire, Hampshire, Chester White

9. Hogs are what?


Answer: omnivores

Interesting Information:
Pigs, especially in the wild, feed on both plants and animals which makes them omnivorous. They eat leaves, roots, grains, small rodents, young birds, earthworms, reptiles and reptile eggs. An average farm yard hog eats about 3.7 pounds of food a day. If a hog is in a grazing pasture, it spends seven hours eating per day. Difficulty: Hard.

From Quiz: This Little Piggy
 
Some incorrect choices:
carnivores, herbivores, predators

10. A rare breed of swine that has proved invaluable to scientists in developing a deeper understanding of human diabetes comes from which small island off of the Georgia coast in the United States?


Answer: Ossabaw Island

Interesting Information:
Ossabaw Island swine were likely left on Ossabaw Island by early Spanish explorers. The unique climate of Ossabaw Island caused these hogs to adapt by laying down extreme amounts of fat which they then lived off of in times of food scarcity. The study of these unique pigs have given us valuable subcelluar insights into human diabetes. Difficulty: Hard.

From Quiz: Uncommon Oinkers
 
Some incorrect choices:
Manhattan, Nantucket, Key West

11. We've notched his ears, and now Mr. Pig is weaned from his mother. Our goal weight is 220, but more is preferable. What do we use to help him gain muscle?


Answer: Protein

Interesting Information:
We don't want to give Mr. Pig fats, because then he'll get fat instead of muscle! Vegetables and fruits are good as treats, but we don't want to give him too many of those either. For our food mixture, we'll use ground corn and concentrate made from soybeans and vitamins and minerals, including our protein. Difficulty: Easy.

From Quiz: They call me Mr. Pig!
 
Some incorrect choices:
Vegetables, Fruit, Fats

12. What country is the origin of the Bazna pig?


Answer: Romania

Interesting Information:
The Bazna was officially recognized as a breed of pig in 1958. It's a cross between the Berkshire pig and the Mangalitsa pig. Its origin is from the central Transylvania region of Romania and its colour is black with a white stripe around the shoulder area. Difficulty: Hard.

From Quiz: Breeds of Pigs
 
Some incorrect choices:
Russia, United States of America, Finland

13. Known as "The Belt", this black breed with a white belt across its shoulders shares its name with a breed of blackfaced sheep.


Answer: Hampshire

Interesting Information:
Hampshires were developed in the county of Hampshire in southern England. They are one of the most popular breeds of show pig. Difficulty: Hard.

From Quiz: Pig Breeds
 
Some incorrect choices:
Yorkshire, Duroc, Landrace

14. Pigs are found on all continents except which one?


Answer: Antarctica

Interesting Information:
Too cold there for most everything, of course. Christopher Columbus and Hernando de Soto both brought pigs to the Americas. Europe's pigs came from Asia. Europeans brought pigs to Australia as well. Difficulty: Easy.

From Quiz: This Little Piggy
 
Some incorrect choices:
South America, Australia, Europe

15. The Guinea hog is also known by what other name?


Answer: Guinea forest hog

Interesting Information:
Originally a breed of pig from West Africa, it is now a rare breed unique to North America. Guinea hogs are about 15 to 20 inches when fully grown and are usually black in colour. Difficulty: Hard.

From Quiz: Breeds of Pigs
 
Some incorrect choices:
Guinea mountain hog, Guinea water hog, A fat pig

16. What is the native land of the Landrace breed of pig?


Answer: Denmark

Interesting Information:
The Landrace originated in Denmark. The Landrace is a white pig with long, droopy ears that can cover the pig's eyes. Difficulty: Hard.

From Quiz: Swine Science
 
Some incorrect choices:
United States, England, China

17. This solid white breed with erect ears is the most common breed in the U.S. and Canada.


Answer: Yorkshire

Interesting Information:
The first Yorkshires were imported to the U.S. in 1830. Difficulty: Hard.

From Quiz: Pig Breeds
 
Some incorrect choices:
Hampshire, Chester White, Landrace

18. The country that is both top-producer and top-consumer of pork is what?


Answer: China

Interesting Information:
China is tops at 50% in both categories; production and consumption. The United States is second in production at 10%. France is fifth in world production and Canada is eighth. Difficulty: Hard.

From Quiz: This Little Piggy
 
Some incorrect choices:
United States, Canada, France

19. Uh-oh, Mr. Pig's pen is starting to smell! What do we do?


Answer: Clean it

Interesting Information:
When the pen starts to smell, it's been left for too long! It's a good idea to clean Mr. Pig's pen before it starts to smell. All other options are bad ideas while the pen is dirty, and the flies will need no help to get in. All three incorrect options can bring in disease, which we don't want Mr. Pig to get. Difficulty: Average.

From Quiz: They call me Mr. Pig!
 
Some incorrect choices:
Leave it alone, Put more shavings down, Let a bunch of flies in

20. Where did the Poland China originate?


Answer: United States of America

Interesting Information:
They are neither from Poland or China but its origin is from Ohio, USA. These pigs have medium sized droopy ears and are usually black but some can have white patches. Difficulty: Hard.

From Quiz: Breeds of Pigs
 
Some incorrect choices:
Poland, China, Mongolia

21. These three breeds are registered by Certified Pedigree Swine.


Answer: Spot, Poland China, and Chester White

Interesting Information:
CPS is headquartered in Peoria, Ill. Difficulty: Hard.

From Quiz: Pig Breeds
 
Some incorrect choices:
Berkshire, Hampshire, and Yorkshire, Duroc, Spot, and Hereford, Duroc, Landrace, and Hampshire

22. Since the early 1800's this city has been widely known as "Porkopolis" because it is a major pork processing center. Which city is it?


Answer: Cincinnati, Ohio

Interesting Information:
In 1818 pioneer pig sticker, Elisha Mills, opened Cincinnati,Ohio's first slaughterhouse. Pork in brine-filled barrels were packed and salt pork became a U.S. food staple. Within a short decade Cincinnati was nicknamed "Porkopolis." Difficulty: Hard.

From Quiz: This Little Piggy
 
Some incorrect choices:
Tulsa, Oklahoma, Kansas City, Kansas, Des Moines, Iowa

23. This red breed of swine with upright ears shares its name with a city in England and a city in New South Wales, Australia. What is it?


Answer: Tamworth

Interesting Information:
Tamworth hogs are not as rare as several of the other breeds discussed but they are still a minor breed. This was an important breed in the 19th and early 20th century and was one of the first "bacon" breeds that was raised for lean meat production instead of lard production. The breed is a good forager that can work well in pasture based swine operations and can certainly add hardiness to swine operations. Difficulty: Hard.

From Quiz: Uncommon Oinkers
 
Some incorrect choices:
Mangalitsa, Landrace, Pietran

24. It's been unavoidable: Mr. Pig got sick! He's wheezing and not eating, and his urine does not come easily. What should we do?


Answer: Call the vet

Interesting Information:
Calling the vet is the best option, unless you're a vet yourself! Leaving him alone will worsen it, and in this case, he's likely to die rather than get over it. Isolating Mr. Pig is not a good idea, especially if he's already in a pen by himself. Pigs are very social creatures, needing contact with others of their species, or else to make friends with other animals. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: They call me Mr. Pig!
 
Some incorrect choices:
Leave him; he'll get over it, Treat him yourself, Fully isolate him

25. What country has the greatest pork production?


Answer: China

Interesting Information:
China has the greatest pork production. The United States ranks 3rd. Difficulty: Hard.

From Quiz: Swine Science
 
Some incorrect choices:
United States, Poland, Japan

26. The average mother pig gives birth to a litter of how many piglets?


Answer: 8 - 12

Interesting Information:
Average litter size is between eight and twelve. Most mothers give birth two times a year. The largest recorded number of piglets born in one litter was thirty-four. Difficulty: Hard.

From Quiz: This Little Piggy
 
Some incorrect choices:
2 - 5, 13 - 18, 6 - 7

27. It's coming close to fair time, and since Mr. Pig's been in a quiet barn, we're worried that he won't be ready for the noise of a fair. Which is a good option to help him?


Answer: Turn on a radio

Interesting Information:
While pigs are not as flighty as, say, cattle, pigs still startle. And since Mr. Pig's been in a quiet barn most of his life, he might not take to being moved or having another animal intrude on his space. Turning on a radio to simulate the variety of noises found at a fair is a good way to help Mr. Pig become used to noise. Difficulty: Hard.

From Quiz: They call me Mr. Pig!
 
Some incorrect choices:
Leave him, Move him to a different barn with more animals, Put another animal in his pen

28. Which pig is known as the curly haired hog?


Answer: Mangalitsa

Interesting Information:
Mangalitsa is a breed of pig grown especially in Hungary and the Balkans. Their fat is more unsaturated than normal pigs' fat so it melts at a lower temperature and is also much healthier. Difficulty: Hard.

From Quiz: Breeds of Pigs
 
Some incorrect choices:
Tamworth, Ba xuyen, Kele

29. What is the most popular breed of swine in the United States?


Answer: Yorkshire

Interesting Information:
The Yorkshire is an all white breed of pig with erect ears. Difficulty: Hard.

From Quiz: Swine Science
 
Some incorrect choices:
Chester White, Landrace, Duroc

30. This long, lean, and rare breed that has a reddish-orange color, is one of the oldest breeds in the world.


Answer: Tamworth

Interesting Information:
The first record of Tamworths is from 1812 in Ireland. Difficulty: Hard.

From Quiz: Pig Breeds
 
Some incorrect choices:
Hereford, Poland China, Berkshire

31. Which ancient people so loathed to be separated from fresh pork that the deceased were sometimes accompanied to the grave with their herds of pigs?


Answer: Chinese

Interesting Information:
Pork still remains an important food to the Chinese. Difficulty: Hard.

From Quiz: This Little Piggy
 
Some incorrect choices:
Aztecs, Persians, Sumerians

32. Red wattle pigs are a derived from heritage stock but were not identified as a breed until the 1970s. They are named for what unique physical characteristic that is not shared by most swine breeds?


Answer: Wattles on their neck

Interesting Information:
Ok, so sometimes swine breeders are not the most imaginative. "I have red hogs with wattles on their neck, what am I going to name them"? Wattles are fleshy growths below the jaw on either side of the neck with no known function and Red Wattles are not the only swine across the world that has them but they are certainly uncommon in domestic swine breeds. This breed became quite popular for a while in the 1970s and 1980s not only because of their distinctive appearance but because when crossed with the pigs of the time they added hybrid vigor and hence productivity.

These pigs have probably been around for a long while but were first popularized by a Texas breeder. By the late 1990s they were exceptionally close to disappearance but dedicated work by a number of breeders have brought their numbers up to probably over 2000 across the United States. In addition to their appearance they still are certainly productive in the right type of swine operation. Difficulty: Hard.

From Quiz: Uncommon Oinkers
 
Some incorrect choices:
Sweat glands, Straight tails, Curly hair

33. One of Mr Pig's siblings might be at the fair. How many piglets could be expected from a normal litter?


Answer: 10

Interesting Information:
An average litter can be anywhere from 8 to 14 piglets. Farmers are developing their animal husbandry in some countries such as Denmark, with litters now averaging 14 piglets and sows bearing over piglets a year! Difficulty: Hard.

From Quiz: They call me Mr. Pig!
 
Some incorrect choices:
1, 2, 5

34. What's another name for the Oxford sandy pig?


Answer: Plum pudding

Interesting Information:
The Oxford sandy pig is also known as the Oxford forest pig. Traditionally they are found in woodlands, and are believed to have been developed in Oxfordshire about 200 years ago. Difficulty: Hard.

From Quiz: Breeds of Pigs
 
Some incorrect choices:
Apple tart, Peach melba, Chocolate cheesecake

35. On which continent are pigs not found?


Answer: Antarctica

Interesting Information:
Pigs are found almost everywhere on earth. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Swine Science
 
Some incorrect choices:
North America, Asia, Europe

36. It was once a practice at country fairs to grease a pig and let it loose among blindfolded contestants. The man who successfully caught the greaser could keep it and hence arose the saying of what?


Answer: bringing home the bacon

Interesting Information:
Sounds tough. The supermarket is much easier. Difficulty: Hard.

From Quiz: This Little Piggy
 
Some incorrect choices:
greased lightning, going hog wild, when pigs fly

37. This breed of swine with British origins was once named the lop eared black, but because of their large frame size and rapid rate of growth they were renamed what?


Answer: Large black

Interesting Information:
And who said swine producers were not imaginative? This breed was very popular when swine was primarily raised out of doors with their rapid growth, excellent foraging skills and ability to produce large litters. However, they became a minority breed when swine production was largely shifted to confinement systems. With a renewed interest among chefs and some consumers for pasture raised pork, large blacks and several other heritage breeds have enjoyed a resurgence in interest. Difficulty: Hard.

From Quiz: Uncommon Oinkers
 
Some incorrect choices:
Middle black, Dorset black, Devon black

38. The Iberian pig is found where?


Answer: Southern Spain and Portugal

Interesting Information:
The Iberian pig is known as the alentejano pig in Portugal. The Iberian pig is dark in colour with little or no hair. Jamon iberico is the name of the ham from these pigs and can be very expensive due to the fact the pig is rare and well protected and the ham is limited in quantity. Difficulty: Hard.

From Quiz: Breeds of Pigs
 
Some incorrect choices:
Central Belgium, Northern Ireland, Outer Mongolia

39. Which breed of swine originated in China?


Answer: Meishan

Interesting Information:
Meishan pigs are from China. This breed of pig has a very wrinkled face and wrinkled skin. They are known to be very prolific, and have large litters (15 to 16 piglets). Difficulty: Hard.

From Quiz: Swine Science
 
Some incorrect choices:
Mulefoot, Hereford, Duroc
Please remember to credit FunTrivia.com, add links on your website or newsletters, or otherwise spread the word about our website. Thank you very much, and we hope these questions have been useful!
Copyright FunTrivia.com. All Rights Reserved.


By accessing this site, you agree to our Conditions of Use / Privacy / Legal Policies
All content on this site is protected by international law.