Quiz about This Little Piggy
Quiz about This Little Piggy

This Little Piggy Trivia Quiz


While playing the Animals category, I noticed that there were none about pigs. We had the divine swine on my father's farm when I was a kid. So, here's oinking to you. Enjoy.

A multiple-choice quiz by donna399. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Other Domestic Animals
  8. »
  9. Pigs

Author
donna399
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
135,873
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3765
Last 3 plays: Guest 92 (8/10), Guest 76 (4/10), sam388 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which is not a major breed of hogs? Hint

Yorkshire
Poland China
Berkshire
Shropshire

2. What is a mother hog called? Hint

sow
gilt
boar
shoat

3. Hogs are what? Hint

carnivores
omnivores
herbivores
predators

4. Pigs are found on all continents except which one? Hint

South America
Europe
Australia
Antarctica

5. The country that is both top-producer and top-consumer of pork is what? Hint

France
United States
China
Canada

6. Since the early 1800's this city has been widely known as "Porkopolis" because it is a major pork processing center. Which city is it? Hint

Tulsa, Oklahoma
Des Moines, Iowa
Kansas City, Kansas
Cincinnati, Ohio

7. The average mother pig gives birth to a litter of how many piglets? Hint

2 - 5
6 - 7
13 - 18
8 - 12

8. Which ancient people so loathed to be separated from fresh pork that the deceased were sometimes accompanied to the grave with their herds of pigs? Hint

Aztecs
Chinese
Persians
Sumerians

9. It was once a practice at country fairs to grease a pig and let it loose among blindfolded contestants. The man who successfully caught the greaser could keep it and hence arose the saying of what? Hint

greased lightning
when pigs fly
going hog wild
bringing home the bacon

10. Scientists believe pigs are very intelligent animals, close behind man, apes and dolphins.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which is not a major breed of hogs?

Answer: Shropshire

Shropshire is a breed of sheep that orginated in western England. Yorkshire hogs, known as the "mother breed" also originated in England around 1800. Berkshire, one of the oldest breeds of hogs, was developed in the Shire of Berks, England. Poland China swine orginated in Ohio. Bet you thought is was China or Poland! The man who bred them was of Polish descent and the original name for his hog was Big China.
2. What is a mother hog called?

Answer: sow

A boar is a male. A gilt is a female that has not yet given birth. A shoat is a pig eight weeks old that has been weaned from his mother, the sow. A shoat can be up to one year of age according to some sources.
3. Hogs are what?

Answer: omnivores

Pigs, especially in the wild, feed on both plants and animals which makes them omnivorous. They eat leaves, roots, grains, small rodents, young birds, earthworms, reptiles and reptile eggs. An average farm yard hog eats about 3.7 pounds of food a day. If a hog is in a grazing pasture, it spends seven hours eating per day.
4. Pigs are found on all continents except which one?

Answer: Antarctica

Too cold there for most everything, of course. Christopher Columbus and Hernando de Soto both brought pigs to the Americas. Europe's pigs came from Asia. Europeans brought pigs to Australia as well.
5. The country that is both top-producer and top-consumer of pork is what?

Answer: China

China is tops at 50% in both categories; production and consumption. The United States is second in production at 10%. France is fifth in world production and Canada is eighth.
6. Since the early 1800's this city has been widely known as "Porkopolis" because it is a major pork processing center. Which city is it?

Answer: Cincinnati, Ohio

In 1818 pioneer pig sticker, Elisha Mills, opened Cincinnati,Ohio's first slaughterhouse. Pork in brine-filled barrels were packed and salt pork became a U.S. food staple. Within a short decade Cincinnati was nicknamed "Porkopolis."
7. The average mother pig gives birth to a litter of how many piglets?

Answer: 8 - 12

Average litter size is between eight and twelve. Most mothers give birth two times a year. The largest recorded number of piglets born in one litter was thirty-four.
8. Which ancient people so loathed to be separated from fresh pork that the deceased were sometimes accompanied to the grave with their herds of pigs?

Answer: Chinese

Pork still remains an important food to the Chinese.
9. It was once a practice at country fairs to grease a pig and let it loose among blindfolded contestants. The man who successfully caught the greaser could keep it and hence arose the saying of what?

Answer: bringing home the bacon

Sounds tough. The supermarket is much easier.
10. Scientists believe pigs are very intelligent animals, close behind man, apes and dolphins.

Answer: True

Pigs are smart and curious animals. They are one of the few animals that won't overeat.
Source: Author donna399

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 92: 8/10
Jan 19 2023 : Guest 76: 4/10
Jan 18 2023 : sam388: 10/10
Jan 17 2023 : Guest 108: 6/10
Jan 08 2023 : Guest 204: 6/10
Dec 14 2022 : Guest 24: 7/10
Dec 14 2022 : Guest 174: 7/10
Dec 10 2022 : Guest 86: 9/10
Dec 08 2022 : Benjihurlock: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Uncommon Oinkers Average
2. They call me Mr. Pig! Average
3. Porcine Phraseology and Nomenclature Average
4. Swine Science Average
5. Breeds of Pigs Average
6. Pig Breeds Tough
7. Free to a Good Home Easier
8. Furry Ferrets Average
9. Ferrets Average
10. True or False: Reindeer Average
11. Gliding Into the World of Sugar Gliders Tough
12. Ferrets Tough

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us