Quiz about Furry Ferrets
Quiz about Furry Ferrets

Furry Ferrets Trivia Quiz


How much do you know about ferrets? Would you like to know more? Why not give this quiz a try.

A multiple-choice quiz by nmerr. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Other Domestic Animals

Author
nmerr
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
363,488
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
878
Last 3 plays: Guest 68 (6/10), Guest 92 (6/10), Guest 152 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Ferrets, while not a common household pet, do make good pets because they have been domesticated and can be house-trained. A male ferret is called a hob. What is a female ferret called? Hint

jenny
kitten
hobbett
jill

2. Ferrets were originally used for what purpose? Hint

hunting foxes
hunting snakes
hunting squirrels
hunting rabbits

3. Ferrets come in a range of colors and markings. Those with a white or yellow undercoat and a frosting of gray, brown, or black fur are known as what? Hint

gray point
silvermitt
silver point
sable

4. When it comes to diet, what are ferrets classified as? Hint

carnivore/herbivore
omnivore
carnivore
herbivore

5. Ferrets will play with pet dogs or cats. If you have a pet ferret, what is the best way to introduce it to other household pets? Hint

placing the dog or cat inside the cage with the ferret
once the ferret starts producing sounds
when the ferret is inside its cage
taking the ferret outside its cage to see what happens

6. To which family does the ferret belong? Hint

mustelidae
rodentia
felidae
tapiridae

7. When ferrets are scared, angry, or marking territory, they emit a foul smelling scent. Where is the scent gland that produces this odor located? Hint

above the mouth
under the tail
none of these
above the tail

8. Much like cats and dogs, ferrets like to play. Which of the following is NOT a good toy for ferrets? Hint

anything made out of sponge or rubber
a tube
a box of shredded paper
a ball dangling from string

9. Which type of ferret is the only one native to the U.S.? Hint

black-footed
ring-tailed
black-spotted
black-striped

10. Ferrets are curious creatures. They'll explore whatever and wherever you allow them to explore. Of the following, which is not a good choice of housing for a pet ferret? Hint

all of these are good choices
roomy cage
free rein of the home
a 'ferret' room


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ferrets, while not a common household pet, do make good pets because they have been domesticated and can be house-trained. A male ferret is called a hob. What is a female ferret called?

Answer: jill

Ferret young are called kits. As with many animals, the males are larger than the females. They measure 18-24 inches while the female range is 12-16 inches. The hob is also heavier. He can weigh 3-5 pounds while the jill weighs 1-3 pounds.
2. Ferrets were originally used for what purpose?

Answer: hunting rabbits

In some parts of the world, ferrets are still used for rabbit hunting although most people keep them as pets. Ferrets, like their ancestors, like to burrow in the soil. The phrase 'ferret out' has to do with the ferret's hunting and burrowing habits.
3. Ferrets come in a range of colors and markings. Those with a white or yellow undercoat and a frosting of gray, brown, or black fur are known as what?

Answer: silvermitt

Sables have an all-brown body with a white, brown, or black face mask. White ferrets range from white to those with a yellowish tint. Occasionally white ferrets will have black spots located on the head.
4. When it comes to diet, what are ferrets classified as?

Answer: carnivore

Ferrets are carnivorous and eat dried food in the form of pellets which are made up of of protein and vitamins. Most pet stores carry food especially created for ferrets. The pellets are smaller than those made for cats and dogs and have a higher protein content which ferrets require. Overfeeding ferrets, as with most animals, can cause weight gain, especially during the winter. Ferrets require plenty of water on hand to drink.
5. Ferrets will play with pet dogs or cats. If you have a pet ferret, what is the best way to introduce it to other household pets?

Answer: when the ferret is inside its cage

It's safer to have the ferret remain in its cage while sizing up and being sized up by a cat, dog, or both. Ferrets and dogs and cats will play together once they get used to each other.
6. To which family does the ferret belong?

Answer: mustelidae

Ferrets are the domesticated descendants of European polecats. They belong to the genus mustela to which weasels also belong. Other mustelids include skunks, badgers, otters, martens, and minks.
7. When ferrets are scared, angry, or marking territory, they emit a foul smelling scent. Where is the scent gland that produces this odor located?

Answer: under the tail

The gland is located under the tail near the anus. Skunks are well known for giving off this scent. Although the scent is strong and pungent, it supposedly dissipates quickly. I've never stuck around long enough to put this to the test.
8. Much like cats and dogs, ferrets like to play. Which of the following is NOT a good toy for ferrets?

Answer: anything made out of sponge or rubber

Anything spongy or made of soft rubber should be avoided. Ferrets can take bites out of these materials and the pieces could get caught in the animal's throat. Ferrets especially love going through tubes and tunnels. Like cats, they love batting at a ball dangling from a piece of string or ribbon.
9. Which type of ferret is the only one native to the U.S.?

Answer: black-footed

With its black legs and feet, black-tipped tail, black mask and tan body, the black-footed ferret looks different from its European counterpart. The face is not as elongated while the body is more elongated. This ferret has become endangered due to disease and habitat loss, both contributing to its shrinking population.
10. Ferrets are curious creatures. They'll explore whatever and wherever you allow them to explore. Of the following, which is not a good choice of housing for a pet ferret?

Answer: free rein of the home

Since ferrets are curious and will investigate their environment if allowed, often with disastrous results, free rein of the house is not a good option. Large roomy cages filled with ferret friendly toys, litter boxes, and sturdy bowls for food and water are best. Ferrets cannot be confined to a cage all day.

They need exercise and plenty of it. Some ferret owners will walk their pets on a leash, good exercise for the ferret and the owner.
Source: Author nmerr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 28 2023 : Guest 68: 6/10
Mar 17 2023 : Guest 92: 6/10
Mar 10 2023 : Guest 152: 7/10
Mar 08 2023 : Cacilie: 8/10
Mar 07 2023 : Guest 66: 4/10
Mar 05 2023 : Guest 1: 8/10
Feb 21 2023 : Guest 76: 0/10
Feb 16 2023 : Guest 86: 7/10
Feb 13 2023 : ChrisUSMC: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Ferrets Average
2. True or False: Reindeer Average
3. Ferrets Tough
4. Free to a Good Home Easier
5. Gliding Into the World of Sugar Gliders Tough

3/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us