Quiz about FunTrivia Animals Mix Vol 9
Quiz about FunTrivia Animals Mix Vol 9

FunTrivia Animals Mix: Vol 9 Trivia Quiz


A mix of 10 Animals questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!

A multiple-choice quiz by FTBot. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Animal Trivia

Author
FTBot
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
410,170
Updated
Sep 02 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
627
Last 3 plays: Southendboy (10/10), Guest 82 (10/10), horadada (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Chicken Little was eggstatic to learn that guinea pigs are violently allergic to which of the following items? Hint

Carrots
Egg whites
Water
Wheat Grass

2. Like birds, crocodiles swallow stones and rocks on purpose. One of these reasons is to use the stones as ballast. What is the other reason? Hint

To clean the throat/stomach
To get necessary nutrition
To help digest food
To attract mates

3. This order has the largest number of species of mammals. It includes squirrels and beavers. Which order of mammals is it? Hint

Rodentia
Primates
Lagomorpha
Chiroptera

4. This part of an elephant can be up to eight feet long and contain about forty thousand muscles. What body part is this? Hint

Tail
Hind legs
Ear
Trunk

5. One of these cats is not like the others; one of these cats just doesn't belong. Which one of these big cats is not native to Africa? Hint

Cougar
Leopard
Lion
Cheetah

6. What are male and female swans called? Hint

pen and pencil
cob and pen
corn and cob
cygnet and swan

7. What is the largest antlered animal? Hint

Eland
Moose
Fallow Deer
Reindeer

8. Noted for their strong odour, what is the largest duck species that is native to Australia? Hint

Mandarin duck
Chestnut teal
Musk duck
Torrent duck

9. We know the average gestation period for humans is nine months, but what is it for mice? Hint

20 days
40 days
20 weeks
40 weeks

10. Which was the first domesticated insect? Hint

Leech
Ladybug
Bee
Scarab beetle


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Chicken Little was eggstatic to learn that guinea pigs are violently allergic to which of the following items?

Answer: Egg whites

The fact that guinea pigs are allergic to egg whites has found a practical application in the testing of pharmaceutical products. John Vane developed the cascade super fusion bioassay technique (circa late 1950s). Specifically, two sections of animal tissue are placed upstream from each other in neutral Krebs solution.

The first tissue section is treated with a substance that induces anaphylactic shock and causes the subsequent release of of a hormonal compound that travels via the flowing Krebs solution to the second piece of tissue. If the second piece of tissue reacts by changing (e.g., flexing, twitching) it indicates that there has been a reaction to the hormonal secretion of the first tissue section. If the substance causing the change can be determined an important step has been achieved in discovering the precise chemical reaction of the drug being tested. Due to guinea pigs' violent allergic reaction (i.e., anaphylactic shock followed by hormonal secretion) to egg whites their lung tissue has often been used as the first tissue section in research utilizing the cascade super fusion bioassay technique.

Question by player DR.NO
2. Like birds, crocodiles swallow stones and rocks on purpose. One of these reasons is to use the stones as ballast. What is the other reason?

Answer: To help digest food

Crocodiles don't get any nutrition from the stones, and it doesn't help them attract mates. They do use stones to grind up food. These stones act as our teeth do when we are chewing. Since crocodiles can't use their tongues, it is not easy to chew their food. So they rely on stones to grind up the food for them.

Question by player Ygdjh
3. This order has the largest number of species of mammals. It includes squirrels and beavers. Which order of mammals is it?

Answer: Rodentia

Forty percent of mammal species are rodents.

Question by player Indonesia129
4. This part of an elephant can be up to eight feet long and contain about forty thousand muscles. What body part is this?

Answer: Trunk

Elephant trunks are incredibly versatile. They are capable of lifting up to 770 lbs (350 kgs)! They are also capable of more delicate tasks and can crack a peanut shell without breaking the peanut inside. Trunks are also used for breathing, touching, making noise and smelling. An elephants sense of smell is up to four times as sensitive as a bloodhound.

The trunk is also used to pick up water and an Asian elephant can hold up to 8.5 litres of water in its trunk. At the end of the trunk of African elephants are two finger-like extensions that are used to pick up food.

In the Asian elephant there is only one of these finger-like extensions that is used more to wrap a food object than to grasp it. Trunks are so vital to elephants that they are very unlikely to survive without it.

Some elephants have been known to survive with shorter trunks but that is rare. What a marvel the trunk is!

Question by player ramonesrule
5. One of these cats is not like the others; one of these cats just doesn't belong. Which one of these big cats is not native to Africa?

Answer: Cougar

The cougar, also called the panther, mountain lion, or puma is native to the Americas or New World. Lions, leopards and cheetahs all are cats from the Old World and they all mainly reside on the African continent.

Question by player oldstuff28
6. What are male and female swans called?

Answer: cob and pen

The male is referred to as a cob & the female a pen, baby swans are cygnets.

Question by player maclam82
7. What is the largest antlered animal?

Answer: Moose

The adult male moose can reach 6'9' (2.1 m) at the shoulder and weigh 700 kg (1540 lbs) The antlers are grown every year and fall off after mating season. The older the bull, the larger the antlers.

Question by player Unicornjorge
8. Noted for their strong odour, what is the largest duck species that is native to Australia?

Answer: Musk duck

Musk ducks can only be found in Australia. It was named from the peculiar musky odour it produced during the mating season. At an average weight of 3 kg, it rivalled the common eider of Europe and North America as the world's largest diving duck.

Question by player pomophagist44
9. We know the average gestation period for humans is nine months, but what is it for mice?

Answer: 20 days

Mice are beautiful creatures who can be subjected to tests in laboratories for cruel and needless reasons. They make wonderful pets as they're very playful and loving animals.

Question by player caz231231
10. Which was the first domesticated insect?

Answer: Bee

The ancient Egyptians started beekeeping 3500 years ago. They used the honey and wax for food, medicine, holding their wigs together, as well as many other purposes.

Question by player honeybee4
Source: Author FTBot

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Southendboy: 10/10
Feb 04 2023 : Guest 82: 10/10
Feb 04 2023 : horadada: 7/10
Feb 03 2023 : Guest 24: 7/10
Feb 03 2023 : chang50: 10/10
Jan 31 2023 : Jennifer5: 8/10
Jan 30 2023 : Guest 75: 8/10
Jan 30 2023 : chessart: 8/10
Jan 28 2023 : TurkishLizzy: 10/10

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us