FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Womens Hairstyles Through the 20th Century
Quiz about Womens Hairstyles Through the 20th Century

Women's Hairstyles Through the 20th Century Quiz


Read the hairstyle description, and match it to the name of the hairstyle.

A matching quiz by Ilona_Ritter. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Beauty Accessories & Fashion
  8. »
  9. Hairstyles

Author
Ilona_Ritter
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
416,776
Updated
Jul 08 24
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
248
Last 3 plays: jojo4au (12/15), dennisbn (8/15), Guest 31 (14/15).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Hair bunched on the sides of the head braided or not  
  bob
2. Cut in tapered layers, lying flat on the head  
  bouffant
3. Bangs parted in the middle, hair split into sides to frame the face  
  beehive
4. Resembles part of a bird  
  Topknots
5. Curls that frame the face or sit on top of the head  
  Gypsy haircut
6. Teasing the hair up high  
  victory rolls
7. Rounded puffy hair, raised high covering the ears and hanging down on the sides  
  spiked
8. Short in the back, long in the front, frames the face  
  French twist
9. Shag cut that is layered  
  Inverted bob
10. Short on sides and top long in the back  
  mullet
11. Layered, shoulder length, made popular by Jennifer Aniston   
  Curtained hair
12. Straight coarse hair  
  pigtails
13. Shaved sides, spiked hair down the middle of the head  
  feathered
14. Hair made into a ball on top of the head  
  The Rachel
15. Gather hair in one hand, contort it upward against the head  
  Mohawk





Select each answer

1. Hair bunched on the sides of the head braided or not
2. Cut in tapered layers, lying flat on the head
3. Bangs parted in the middle, hair split into sides to frame the face
4. Resembles part of a bird
5. Curls that frame the face or sit on top of the head
6. Teasing the hair up high
7. Rounded puffy hair, raised high covering the ears and hanging down on the sides
8. Short in the back, long in the front, frames the face
9. Shag cut that is layered
10. Short on sides and top long in the back
11. Layered, shoulder length, made popular by Jennifer Aniston
12. Straight coarse hair
13. Shaved sides, spiked hair down the middle of the head
14. Hair made into a ball on top of the head
15. Gather hair in one hand, contort it upward against the head

Most Recent Scores
Jul 21 2024 : jojo4au: 12/15
Jul 20 2024 : dennisbn: 8/15
Jul 18 2024 : Guest 31: 14/15
Jul 18 2024 : ozzz2002: 9/15
Jul 18 2024 : Peachie13: 13/15
Jul 18 2024 : Shiary: 6/15
Jul 17 2024 : Guest 98: 8/15
Jul 17 2024 : Guest 219: 5/15
Jul 17 2024 : Guest 104: 7/15

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Hair bunched on the sides of the head braided or not

Answer: pigtails

Pigtails have been around since at least the 17th century, and go in and out of popularity. Some people braid them; others choose not to. A famous example of pigtails is Dorothy Gale (played by Judy Garland) in "The Wizard of Oz" (1939). In the first episode of Punky Brewster (1984), the title character wore pigtails.
2. Cut in tapered layers, lying flat on the head

Answer: bob

The bob first became popular in the 1920s. Actress Clara Bow, known as "The It Girl" in the 1920s, was famous for her bob haircut. Dutch film star Truus van Aalten was also well-known for her bob.
3. Bangs parted in the middle, hair split into sides to frame the face

Answer: Curtained hair

This hairstyle can be of any length, as what matters is that the hair is split down the middle. This has been around for centuries but comes and goes in popularity. Actress Goldie Hawn best known for "Laugh-In" is known for her curtained hair. Actress and singer Selena Gomez, from "Wizards of Waverly Place" has also done curtained hair at times.
4. Resembles part of a bird

Answer: feathered

The feathered hairstyle is layered so that it resembles a bird's feather. It was made popular in the 1970s and 1980s when people like Farrah Fawcett wore it. Dorothy Hamill and Princess Diana were known for their feathered look.
5. Curls that frame the face or sit on top of the head

Answer: victory rolls

Victory rolls became popular during World War II. There are different theories about this one is that it was symbolic of women at home helping their loved ones who were fighting overseas. There were different ways to where these curls but one of the most common during the WWII era was in the shape of a "V" for "victory."

Actress Ingrid Bergman was known for her victory rolls.
6. Teasing the hair up high

Answer: beehive

The beehive was created by Margaret Vinci Heldt in Chicago, Illinois in 1960. It is one of the few hairstyles of which we know when it was created and by whom. Priscilla Presley used to wear her hair in a beehive in the 1960s when she was with Elvis. In modern times, you can watch "The Simpsons"; Marge Simpson's blue hairdo is a beehive.
7. Rounded puffy hair, raised high covering the ears and hanging down on the sides

Answer: bouffant

Bouffant comes from the French word "bouffante", which comes from the French verb "bouffer" meaning to fluff up. The bouffant has been around for at least two hundred years. Former first lady Jackie Kennedy often wore her house in a bouffant. Singer Dusty Springfield also wore her hair that way in the 1960s.
8. Short in the back, long in the front, frames the face

Answer: Inverted bob

The inverted bob is a type of bob haircut. Like most styles, it comes and goes in popularity. Kim and Khloe Kardashian both have worn the inverted bob hairstyle.
9. Shag cut that is layered

Answer: Gypsy haircut

The gypsy haircut became popular in the 1970s. It is also sometimes just called the shag cut. Meg Ryan and Miley Cyrus have both had the shag haircut at times.
10. Short on sides and top long in the back

Answer: mullet

While the mullet hairstyle has existed for hundreds of years, the word "mullet" was credited to Mike D of the Beastie Boys in the 1990s. Mullets are often associated with men such as Billy Ray Cyrus and Patrick Swayze. However, it can be worn by both genders.

Some well-known female "mullet heads" are Joan Jett and Zendaya.
11. Layered, shoulder length, made popular by Jennifer Aniston

Answer: The Rachel

Jennifer Aniston was popular as her character Rachel Green on "Friends" in 1994. She wore the hairstyle only in the first two seasons but it caught on like wildfire.

Since it was made popular because of her popularity it was named "The Rachel". This style has also come in and out of popularity from time to time since it first emerged in the 1990s.
12. Straight coarse hair

Answer: spiked

Spiked hair started with the Ancient Britains. The young warriors could not cut their hair until they killed their first enemy. After they did, they would spike their hair as a badge of honor to show they had succeeded.

In the 1980s, the hairstyle became popular, especially with punk music groups. Victoria Beckham (Posh Spice) has worn spiked hair.
13. Shaved sides, spiked hair down the middle of the head

Answer: Mohawk

The Mohawk has existed for thousands of years. In the 21st century, they became associated with punk and non-conformity. The most famous wearer of the Mohawk in modern times is probably Mr. T. Mr. T was a boxer and actor known for "The A-Team" a TV series in the 1980s.
14. Hair made into a ball on top of the head

Answer: Topknots

The topknot has been around since at least the 1600s. It is associated in Japan with the Edo period (1603-1868).

At the 2024 Oscars actresses such as Gabriel Union Wade and Issa Rae could be seen wearing a topknot.
15. Gather hair in one hand, contort it upward against the head

Answer: French twist

The French twist first gained popularity between the 1950s and 1970s. However, women are still wearing it. Actress Keke Palmer Palmer was seen wearing a French twist at the 2023 Fragrance Foundation Awards.
Source: Author Ilona_Ritter

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us