Quiz about Mullet Mania
Quiz about Mullet Mania

Mullet Mania Trivia Quiz


I just read a great book called "The Mullet, Style of the Gods" by Mark Larson and Barney Hoskyns. How much do you know about this hideous (yet hideously popular) hairstyle?

A multiple-choice quiz by colltrivia. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Beauty Accessories & Fashion
  8. »
  9. Hairstyles

Author
colltrivia
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
118,131
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1721
Last 3 plays: ptc123 (9/15), Guest 148 (7/15), Guest 148 (7/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which one of these ancient populations did not wear a hairstyle strikingly similar to the mullet? Hint

The Egyptians.
The Normans.
The Assyrians.
The Persians.

2. How does Dictionary.com define a mullet? Hint

A hairstyle, a bird, and a hammer.
A hairstyle and a tool.
A fish and a hairstyle.
A fish and a kind of rock.

3. The first time a dictionary defined the word "mullet" as something to do with hair was in 1972.

True
False

4. What group recorded the song "Mullet Head"? Hint

Tony Orlando and Dawn
The Beastie Boys
Flock of Seagulls
Metallica

5. Which sub-style of the mullet is described as: "spiked on top but long in the back"? Hint

The Italian-American
The Brooklyn
The Spike
The Guido

6. The following are alternate names for the mullet. Can you identify the group with the false name? Hint

"Ape Drape", "Trans-Am", "Neck Warmer", "Camero"
"Long Island Ice Tease", "Sho-Lo", "Beaver Paddle", "Hockey Head"
"Kentucky Waterfall", "Squirrel Pelt", "Beaver Paddle", "Relief Pitcher Hair"
"Lobster Mud Flap", "Bridge and Tunnel", "Lawnmower Man", "Either/Or"

7. What famous general and conqueror brought the mullet into style, forever displacing elaborate wigs from fashion's formal attire? Hint

Otto Von Bismarck
George Washington
Attila the Hun
Napoleon Bonaparte

8. What caused the mullet to fall out of fashion in the mid 1800's? Hint

Suddenly, the back of the neck was sexy.
New, better wigs.
High collars.
Lower prices at the barbershop.

9. What rock star is credited with wearing the first modern mullet? Hint

David Bowie
Jimmy Page
Elton John
Shawn Cassidy

10. Which magazine provided the inspiration for the first modern mullet? Hint

"Vogue"
"Cosmopolitan"
"Elle"
"GQ"

11. What publication was the first to use the word "mullet" in reference to the hairstyle? Hint

"People"
"New York Times"
"Grand Royal"
"Harpers"

12. What 2001 movie is about "a janitor with a mullet hairdo, acid-washed jeans and a dream to find the parents he lost at the Grand Canyon..."? Hint

"Joe Dirt"
"Meet Joe Black"
"Happy Gilmore"
"Joe Somebody"

13. What classic 1960s film has the main character referring to another character as a "stupid mullet-head"? Hint

"Easy Rider"
"The Apartment"
"One Flew Over the Cuckoo's Nest"
"Cool Hand Luke"

14. Which of the following people has never worn a mullet? Hint

Michael Bolton
Brad Pitt
Billy Ray Cyrus
Henry Kissinger

15. True or False: There are action figures called Mullet Heads.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which one of these ancient populations did not wear a hairstyle strikingly similar to the mullet?

Answer: The Normans.

Take another look at your history book! Who would have believed these ancient peoples embraced the long/short hairstyle? The Egyptian hairstyle was made with a wig but surprisingly mullet-like. The Assyrians combined facial hair and their mullets and used wigs and false beards to create their elaborate hairstyles.

The Persians' hairstyle was curly on top. It was also shorter and they did not use wigs.
2. How does Dictionary.com define a mullet?

Answer: A fish and a hairstyle.

The definition is: "(1) Any of various stout-bodied, edible fishes of the family Mugilidae, found worldwide in tropical and temperate coastal waters and some freshwater streams. (2) Hairstyle short on top and long in back," 1996, perhaps from mullet-head "stupid, dull person" (1857), also the name of a type of U.S. freshwater fish with a large, flat head (1866).

The term in ref. to the haircut seemed to emerge into pop culture with the Beastie Boys song "Mullet Head."
3. The first time a dictionary defined the word "mullet" as something to do with hair was in 1972.

Answer: False

Though the modern mullet was created in the early 1970s the first dictionary definition referring to hair appeared in 1932. At that time "mullet" was a verb meaning "to curl or dress hair". Imagine, there was a time when people said, "Madam, please mullet my hair."
4. What group recorded the song "Mullet Head"?

Answer: The Beastie Boys

A sampling of the lyrics "Number one on the sides, don't touch the back, Number six on the top and don't cut it wack, Jack."
5. Which sub-style of the mullet is described as: "spiked on top but long in the back"?

Answer: The Guido

It is "a glorious example of the outer borough Italian-American mullet" and is seen in New York and New Jersey (complete with gold neck chain) and also on the head of Mr. Mullet. Check him out at http://www.mulletmadness.com/mr-mullet.html
6. The following are alternate names for the mullet. Can you identify the group with the false name?

Answer: "Lobster Mud Flap", "Bridge and Tunnel", "Lawnmower Man", "Either/Or"

Though your lawnmower man may have a mullet, it is not currently a nickname for the hairstyle.
7. What famous general and conqueror brought the mullet into style, forever displacing elaborate wigs from fashion's formal attire?

Answer: Napoleon Bonaparte

After the French Revolution the new society embraced the Mullet with a fervor not seen again until the 1970s and 80s. The style caught on outside of France and was adopted by Romantic Poet Samuel Taylor Coleridge and United States general Horatio Gates.
8. What caused the mullet to fall out of fashion in the mid 1800's?

Answer: High collars.

Men's high collars in the Victorian Era spelled doom for the mullet. From that time until the Beatles became popular in the early 1960s mens' hair remained uniformly short, with the exception of the pompadour in the 1950s.
9. What rock star is credited with wearing the first modern mullet?

Answer: David Bowie

David and Angie Bowie, along with Angie's hair stylist, Suzy Fossey created it one night. It was an instant hit.
10. Which magazine provided the inspiration for the first modern mullet?

Answer: "Vogue"

The Mullet was actually inspired by three separate issues of "Vogue". An issue of French "Vogue" gave us the front while two different issues of German "Vogue" inspired the sides and back.
11. What publication was the first to use the word "mullet" in reference to the hairstyle?

Answer: "Grand Royal"

The Beastie Boys print magazine was the first to use the term with an essay on mullets that was ahead of its time. The article was written by Casey Fahy and is does not appear to be available anywhere on the web. If you know of a link, I would love it if you would send it to me.
12. What 2001 movie is about "a janitor with a mullet hairdo, acid-washed jeans and a dream to find the parents he lost at the Grand Canyon..."?

Answer: "Joe Dirt"

David Spade in an ironic mullet. See www.IMDB.com for the review.
13. What classic 1960s film has the main character referring to another character as a "stupid mullet-head"?

Answer: "Cool Hand Luke"

This happens in the scene where Paul Newman gets his prison nickname, "Cool Hand". The word "mullet-head" was apparently a derogatory term in the United States as early as 1857. There is some confusion if the term was named after the fish or the fish was named after the term.
14. Which of the following people has never worn a mullet?

Answer: Henry Kissinger

While Michael Bolton's and Billy Ray Cyrus' mullets are nearly legendary, most people forget that super hunk Brad Pitt had a mullet in the film "Thelma and Louise". In an interview with MulletMadness.com he attributes his success as an actor to his mullet haircut. Really! http://www.mulletmadness.com/mullet-news.php?cat=3
15. True or False: There are action figures called Mullet Heads.

Answer: True

The figures all sport fabulous mullets and come with biographical information about the characters including favorite band, favorite movie and favorite hotspot.
Source: Author colltrivia

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 07 2022 : ptc123: 9/15
Dec 07 2022 : Guest 148: 7/15
Dec 07 2022 : Guest 148: 7/15
Nov 20 2022 : Guest 77: 6/15
Nov 13 2022 : Andyboy2021: 15/15
Nov 10 2022 : bernie73: 8/15
Nov 01 2022 : Guest 23: 6/15
Oct 30 2022 : Guest 92: 9/15
Oct 12 2022 : Guest 97: 7/15

Score Distribution

quiz
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us