Quiz about Leaders of the Past
Quiz about Leaders of the Past

Leaders of the Past Trivia Quiz


This quiz is about 10 famous people who have led countries around the world - often doing strange things at the same time! Have fun matching their descriptions to their names.

A multiple-choice quiz by lordprescott. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. History for Kids
  8. »
  9. Historical People for Kids

Author
lordprescott
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
410,781
Updated
Nov 06 22
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
407
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: RJOhio (10/10), Zippy826 (10/10), Guest 178 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the famous leader of the Roman Empire, who was stabbed to death at the forum by his loyal follower Brutus? Hint

Alexander the Great
Nero
Julius Caesar
Plato

2. Which British King was famous for having six wives? Hint

William the Conqueror
Alfred the Great
Richard I
Henry VIII

3. What was the name of the very first President of the United States, who led troops during the American Revolution? Hint

George Washington
Jimmy Carter
Theodore Roosevelt
Benjamin Franklin

4. In 1066, this Norman led a conquest of England and became what British king? Hint

Otho the Bald
William the Conqueror
Edward the Confessor
Alfred the Great

5. Becoming Emperor of France and beginning a war that was named after him are only a few deeds of which French leader? Hint

Charles de Gaulle
Louis IX
Napoleon Bonaparte
Louis Pasteur

6. By the age of 32, which Macedonian had created a vast empire across Egypt, Persia, India, and Greece? Hint

Marc Antony
Oedipus Rex
Alexander the Great
Darius III

7. Which Prime Minister of Britain was in office during World War Two, and helped the Allies to win? Hint

Sir Tony Blair
Sir Winston Churchill
The Earl of Oxford
Prince Henry

8. Sir Arthur Wellesley was a military leader who later became Prime Minister of Britain. What noble title was he later known by? Hint

Duke of Wellington
The Scarlet Pimpernel
Earl Grey
Marquis of Ellington

9. Who was the founder of the Mongol empire and a great military conqueror in Asia? Hint

Kublai Khan
Genghis Khan
Oda Nobunaga
Qin Shi Huang

10. Which President led the Union faction of the American Civil War during the 1860s? Hint

Abraham Lincoln
James Madison
Thomas Edison
Andrew Polk




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the famous leader of the Roman Empire, who was stabbed to death at the forum by his loyal follower Brutus?

Answer: Julius Caesar

Julius Caesar was a great military man and made himself leader of the classic Roman Empire. In 44 BC, though, he was killed by many of the Roman Senators, including Brutus, who was known for being a good man. William Shakespeare wrote about Caesar's death and what happened after in his play "Julius Caesar".
2. Which British King was famous for having six wives?

Answer: Henry VIII

Henry VIII was known for spending a lot of money, enjoying music, and having six wives. Some he divorced, but two he had beheaded for crimes that he probably made up! His last wife, though, outlived him.
3. What was the name of the very first President of the United States, who led troops during the American Revolution?

Answer: George Washington

George Washington was a military leader before he became the leader of the brand-new United States of America. He led troops in earlier wars, too, including the French and Indian War between 1753 to 1763. He is also known as being one of the Founding Fathers of America.
4. In 1066, this Norman led a conquest of England and became what British king?

Answer: William the Conqueror

William the Conqueror was not in the direct line to the English throne, but was related indirectly to the king, Edward the Confessor. When Edward died, he named Harold Godwinson, an unrelated nobleman, as king--but William decided to step in and claim the throne for himself.

This led to the Battle of Hastings in 1066, when William defeated Harold and became king. He was then known as William the Conqueror.
5. Becoming Emperor of France and beginning a war that was named after him are only a few deeds of which French leader?

Answer: Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte was a poor Corsican soldier in France's army who was quickly promoted, becoming a general at only age 24. He was an excellent military leader, and proclaimed himself Emperor in 1804. Throughout his career the English were his main enemies, and finally the wars he fought were named the Napoleonic Wars.

He was beaten by his enemies at the Battle of Waterloo in 1815 and banished to the island of Elba.
6. By the age of 32, which Macedonian had created a vast empire across Egypt, Persia, India, and Greece?

Answer: Alexander the Great

Alexander the Great became king of Macedon, an ancient Greek kingdom, in 336 BC. He set out on a mighty campaign of war to conquer the known world, and he nearly succeeded. By the time of his tragic death at the age of 32, he was king of most of the known world, and well known as an excellent military leader. His kingdom was then split amongst his generals.
7. Which Prime Minister of Britain was in office during World War Two, and helped the Allies to win?

Answer: Sir Winston Churchill

Sir Winston Churchill was a military officer during World War One, but became the Prime Minister of Britain in 1940. He led England throughout World War Two, often encouraging the people to keep up hope and keep on fighting. He left his office in 1955, and at his death in 1965, he was given a state funeral.
8. Sir Arthur Wellesley was a military leader who later became Prime Minister of Britain. What noble title was he later known by?

Answer: Duke of Wellington

Sir Arthur Wellseley began his career as a Lieutenant in the British army in India during the late 1700s. He became the general of the army, leading England to victory throughout the Napoleonic Wars, most famously at the Battle of Waterloo in 1815. He later became Prime Minister in 1828.
9. Who was the founder of the Mongol empire and a great military conqueror in Asia?

Answer: Genghis Khan

Genghis Khan conquered the nomadic tribes of Northeast Asia and was proclaimed King of the Mongols. He then went on to invade far into Eurasia and even went as far as Poland. He began an Asian dynasty that was to last for centuries and was continued on by his equally famous grandson, Kublai Khan.
10. Which President led the Union faction of the American Civil War during the 1860s?

Answer: Abraham Lincoln

Abraham Lincoln began his career as a lawyer, then turned to politics. He was the 16th president, serving from 1861 to 1865, throughout the Civil War. In 1865, he was assassinated while attending a play at Ford's Theater in Washington, D.C. He was also known as "Honest Abe".
Source: Author lordprescott

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 30 2022 : RJOhio: 10/10
Nov 30 2022 : Zippy826: 10/10
Nov 28 2022 : Guest 178: 9/10
Nov 27 2022 : debray2001: 10/10
Nov 27 2022 : workisboring: 7/10
Nov 25 2022 : Hando: 10/10
Nov 25 2022 : flwrchyld: 10/10
Nov 24 2022 : Guest 46: 8/10
Nov 23 2022 : Nebogipfel: 10/10

Related Quizzes
1. Famous Scientists for Kids Very Easy
2. "H" People in History Very Easy
3. Who's Who: Famous Entrepreneurs Very Easy
4. Vive La...Queen Very Easy
5. Who's Who: Famous Queens Very Easy
6. Lost in Time: GHM Very Easy
7. Who's Who: Renaissance People Very Easy
8. Nothing is Impossible Very Easy
9. Henry's Medieval Match 3 Very Easy
10. Inventors You Should Know Very Easy
11. I Can Make You a Man Very Easy
12. Henry's Medieval Match 4 Very Easy

12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us