Quiz about My Tomato Garden
Quiz about My Tomato Garden

My Tomato Garden Trivia Quiz


There is little to compare with a fresh sun-warmed tomato eaten as it's harvested from your own garden plot. I hope you enjoy these few questions about tomato gardening!

A multiple-choice quiz by mlcmlc. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Flowers, Plants & Gardens
  8. »
  9. Vegetable Gardening

Author
mlcmlc
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
344,981
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
740
Last 3 plays: agentofchaos (10/10), Guest 73 (1/10), Jennifer5 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. For many, the first decision point is whether to plant hybrid, heirloom or both. What is a disadvantage of heirloom tomato plants?
Hint

less disease resistance
less flavor
harder to find
tomato color

2. If I decided to grow a single tomato in a container on the tiny balcony of the second floor, which of these varieties would be a primary choice?
Hint

indeterminate
Brandywine
Big Boy
determinate

3. Another decision is whether to start from seed or seedlings. If you're planning to start from seeds, when should you start them?
Hint

after the first day of summer
right after the new year
four to six weeks before last frost
once the days are warm

4. The garden plot will need to be prepared. The plot should generally be located in a spot with eight hours of daily sun. When the soil is tested for pH, what values would be optimal?
Hint

5.5 - 6.8
7.4 - 9.2
3.0 - 3.5
8.7 - 10.5

5. Finally, it's time to plant the tomatoes in the garden plot. Which of these techniques can be used to help prevent a temperature change from shocking the plants?
Hint

adding enough fertilizer
keep them covered for several days
pruning the bottom leaves
pre-warming the soil

6. Once the plants are in the ground, many gardeners support the plants by staking, caging or trellising. Which of these would NOT be considered a reason to support the plants?
Hint

no plant sprawl, requiring less space
better air flow around plants
keep fruit off the ground
shading the ground

7. Water the new plants well to reduce the possibility of transplant shock. The plants will need to be watered regularly, but the pattern of watering will depend greatly on your specific climate. It is also recommended that mulch be added several weeks after the plants go in the ground. Which of these is an advantage to using mulch?
Hint

neatens the garden
keeps moisture in
keeps away the bugs
uses organic trash

8. Tomatoes are popular and generally easy to grow, but they can have problems due to nutrient deficiency, disease and insects. Which of these is NOT recommended to limit problems with your plants?
Hint

plant disease-resistant varieties
improve soil
space plants with room for air circulation
don't weed the garden bed

9. It is often recommended that fertilizers be used to ensure the best yields for tomato plants. Which of these should be avoided while fertilizing?
Hint

any spray fertilizer
fertilizing before planting
fertilizer touching plant stem
fertilizing throughout the season

10. To prune or not to prune, that is the controversy. If you do prune, what is the term for what you are removing from the plant?
Hint

shoot
twiggy
leaves
sucker


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. For many, the first decision point is whether to plant hybrid, heirloom or both. What is a disadvantage of heirloom tomato plants?

Answer: less disease resistance

Hybrid tomatoes are generally bred to be more disease resistant and to travel to market over longer distances. However, the seeds and/or plants for these will need to be purchased every year. If you did save the seeds and plant the following year, the plants would most likely revert to the parents of the hybrid plant.

Heirloom tomatoes are open-pollinated so that the plants are the same year to year (as long as they don't cross pollinate in your garden). In addition, they are known for their varieties of both color and taste. These plants can require more care as they are more prone to pests and disease.
2. If I decided to grow a single tomato in a container on the tiny balcony of the second floor, which of these varieties would be a primary choice?

Answer: determinate

A determinate plant is generally a smaller plant and all of the fruit ripens in one short period of about two weeks. An indeterminate plant usually produces fruit throughout the season, but can grow very large. "Big Boy" is a hybrid indeterminate first sold in 1949. "Brandywine" is an heirloom indeterminate, and Burpee claims that it was offered in their 1886 catalog.
3. Another decision is whether to start from seed or seedlings. If you're planning to start from seeds, when should you start them?

Answer: four to six weeks before last frost

Starting from seed can increase the fruiting season by starting the plants early. In addition, you generally have a larger selection of plants to choose from. Many folk are happy to purchase seedlings from local garden centers because it is easier and less time consuming.
4. The garden plot will need to be prepared. The plot should generally be located in a spot with eight hours of daily sun. When the soil is tested for pH, what values would be optimal?

Answer: 5.5 - 6.8

Tomatoes prefer the soil to be slightly acidic (a pH below 7). With preparation, the soil in your garden plot can be treated regardless of whether it might be too acidic or too basic. Lime can be added to a soil that is too acid, and alkaline soil can be amended to reduce the pH by the decomposition of compost and/or manure.

As a side note, the amount of sun varies widely depending on where you are. In some areas the sun will be so strong that the plants will need shade during the hottest parts of the day. Or if the sun is weaker, the plants might benefit from being planted next to a wall or fence to soak up the sun during daylight hours and keep the soil warm at night.
5. Finally, it's time to plant the tomatoes in the garden plot. Which of these techniques can be used to help prevent a temperature change from shocking the plants?

Answer: pre-warming the soil

Tomatoes prefer the warmth. If you're moving plants from an indoor environment, you may want to harden them off by starting with a small amount of outside exposure and gradually increasing the daily exposure. In addition, pre-warming the soil can also lessen the shock. It can be warmed by laying down a black plastic several days in advance.
6. Once the plants are in the ground, many gardeners support the plants by staking, caging or trellising. Which of these would NOT be considered a reason to support the plants?

Answer: shading the ground

Providing support for the plants should generally be provided at about the same time as planting. If you're using a method that requires driving prongs for stakes or cages in the ground, you would be less likely to interfere with the roots.

Many sites recommend that the plant is set into the ground with only the top leaves above, thus planting the roots and part of the stem. The buried stem will become part of the root ball, and provide additional nutrient absorption.
7. Water the new plants well to reduce the possibility of transplant shock. The plants will need to be watered regularly, but the pattern of watering will depend greatly on your specific climate. It is also recommended that mulch be added several weeks after the plants go in the ground. Which of these is an advantage to using mulch?

Answer: keeps moisture in

It is recommended that the plants be started for several weeks before mulching. This allows the ground to get warm. The mulch will then help keep moisture in and regulate the soil temperature. If you're using an organic mulch, it can be plowed or tilled into the soil at the season's end.
8. Tomatoes are popular and generally easy to grow, but they can have problems due to nutrient deficiency, disease and insects. Which of these is NOT recommended to limit problems with your plants?

Answer: don't weed the garden bed

There is no fool-proof method of preventing damage from disease or pests. However, regular watering, weeding and monitoring the garden can help to prevent issues. Damage can be seen on the leaves, stems, roots or fruit. Early detection can help to determine whether it can be treated or whether the plant should be weeded out (trashed, not composted) altogether.
9. It is often recommended that fertilizers be used to ensure the best yields for tomato plants. Which of these should be avoided while fertilizing?

Answer: fertilizer touching plant stem

Both spray and granule fertilizers can be used. Before fertilizing, a soil test should be done to determine the correct mixture of nutrients. In addition, rotating the plants from year to year, or planting companion crops that are tilled into the soil at season end can also help to fertilize.
10. To prune or not to prune, that is the controversy. If you do prune, what is the term for what you are removing from the plant?

Answer: sucker

A sucker is the growth between the main stem and the branches on the tomato plant. It is generally believed that by pruning these on an indeterminate plant that there will be fewer fruit but they will be larger. It is also claimed that pruning allows for better air flow around the tomato, decreasing the humidity under the plant and reducing the possibility of some disease and pest problems.

Many folk do not prune and have healthy plants with beautiful and tasty fruit.
Source: Author mlcmlc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 26 2023 : agentofchaos: 10/10
Mar 24 2023 : Guest 73: 1/10
Mar 17 2023 : Jennifer5: 6/10
Mar 04 2023 : Linda_Arizona: 6/10
Feb 25 2023 : Guest 86: 3/10
Feb 20 2023 : Guest 24: 6/10
Feb 08 2023 : Guest 71: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series A few in Hobbies #1:

My quizzes in the 'Hobbies' category

  1. Should I Bring a Gift? Easier
  2. Playing for Pizza Average
  3. Make Do and Mend Average
  4. My Tomato Garden Average
  5. The Chips of the Dessert Average
  6. Is it 'More Than Pecan' or 'Icon Pecan'? Average
  7. Word Play Easier
  8. Paint a Picture? Easier
  9. A Raw Deal Easier

3/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us