FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Is That Crystal
Quiz about Is That Crystal

Is That Crystal? Trivia Quiz


'Is That Crystal?', as in 'crystal clear', (understandable). Yep, it's a quiz about English slang, as spoken in England. I'll give you the word or phrase. You tell me what I'm 'waffling on' about. Good luck.

A multiple-choice quiz by wez. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Varieties of English
  8. »
  9. British Slang and Dialects

Author
wez
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
58,256
Updated
Jul 23 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
3233
Last 3 plays: ptc123 (8/15), brm50diboll (10/15), DeadTechnology (7/15).
- -
Question 1 of 15
1. 'Copper's nark': Hint


Question 2 of 15
2. 'Bouncer': Hint


Question 3 of 15
3. 'Goolies': Hint


Question 4 of 15
4. 'Twoca': Hint


Question 5 of 15
5. 'Kushty': Hint


Question 6 of 15
6. 'Plonker': Hint


Question 7 of 15
7. 'Powfagged': Hint


Question 8 of 15
8. 'Gip': Hint


Question 9 of 15
9. 'Kip': Hint


Question 10 of 15
10. 'Ankle-biters': Hint


Question 11 of 15
11. 'Hoolivan': Hint


Question 12 of 15
12. 'Monkey': Hint


Question 13 of 15
13. 'Porridge': Hint


Question 14 of 15
14. 'Nesh': Hint


Question 15 of 15
15. 'Newtons': Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 19 2024 : ptc123: 8/15
May 19 2024 : brm50diboll: 10/15
May 02 2024 : DeadTechnology: 7/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 'Copper's nark':

Answer: A police informant

Used frequently in 'The Bill'. (Famous English Police TV series) e.g. 'That toe-rag's a right copper's nark'.
2. 'Bouncer':

Answer: A nightclub doorman

Nightclubs regularly have to deal with customers under the influence of alcohol, and must be trained in how to deal with them as part of their licensing requirements in most countries. They usually try to avoid bouncing the clientele off the pavement on their way out, which is suggested by the slang term applied to them.
3. 'Goolies':

Answer: Testicles

Originating from the Hindi, 'goli', meaning a small pellet or ball. Ouch!
4. 'Twoca':

Answer: A car thief

This comes from an acronym. The term became popular, after the increase in car-theft in the UK, in the 90's. It comes from the police description: 'Taken WithOut Consent' (or 'Taken Without Owner's Consent').
5. 'Kushty':

Answer: Excellent

Kushty derives from Romany (gypsy) usage. Kushtipen was once the English Romany word for 'happiness', derived from a Persian word meaning 'happiness'. It is a word used often by 'Del-Boy', in 'Only Fools and Horses'. (British TV sitcom).
6. 'Plonker':

Answer: An idiot

Another word used excessively by Del-Boy. Usually used to describe his dim-witted brother. e.g. 'You plonker, Rodney!'
7. 'Powfagged':

Answer: Exhausted

Used predominantly in Lancashire. e.g. 'Eeeeeee, I'm reet powfagged!'
8. 'Gip':

Answer: Pain

Originally used as a verb to describe the act of vomiting. Nowadays, used to describe any sort of pain. e.g. 'My knee's giving me gip, after banging it on the wall.'
9. 'Kip':

Answer: Sleep

e.g. 'The ankle-biters were really noisy last night. I got no kip at all.'
10. 'Ankle-biters':

Answer: Children

Particularly, crawling babies.
11. 'Hoolivan':

Answer: A Police vehicle

Literally, a hooligan van. Used by the Police for ferrying 'undesirables', picked up, causing trouble at football matches, back to the 'nick',(Police Station).
12. 'Monkey':

Answer: 500 Pounds sterling

The term monkey came from soldiers returning from India, where the 500 rupee note had a picture of a monkey on it. They used the term monkey for 500 rupees and on returning to England the saying was converted for sterling to mean 500 pounds.
Other terms used for British money include: 'Lady Godiva'-Fiver (5 Pounds), 'Ayrton Senna'-Tenner (10 Pounds).
13. 'Porridge':

Answer: A prison sentence

Derived from the fact that porridge used to be the staple breakfast fare of all UK convicts.
14. 'Nesh':

Answer: Over-sensitive to cold

Another Northern term. e.g. 'What d'ya mean it's cold? Yer reet nesh, you are.'
15. 'Newtons':

Answer: Teeth

Manchester rhyming slang. e.g. Newton Heath - Teeth. Newton Heath is an area of Manchester. Incidentally, Manchester United Football Club were originally known as Newton Heath.
Source: Author wez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us