FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Literary Sneers Snits and Scandals
Quiz about Literary Sneers Snits and Scandals

Literary Sneers, Snits and Scandals Quiz


And not just cheap stuff about this or that famed scribbler who was really a drunk, a loony, a Trot or a recluse.

A multiple-choice quiz by coolupway. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Mixed Literature
  8. »
  9. Literature: Something in Common

Author
coolupway
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
89,354
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
3952
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: maryhouse (5/10), Guest 64 (8/10), SueLane (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who said of Lillian Hellman, "every word she writes is a lie, including 'and' and 'the'"? Hint


Question 2 of 10
2. Who said that James Fenimore Cooper "in the restricted two-thirds of a page... scored 114 offenses against literary art out of a possible 115. It breaks the record"? Hint


Question 3 of 10
3. Who called William F. Buckley a "crypto-Nazi" on television? Hint


Question 4 of 10
4. When William F. Buckley was called a "crypto-Nazi" on TV, what was his response? Hint


Question 5 of 10
5. What two "institutions" did Tom Wolfe have the temerity to attack in a hilarious piece entitled "Tiny Mummies! The True Story of the Ruler of 43rd Street's Land of the Walking Dead!"? Hint


Question 6 of 10
6. Put forth a highly acclaimed autobiography, became an immediate darling of the left, and won the 1992 Nobel Peace Prize; the autobiography was subsequently shown to be substantially fraudulent. Hint


Question 7 of 10
7. Pulitzer Prize-winning book, ostensibly non-fiction, yet long since shown to be both largely fictional and also heavily plagiarized. Hint


Question 8 of 10
8. Even after this alleged work of non-fiction was investigated and widely denounced as "preposterous", fraudulent and "fictitious", the movie made from the book still presented it as a "true story". Hint


Question 9 of 10
9. Kosinski and Wilkomirski: Hint


Question 10 of 10
10. Jules Davids and Ted Sorensen are generally acknowledged to be (along with several other uncredited writers) the actual authors of this prize-winning book. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 03 2024 : maryhouse: 5/10
Jul 03 2024 : Guest 64: 8/10
Jul 03 2024 : SueLane: 7/10
Jul 03 2024 : slbodell: 2/10
Jul 03 2024 : Guest 174: 10/10
Jul 03 2024 : Guest 185: 5/10
Jul 03 2024 : Guest 173: 4/10
Jul 03 2024 : Guest 173: 7/10
Jul 03 2024 : Guest 1: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who said of Lillian Hellman, "every word she writes is a lie, including 'and' and 'the'"?

Answer: Mary McCarthy

Mary McCarthy tossed off many piquant quotes during her life, including the observation that "religion is only good for good people".
2. Who said that James Fenimore Cooper "in the restricted two-thirds of a page... scored 114 offenses against literary art out of a possible 115. It breaks the record"?

Answer: Mark Twain

Samuel Clemens went by the handle Mark Twain because, when steamboats on the Mississippi used to pass through the shallows, one of the boatmen would yell out, "Mark twain", meaning "Hey, we're going through the shallows".
3. Who called William F. Buckley a "crypto-Nazi" on television?

Answer: Gore Vidal

Apparently, he felt that "crypto" sort of softened the blow. It didn't.
(The other three probably would have had interesting things to say, too.)
4. When William F. Buckley was called a "crypto-Nazi" on TV, what was his response?

Answer: "Now listen, you queer. Stop calling me a crypto-Nazi or I'll sock you in your .. face."

What's amazing is not what Buckley said, but how he said it. No polysyllabics, no portmanteau words, no arcane allusions -- for once, even sixth graders could understand exactly what Buckley was saying!
5. What two "institutions" did Tom Wolfe have the temerity to attack in a hilarious piece entitled "Tiny Mummies! The True Story of the Ruler of 43rd Street's Land of the Walking Dead!"?

Answer: The New Yorker and William Shawn

Since then, half the civilized world has knocked out one or another parody of the "New Yorker" or some part thereof, but Wolfe nailed it first, and probably best. He was much derided for going after the sainted William Shawn (even J. D. SALINGER surfaced with a cri du coeur), but this piece and its follow-up, "Lost In the Whichy Thickets...", both recently reprinted in Wolfe's book, "Hooking Up" beyond being uproariously funny, also seem quite prescient in retrospect.
6. Put forth a highly acclaimed autobiography, became an immediate darling of the left, and won the 1992 Nobel Peace Prize; the autobiography was subsequently shown to be substantially fraudulent.

Answer: Rigoberta Menchu

David Stoll, an anthropologist, checked out her story and found that she had taken substantial liberties with the truth; reporter Larry Rohter confirmed Stoll's findings. (Among other things, Menchu told in the book of a brother of hers who had starved to death; the brother was thereafter found not only living, but living in relative luxury).
7. Pulitzer Prize-winning book, ostensibly non-fiction, yet long since shown to be both largely fictional and also heavily plagiarized.

Answer: "Roots"

This is interesting if rather dated dirt-- years ago, Haley paid over $600,000 to another author to settle a plagiarism suit-- but it popped up again recently when NBC ran a special commemorating the 25th anniversary of the TV movie/miniseries, and somehow GLOSSED OVER the fact that the thing had long since been shown up for a fraud.
8. Even after this alleged work of non-fiction was investigated and widely denounced as "preposterous", fraudulent and "fictitious", the movie made from the book still presented it as a "true story".

Answer: "Sleepers"

The author has done some backpedaling when confronted with blatant implausibilites, of which there are many. As to the movie, I'd watch a Barry Levinson film about carpet maintenance if he made one, but this was ridiculous.
9. Kosinski and Wilkomirski:

Answer: authored fraudulent Holocaust memoirs

Not even their names were real, it turns out.
10. Jules Davids and Ted Sorensen are generally acknowledged to be (along with several other uncredited writers) the actual authors of this prize-winning book.

Answer: "Profiles in Courage"

"Why England Slept", on the contrary, was written for JFK by yet other people, Timesman Arthur Krock among them. Krock pulled strings to get "Profiles" the Pulitzer Prize. All of this helped lead to a JFK "victory" in '60, what may well have been the most corrupt election in American history, recent examples included.
Source: Author coolupway

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Some Quirky Books I Have Known Average
2. The Battle of the Books Easier
3. That One Big Book Easier
4. That's Novel Easier
5. The Top Shelf Collection Average
6. Connect Four Literature Average
7. Pass, Door, Word and Code Average
8. Writing About Writers Average
9. Books for Crooks Easier
10. Word Smiths Average
11. Genres Average
12. Well-Read, Long-Dead Average

7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us