Quiz about Eurovision 1982
Quiz about Eurovision 1982

Eurovision: 1982 Trivia Quiz


Take a step back in time and see what you remember about the 1982 Eurovision Song Contest. If you like the quiz, please rate it - if not, please tell me why.

A multiple-choice quiz by CariM0952. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Eurovision
  8. »
  9. Individual Years of Eurovision

Author
CariM0952
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
307,448
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
202
1. In which British city was the 1982 Eurovision Song Contest held?
Hint

Edinburgh
London
Harrogate
Birmingham

2. Which country won the 1982 Eurovision Song Contest?
Hint

Luxembourg
Germany
Israel
Sweden

3. The UK's 1982 entry was a song called "One Step Further". Who sang it?
Hint

Kelly Marie
Sky
Liquid Gold
Bardo

4. A new Eurovision record was set in 1982 by the winning song. It scored a record number of points over the second-place entry. By how many points did it win? Hint

58
61
51
48

5. The current rules stated that each country had to sing in their own official language - but there are a number of countries with more than one official language. How many entries in the 1982 Eurovision Song Contest were sung entirely in French?
Hint

two
five
four
three

6. Which two countries withdrew from the 1982 Eurovision Song Contest?
Hint

Israel and Turkey
Cyprus and Israel
France and Greece
Portugal and Turkey

7. The song which came in last place was Finland's entry. How many points did it receive? Hint

two
seven
three
zero

8. Who was the presenter at the 1982 Eurovision Song Contest?
Hint

Ronnie Hazlehurst
Janet Street-Porter
Simon Davies
Jan Leeming

9. There's always a halftime - what was the entertainment for the halftime of the 1982 Eurovision Song Contest?
Hint

pictures of Yorkshire and Castle Howard
Carlton Main Frickley Colliery Band
Kiki Dee
Charlie Williams

10. Eighteen countries vied for the 1982 Eurovision Song crown. That there should have been a first position, second position, third etc, all the way to eighteenth, right? Wrong - or is it? How many countries, if any, tied for position?
Hint

two
zero
three
four


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which British city was the 1982 Eurovision Song Contest held?

Answer: Harrogate

The contest took place at the Harrogate International Centre in Harrogate, Yorkshire. As this is not a major city of the world, the BBC opened with a map of Europe and the phrase "Where is Harrogate" in all the participating countries' languages popping up on the screen, followed by zooming into Yorkshire and Harrogate on the map. This was then followed by a video about the town.
2. Which country won the 1982 Eurovision Song Contest?

Answer: Germany

Germany won with their entry, ""Ein Bißchen Frieden" ("A Little Peace"), sung by Nicole. At the end of the show, when the song was sung again, Nicole sang parts of it in English, French and Dutch, as well as German.
3. The UK's 1982 entry was a song called "One Step Further". Who sang it?

Answer: Bardo

"One Step Further" was written by Simon Jefferies and was thought to be a sure winner. DJ John Peel called it his favourite Eurovision song ever, and radio and television personality Terry Wogan felt it would win outright (24 April 1982 Daily Express article). It came in seventh place.

Bardo was a duo, Sally Ann Triplett and Stephen Fischer. Triplett had been part of the group presenting the British entry in 1980.
4. A new Eurovision record was set in 1982 by the winning song. It scored a record number of points over the second-place entry. By how many points did it win?

Answer: 61

Germany's entry, ""Ein bißchen Frieden" ("A Little Peace") by Nicole won by a whopping 61 points. It scored 161 to Israel's 100 points.
5. The current rules stated that each country had to sing in their own official language - but there are a number of countries with more than one official language. How many entries in the 1982 Eurovision Song Contest were sung entirely in French?

Answer: three

This year, three entries were sung in French. They were

Luxembourg - "Cours après le temps" ("Run After Time")
Switzerland - "Amour on t'aime" ("Love We Love You") and
Belgium - "Si tu aimes ma musique" ("If You Like My Music")
6. Which two countries withdrew from the 1982 Eurovision Song Contest?

Answer: France and Greece

France withdrew as the head of the French television station, TF1, felt that Eurovision entries had degenerated. "[Eurovision is] a monument to inanity [sometimes translated as "drivel"]". (Pierre Bouteiller in eurofans.free.fr)

Greece withdrew, despite having an entry, as their Minister of Culture, Melina Mercouri, felt the entry "did not meet her quality standards" (www.eurovision.tv)
7. The song which came in last place was Finland's entry. How many points did it receive?

Answer: zero

The song was "Nuku pommiin" ("Oversleep"). Essentially it translated into something like "If someone soon throws a nuclear poo here on our Europe" one should sleep through it as that would "calm you down" (wikipedia). One can only guess the level of the unsuccessful songs in the competition to choose Finland's entry!
8. Who was the presenter at the 1982 Eurovision Song Contest?

Answer: Jan Leeming

Jan Leeming is a British television presenter and newsreader.

Ronnie Hazlehurst was a composer and conductor, best known for having written the theme songs for many television programmes of the period (including "Some Mothers Do 'ave 'Em", "To The Manor Born" and "Last of the Summer Wine"), and he conducted the orchestra for the 1982 Eurovision competition.

Simon Davies is a Welsh television presenter and narrator.

Janet Street-Porter is a television presenter, media personality and newspaper editor, famous for her South London accent. In 1999 she became the editor of the "Independent on Sunday".
9. There's always a halftime - what was the entertainment for the halftime of the 1982 Eurovision Song Contest?

Answer: pictures of Yorkshire and Castle Howard

They showed pictures.

The Carlton Main Frickley Colliery Band is a brass band which has been in existence for over 100 years. Williams was a Yorkshire comedian and former pro footballer, the first well-known black stand-up comedian in Britain. Kiki Dee is a singer best known for her duet with Elton John, "Don't Go Breaking My Heart".
10. Eighteen countries vied for the 1982 Eurovision Song crown. That there should have been a first position, second position, third etc, all the way to eighteenth, right? Wrong - or is it? How many countries, if any, tied for position?

Answer: zero

Unusually, there were no ties in 1982. Finland came in at 18th place with their entry "Nuku pommiin" ("Oversleep").
Source: Author CariM0952

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us