FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Famous Axes
Quiz about Famous Axes

Famous Axes Trivia Quiz


I name the artist.. you name the brand/model.. or nickname of the guitar.

A multiple-choice quiz by bocephuz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Bands and Musical Acts
  8. »
  9. Guitarists

Author
bocephuz
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
341,710
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
272
Last 3 plays: cheeseit223 (2/10), Guest 50 (6/10), Guest 136 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Waylon Jennings "saw the world with a five piece band". His signature guitar was this model... Hint


Question 2 of 10
2. Willie Nelson has been playing his gypsy jazz country style on this famous acoustic guitar for years. What is the nickname of Willie's axe? Hint


Question 3 of 10
3. Led Zeppelin guitar legend Jimmy Page played several different guitar models over the years. One of his more iconic guitars is the double neck 6/12 string electric.. showcased in the movie "The Song Remains The Same". What model was this double neck? Hint


Question 4 of 10
4. Grateful Dead guitarist Jerry Garcia played pied piper to legions of Deadheads over the decades. In later years, he played custom guitars. What is the name of the luthier who built these for Jerry? Hint


Question 5 of 10
5. Pioneer Les Paul is most famous for the style of Gibson guitars he created. What is the nickname of the first prototype electric guitar he crafted? Hint


Question 6 of 10
6. Byrds guitarist Clarence White was acclaimed for his country style rock licks. Name the innovation ( and eventually the name) for electric guitars he had a part in creating? Hint


Question 7 of 10
7. Bluesman B.B. King has his own signature Gibson electric. What did he name it? Hint


Question 8 of 10
8. Allman Brothers guitarist Dickey Betts has played various Gibsons over the years. The guitar most associated with him is a Les Paul. Gibson has recently issued a custom copy of his most famous Les Paul... What is it called? Hint


Question 9 of 10
9. Prince's flashy stage show and persona often overshadow his well respected guitar playing. What is the name of the abstract custom guitar he plays? Hint


Question 10 of 10
10. Bo Knows Guitars... Bo Diddley that is. Bo's famous rectangular,red custom guitar was built by what company? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 24 2024 : cheeseit223: 2/10
Apr 30 2024 : Guest 50: 6/10
Apr 12 2024 : Guest 136: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Waylon Jennings "saw the world with a five piece band". His signature guitar was this model...

Answer: Fender Broadcaster

His most famous axe is a floral patterned black and white 1953 Fender Broadcaster... an early version of the model that was later renamed Telecaster.

Waylon was also the bass player for Buddy Holly and famously traded places with him taking the bus instead of the plane to the next show..avoiding the fatal plane crash that killed Holly as well as Big Bopper and Ritchie Valens.
2. Willie Nelson has been playing his gypsy jazz country style on this famous acoustic guitar for years. What is the nickname of Willie's axe?

Answer: Trigger

"Trigger" is a Martin N-20 Nylon Acoustic guitar that Willie bought in the early seventies. He still plays it to this day ...despite a large hole in the body caused from years of hard playing
3. Led Zeppelin guitar legend Jimmy Page played several different guitar models over the years. One of his more iconic guitars is the double neck 6/12 string electric.. showcased in the movie "The Song Remains The Same". What model was this double neck?

Answer: Gibson SG

Page was also famous for playing his guitar with a violin bow.
4. Grateful Dead guitarist Jerry Garcia played pied piper to legions of Deadheads over the decades. In later years, he played custom guitars. What is the name of the luthier who built these for Jerry?

Answer: Doug Irwin

The most famous Garcia Irwin customs were nicknamed "Rosebud", "Tiger", and "Wolf" . Each guitar had a customized logo affixed to the front of the guitar.
5. Pioneer Les Paul is most famous for the style of Gibson guitars he created. What is the nickname of the first prototype electric guitar he crafted?

Answer: The Log

Paul's great experiment consisted of a piece of wood from a railroad track hooked up to an Epiphone neck and some pickups. This historic piece can be seen on display at the Rock N Roll Hall of Fame in Cleveland.
6. Byrds guitarist Clarence White was acclaimed for his country style rock licks. Name the innovation ( and eventually the name) for electric guitars he had a part in creating?

Answer: B-Bender

White rigged a telecaster with a system that dropped and raised the B string to make his Telecaster sound more like a pedal steel.

He is also well recognized for the acoustic flatpicking bluegrass style he pioneered in the early 60's.
7. Bluesman B.B. King has his own signature Gibson electric. What did he name it?

Answer: Lucille

B.B. stands for "Blues Boy"
8. Allman Brothers guitarist Dickey Betts has played various Gibsons over the years. The guitar most associated with him is a Les Paul. Gibson has recently issued a custom copy of his most famous Les Paul... What is it called?

Answer: Goldie

Dickey's real first name is Forrest Richard Betts.
9. Prince's flashy stage show and persona often overshadow his well respected guitar playing. What is the name of the abstract custom guitar he plays?

Answer: Symbol

Prince created his own "symbol" in the 90's. This "symbol" doesn't have a specific name.. and he had a luthier build him a guitar in the shape of his "symbol"
10. Bo Knows Guitars... Bo Diddley that is. Bo's famous rectangular,red custom guitar was built by what company?

Answer: Gretsch

Bo was always well respected as a big influence.. but he became an iconic pop figure when Nike started airing "Bo Knows" ads in the late 80's with Raiders/Royals star Bo Jackson
Source: Author bocephuz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ertrum before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us