FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Its Only Rock n Roll
Quiz about Its Only Rock n Roll

It's Only Rock 'n' Roll! Trivia Quiz


2004 saw the 50th anniversary of the Fender Stratocaster guitar. In those 50 years the "Strat" has been in the hands of many great rock stars. This quiz features the stars - the guitar - and the music so-far.

A multiple-choice quiz by musicmonkeyman. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Bands and Musical Acts
  8. »
  9. Guitarists

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
195,269
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
14437
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: shorthumbz (10/10), Guest 69 (8/10), Guest 71 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. The audience went wild - the tortured Fender Stratocaster screeched as it was set ablaze on-stage at the 1967 Monterey Pop Festival. Who was responsible for this act of pyromania? Hint


Question 2 of 10
2. Glam rock star Marc Bolan played a Fender Stratocaster on the seventies hit single "Get It On".
What was the name of the group with whom Marc played?
Hint


Question 3 of 10
3. The stunning Strat featured on the 1958 track "Peggy Sue".
Who sang lead vocal on this rock masterpiece?

Answer: (Two Words)
Question 4 of 10
4. A classic pop track featuring the Strat in rather laid-back mode is "Sultans of Swing".
Who played the lead guitar on this exalted tune?
Hint


Question 5 of 10
5. Jimi Hendrix created new playing techniques and guitar sounds - not just strumming the Strat. But, what else was unusual about the way Jimi Hendrix played his Fender Stratocaster? Hint


Question 6 of 10
6. One of the first successful Strat recordings was the legendary track "Blue Suede Shoes".
Who wrote and recorded the original version of this song?
Hint


Question 7 of 10
7. The Fender Stratocaster had an older brother, an electric guitar introduced in 1952.
What was the name of this early Fender model?
Hint


Question 8 of 10
8. Cliff Richard first hit the UK charts with the song "Move It". His backing group on that track later became known as the Shadows, lead by Strat playing Hank B Marvin. But, they had a different name on "Move It".
How did the credits on this 1958 record label read - Cliff Richard and the ______?
Hint


Question 9 of 10
9. At which music festival did Jimi Hendrix give a memorable rendition of "The Star-Spangled Banner" on a solo Fender Stratocaster?
Hint


Question 10 of 10
10. Before he founded Derek and the Dominos and recorded the hit "Layla", Eric Clapton was part of which of these famous bands? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 20 2024 : shorthumbz: 10/10
Jun 13 2024 : Guest 69: 8/10
Jun 09 2024 : Guest 71: 5/10
Jun 07 2024 : blaster2014: 8/10
Jun 05 2024 : Guest 15: 7/10
Jun 02 2024 : Samoyed7: 10/10
Jun 01 2024 : mcdubb: 10/10
May 26 2024 : Guest 136: 9/10
May 25 2024 : frinkzappa: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The audience went wild - the tortured Fender Stratocaster screeched as it was set ablaze on-stage at the 1967 Monterey Pop Festival. Who was responsible for this act of pyromania?

Answer: Jimi Hendrix

Jimi was born Johnny Allen Hendrix in Seattle in 1942. His father, who had been away on military service at the time he was born, disliked the name and renamed him James Marshall Hendrix in 1946.
Hendrix's scorched Monterey Festival Strat was later restored and used by Frank Zappa.
Zappa's son Dweezil put the guitar up for auction in 2002, but refused to sell for the top bid of 300,000 (more than half-a-million dollars).
2. Glam rock star Marc Bolan played a Fender Stratocaster on the seventies hit single "Get It On". What was the name of the group with whom Marc played?

Answer: T. Rex

"Get It On" topped the UK charts for T. Rex in 1971 peaking at #10 in the US.
It is said that Marc Bolan was inspired to write the song "Ride a White Swan" by the swan-like curves of his white Fender Stratocaster. Prior to the release of "Ride a White Swan" the group was known as Tyrannosaurus Rex.
3. The stunning Strat featured on the 1958 track "Peggy Sue". Who sang lead vocal on this rock masterpiece?

Answer: Buddy Holly

Buddy Holly was born Charles Hardin Holley in Texas in 1936.
He recorded "Peggy Sue" with the Crickets in 1957.
Despite a relatively short pop career Buddy Holly greatly influenced the development of rock music.
Buddy died aged 22 in a plane crash, along with Ritchie Valens and the "Big Bopper", in 1959.
4. A classic pop track featuring the Strat in rather laid-back mode is "Sultans of Swing". Who played the lead guitar on this exalted tune?

Answer: Mark Knopfler

"Sultans of Swing" was the first UK hit for Dire Straits in 1979.
Mark Knopfler played a vintage 1961 Fender Stratocaster. Other notable Strat players include Bob Dylan, who controversially turned to electric guitars, using a Strat at the 1964 Newport Folk Festival. Pink Floyd's Dave Gilmore owns what is thought to be the first production Strat with the serial number 0001.
5. Jimi Hendrix created new playing techniques and guitar sounds - not just strumming the Strat. But, what else was unusual about the way Jimi Hendrix played his Fender Stratocaster?

Answer: It was upside-down

Jimi Hendrix played his right-handed Stratocaster upside-down with the strings reversed on the guitar so that they appear in the conventional positions.
6. One of the first successful Strat recordings was the legendary track "Blue Suede Shoes". Who wrote and recorded the original version of this song?

Answer: Carl Perkins

Carl Perkins charted in the UK with "Blue Suede Shoes" in 1956.
Both he and Elvis Presley were in the UK charts at the same time with this song.
Strats originally sold in the 1950's for around 150 ($275), vintage models now sell for more than 20,000 ($36,000).
7. The Fender Stratocaster had an older brother, an electric guitar introduced in 1952. What was the name of this early Fender model?

Answer: Telecaster

The 1952 Telecaster was originally called the Broadcaster and was one of the first solid bodied guitars.
Fender introduced the famous Precision Bass model in 1951.
Leo Fender patented his first electric guitar pick-up in 1948, after several years of experiment.
8. Cliff Richard first hit the UK charts with the song "Move It". His backing group on that track later became known as the Shadows, lead by Strat playing Hank B Marvin. But, they had a different name on "Move It". How did the credits on this 1958 record label read - Cliff Richard and the ______?

Answer: Drifters

"Move It" was one of the UK's first home-grown rock 'n' roll tracks.
Cliff Richard's backing group The Shadows (then the Drifters) changed their name so that they would not to be confused with the US soul group of the same name.
9. At which music festival did Jimi Hendrix give a memorable rendition of "The Star-Spangled Banner" on a solo Fender Stratocaster?

Answer: Woodstock

Jimi Hendrix was one of the first guitarists to realise the potential variety of sound the Fender Stratocaster can produce. Jimi died in London in 1970.
10. Before he founded Derek and the Dominos and recorded the hit "Layla", Eric Clapton was part of which of these famous bands?

Answer: All of them

Though he also played some Gibson guitars, Clapton enthused that the Fender Strat was "mean and yet comfortable, crude and yet pure".
Leo (Clarence Leonidas) Fender sold the company, due to ill health, to CBS in 1965 for 13 million ($23 Million).
Source: Author musicmonkeyman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us