FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Rock Songs About Being a Rock Star
Quiz about Rock Songs About Being a Rock Star

Rock Songs About Being a Rock Star Quiz


Songs have many topics: love, jealousy, loneliness, tragedy, humor. Then there are songs that are meta: songs about being a rock musician. These involve the sucesses, failures, loves, and losses while being in a rock act.

A multiple-choice quiz by TonyTheDad. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Something in Common
  8. »
  9. Bands and Singers in Songs

Author
TonyTheDad
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
414,235
Updated
Feb 18 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
421
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Hayes1953 (6/10), Guest 66 (6/10), Guest 136 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. This 1970 Chicago song is about the difficulties in songwriting, specifically staying awake through the night trying to write songs. Hint


Question 2 of 10
2. This 1981 Foreigner song is about a young man who couldn't afford to attend a rock concert. Standing outside the venue, he could still hear the music, which inspired him to become a rock star himself. Hint


Question 3 of 10
3. This Moody Blues song is about a rock star who meets people all around the world and uses their social issues to write and sing songs. Hint


Question 4 of 10
4. What former Beatle and his band had a hit with the song "Silly Love Songs"? Hint


Question 5 of 10
5. This soft rock song was written as a tribute to the writer's father, a musician and founder of his own band. Hint


Question 6 of 10
6. This 1976 song is about a band that played in bars then slept in their cars between gigs before being discovered by a record executive. However, it's not autobiographical, since the band had a major record contract before their first live gig. Hint


Question 7 of 10
7. This song is a cautionary tale about the dangers of drugs and alcohol in the music business. It was influenced by the deaths of young rock stars Jim Morrison, Janis Joplin, and Jimi Hendrix. Hint


Question 8 of 10
8. This song's music and lyrics were written in critique of hypocrisy and greed within the music business. Hint


Question 9 of 10
9. This 1978 song is about a Dixieland jazz band that the writer saw performing in a near-empty pub in South London. Hint


Question 10 of 10
10. This unusually poignant 1976 song by Kiss is a rock star's lament that he can't return home to his wife because he and his bandmates are having difficulty finding their sound. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 31 2024 : Hayes1953: 6/10
May 23 2024 : Guest 66: 6/10
May 18 2024 : Guest 136: 5/10
Apr 26 2024 : matthewpokemon: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This 1970 Chicago song is about the difficulties in songwriting, specifically staying awake through the night trying to write songs.

Answer: 25 or 6 to 4

The numbers in the title are a reference to the time in the morning the writer was up trying to write: at 25 or 26 minutes before 4 am = 25 or 6 to 4.
2. This 1981 Foreigner song is about a young man who couldn't afford to attend a rock concert. Standing outside the venue, he could still hear the music, which inspired him to become a rock star himself.

Answer: Juke Box Hero

Mick Jones states that the song was inspired by a fan who stood waiting outside an arena for hours in the rain. Impressed, Jones decided to take him in and give him a glimpse of what happens backstage at a concert.
3. This Moody Blues song is about a rock star who meets people all around the world and uses their social issues to write and sing songs.

Answer: I'm Just a Singer (in a Rock and Roll Band)

This song stayed in the band's live concerts throughout their career. During their final years, live saxophone and flute passages were performed by Julie Ragins and Norda Mullen, respectively.
4. What former Beatle and his band had a hit with the song "Silly Love Songs"?

Answer: Paul McCartney and Wings

Even though the song is still popular with fans, McCartney has not performed "Silly Love Songs" since the break-up of Wings.
5. This soft rock song was written as a tribute to the writer's father, a musician and founder of his own band.

Answer: Leader of the Band

Dan Fogelberg wrote this song as a tribute to his father Lawrence Fogelberg.
6. This 1976 song is about a band that played in bars then slept in their cars between gigs before being discovered by a record executive. However, it's not autobiographical, since the band had a major record contract before their first live gig.

Answer: Rock & Roll Band

Boston consistently opened their live concerts with this song.
7. This song is a cautionary tale about the dangers of drugs and alcohol in the music business. It was influenced by the deaths of young rock stars Jim Morrison, Janis Joplin, and Jimi Hendrix.

Answer: Shooting Star

Bad Company drummer Simon Kirke said: "It's a generic example of what has happened and what can happen and, I'm afraid, will happen to people who come into this business and meddle with drink and drugs. When we were younger, we all dabbled - none of us are saints. I'm not saying we didn't have fun, but I just don't do that anymore...It has a good message for me because I'm in a 12-step program and I try and adhere to it on a daily basis.

It's one of those songs that just reminds me to do it."
8. This song's music and lyrics were written in critique of hypocrisy and greed within the music business.

Answer: Have a Cigar

Pink Floyd had a guest singer - English fold-rock singer Roy Harper provided the lead vocals. The band's usual singers - David Gilmour and Roger Waters - were dissatisfied with their own attempts at singing it, both separately and as a duet. They turned to Harper, who had been singing vocals on the bridge of the song, to sing lead. Harper agreed to sing the part as a way of repaying a favour to Gilmour, who had earlier provided him with some guitar licks.
9. This 1978 song is about a Dixieland jazz band that the writer saw performing in a near-empty pub in South London.

Answer: Sultans of Swing

At the end of the pub band's performance, the lead singer announced their name, the Sultans of Swing; Dire Straits' Knopfler found the contrast between the group's dowdy appearance and surroundings and their grandiose name amusing.
10. This unusually poignant 1976 song by Kiss is a rock star's lament that he can't return home to his wife because he and his bandmates are having difficulty finding their sound.

Answer: Beth

For the song's recording, producer Bob Ezrin brought the New York Philharmonic orchestra and musician Dick Wagner into the studio as a substitute for Frehley. Once the orchestra arrived at the studio, Bob Ezrin suggested that all 25 members wear fake tuxedos and that Peter Criss appear in the studio in his trademark makeup so he could take some pictures. For his part, Bob Ezrin put on a top hat and played the grand piano. Finally, Criss recorded the vocals at the Record Plant studio.
Source: Author TonyTheDad

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us