FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Robert Wadlow  A Gentle Giant
Quiz about Robert Wadlow  A Gentle Giant

Robert Wadlow - A Gentle Giant Quiz


Robert Pershing Wadlow is well known to trivia or "Guinness Book of Records" fans. Many know the stats: 8 feet 11.1 inches tall, shoe size (US) 37AA. This quiz looks at some more facts about the Alton Giant.
This is a renovated/adopted version of an old quiz by author Joppe

A multiple-choice quiz by Upstart3. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People T-Z
  8. »
  9. Robert Wadlow

Author
Upstart3
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
111,033
Updated
Aug 04 26
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
40
Last 3 plays: Guest 172 (8/10), griller (10/10), vvicjeff (5/10).
-
Question 1 of 10
1. A pretty average sized baby, Robert Wadlow was born in Alton, which is just north of St. Louis, Missouri, in which Prairie State? Hint


Question 2 of 10
2. Robert Wadlow first came to the medical profession's attention at 6 months, when his weight was around that expected of a child of what age? Hint


Question 3 of 10
3. Robert Wadlow was a sickly child with below average strength.


Question 4 of 10
4. The great size and continued growth of Robert Wadlow was due to hypertrophy of which gland? Hint


Question 5 of 10
5. At the age of 13 Robert Wadlow joined which youth organisation, where he became the largest member ever recorded? Hint


Question 6 of 10
6. For which company did Robert Wadlow travel extensively as a representative? Hint


Question 7 of 10
7. Robert Wadlow became famous in 1936 through touring with which circus? Hint


Question 8 of 10
8. Did Robert Wadlow stop growing at 19?


Question 9 of 10
9. In 1939 Robert Wadlow surpassed the previous tallest man, John Rogan, who was from which country? Hint


Question 10 of 10
10. Robert Wadlow died at the age of 22 because of an infected wound from which of the following? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 172: 8/10
Today : griller: 10/10
Today : vvicjeff: 5/10
Today : Guest 151: 8/10
Today : Guest 192: 5/10
Today : Guest 174: 10/10
Today : Guest 73: 6/10
Today : xxFruitcakexx: 9/10
Today : Kalibre: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A pretty average sized baby, Robert Wadlow was born in Alton, which is just north of St. Louis, Missouri, in which Prairie State?

Answer: Illinois

Robert Wadlow was born in Alton, Illinois, on 22 February 1918, the first-born child of Addie and Harold Wadlow. He was named Robert Pershing Wadlow, with his middle name honouring the US General John J. Pershing, who was leading the American Expeditionary Forces in Europe at that time during World War I. Robert was a normal-sized baby when he was born, weighing 8 lb 5 oz (3.8 kg). Average birth weight at the time was around 7 lb.

The baby was measured at a height of 1 foot 8 inches (0.51 m).
2. Robert Wadlow first came to the medical profession's attention at 6 months, when his weight was around that expected of a child of what age?

Answer: 2 years

When he was 6 months old, Robert came to people's attention - he weighed 30 lb (14 kg), a normal weight for a 2-year old. He was 2 feet 10.5 inches tall (0.9 m). Robert Wadlow was his parents' eldest child. He had two brothers, Eugene and Harold Jr, and two sisters, Helen and Betty, none of whom was particularly tall.
3. Robert Wadlow was a sickly child with below average strength.

Answer: False

Robert Wadlow was not a sickly child at all. He was very strong. When he was 9 years old, he weighed 180 lb and stood 6' 2" tall, and was able to carry his father, seated in a chair, up the stairs of the family home. Through his life Robert Wadlow did not use a wheelchair for mobility. He was able to walk with the aid of leg braces.
4. The great size and continued growth of Robert Wadlow was due to hypertrophy of which gland?

Answer: Pituitary

Just before his twelfth birthday, Robert Wadlow's great height was explained by a St. Louis hospital's diagnosis of hypertrophy of the pituitary gland, resulting in abnormally high level of human growth hormone (HGH). This would be treatable nowadays, but in the 1930s the treatment was dangerous and uncertain, so his parents decided not to take the risk.
5. At the age of 13 Robert Wadlow joined which youth organisation, where he became the largest member ever recorded?

Answer: Boy Scouts

Robert Wadlow was an outgoing child, interested in many things. He worked at selling magazines, but lost his savings in a bank collapse in 1931. He was in the Camera Club at school, and planned on studying law. He joined the Boy Scouts at the age of 13. Standing 7' 4" tall, Robert was the tallest boy scout ever recorded.
6. For which company did Robert Wadlow travel extensively as a representative?

Answer: International Shoe Company

Robert Wadlow started working for the International Shoe Company in 1938, and toured the country. He saw himself as a representative, rather than a performing freak, and wore his regular clothes. The company provided him with custom built shoes. Robert visited over 800 towns in 41 states, traveling over 300,000 miles with his father Harold Sr., who removed the front passenger seat of the family car so that his son could sit in the back and stretch his legs out.
7. Robert Wadlow became famous in 1936 through touring with which circus?

Answer: Ringling Brothers

Robert Wadlow became a national celebrity in 1936 when he appeared in New York and Boston at the Ringling Brothers Circus. He appeared in the circus ring in his normal clothes, rejecting suggestions of dressing up in a top hat and tails.
8. Did Robert Wadlow stop growing at 19?

Answer: No

Robert Wadlow continued to grow as an adult because of hypertrophy of the pituitary gland. At 18 he was 8' 4" tall. At 20 he was 8' 7". By the age of 21 he was 8' 8". He showed no sign of stopping his growth.
9. In 1939 Robert Wadlow surpassed the previous tallest man, John Rogan, who was from which country?

Answer: USA

Robert Wadlow was officially recognized as surpassing John Rogan the year before his death. John Rogan (1867-1905) had been a farmer and artist from Tennessee who reached 8' 9" (267 cm). Unlike Robert, by the age of 15 John Rogan was unable to walk.
10. Robert Wadlow died at the age of 22 because of an infected wound from which of the following?

Answer: Leg brace

Robert Wadlow, despite his size-causing condition, was a quite robust and healthy man. His main health issue was that he suffered from a lack of feeling in his feet. This meant that when he became injured by one of the leg braces he needed for mobility, he did not notice the wound, which became infected.

This was identified while he was on tour in Michigan. Despite medical intervention, delivered in his hotel bed because there were not suitable facilities in a hospital, the condition was so severe that he died on July 15, 1940.
Source: Author Upstart3

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ponycargirl before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
8/4/2026, Copyright 2026 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us