FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Women in Fact and Fiction
Quiz about Women in Fact and Fiction

Women in Fact and Fiction Trivia Quiz


This is a quiz about women from all walks of life, including a few who were just fictional. It's a mix of questions - hope you enjoy it!

A multiple-choice quiz by Vicki19. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Mixed People
  8. »
  9. Famous Women

Author
Vicki19
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
34,013
Updated
Jul 23 22
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
3215
Last 3 plays: comark2000 (20/20), LadyNym (18/20), muzzyhill3 (20/20).
- -
Question 1 of 20
1. Which famous divorcee said, 'One can never be too thin or too rich'? Hint


Question 2 of 20
2. Whose dance was rewarded by King Herod with the head of John the Baptist? Hint


Question 3 of 20
3. Which character from Greek mythology, immortalised in a play by Euripides, killed her own children to spite her husband? Hint


Question 4 of 20
4. Which female singer and songwriter wrote and performed the single 'Love and Affection'? Hint


Question 5 of 20
5. Who was the woman Lord Peter Wimsey loved and eventually married in the detective novels of Dorothy L. Sayers? Hint


Question 6 of 20
6. What was the name of Odysseus' wife? Hint


Question 7 of 20
7. Which queen of England succeeded Edward VI to the throne? Hint


Question 8 of 20
8. Which tennis player won her first Wimbledon Singles Championship in 1978 and her last in 1990? Hint


Question 9 of 20
9. Who was the patron saint of music and of makers of musical instruments? Hint


Question 10 of 20
10. Which New Zealand born detective novelist wrote about the detective Roderick Alleyn and his sidekick Inspector Fox? Hint


Question 11 of 20
11. In Hindu mythology, who is the goddess of destruction and death? She is also known as Durga. Hint


Question 12 of 20
12. Which classic film actress said 'I acted vulgar, Madonna IS vulgar'? Hint


Question 13 of 20
13. Which very famous film actress starred in 'Courage of Lassie' and 'Lassie Come Home'? Hint


Question 14 of 20
14. Who wrote the book 'Fried Green Tomatoes at the Whistlestop Cafe'? Hint


Question 15 of 20
15. In Greek mythology, from whose blood was the horse Pegasus said to have sprung? Hint


Question 16 of 20
16. Which pioneer of nursing kept a small pet owl in her pocket?

Answer: (Two Words)
Question 17 of 20
17. Which 18th century European empress was noted for her leadership skills, for embracing Enlightenment ideas, and for having lots and lots of lovers? Hint


Question 18 of 20
18. Who is the main heroine of Jane Austen's 'Pride and Prejudice' who eventually marries Mr Darcy? Hint


Question 19 of 20
19. Whose last words, upon being executed, were 'Lord, into thy hands I commend my spirit'? Hint


Question 20 of 20
20. Who was the state of Maryland named after? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 17 2024 : comark2000: 20/20
Apr 17 2024 : LadyNym: 18/20
Apr 17 2024 : muzzyhill3: 20/20
Apr 01 2024 : lolleyjay: 14/20
Apr 01 2024 : Guest 73: 5/20
Mar 22 2024 : Hayes1953: 15/20
Mar 16 2024 : Guest 175: 11/20
Mar 09 2024 : Guest 90: 13/20
Mar 02 2024 : Guest 97: 7/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which famous divorcee said, 'One can never be too thin or too rich'?

Answer: Wallis Simpson

The woman who caused the Abidication Crisis in the UK.
2. Whose dance was rewarded by King Herod with the head of John the Baptist?

Answer: Salome

Nasty piece of work, King Herod.
3. Which character from Greek mythology, immortalised in a play by Euripides, killed her own children to spite her husband?

Answer: Medea

Her husband was Jason of the Argonauts, and Medea was portrayed by Euripedes as being a witch.
4. Which female singer and songwriter wrote and performed the single 'Love and Affection'?

Answer: Joan Armatrading

5. Who was the woman Lord Peter Wimsey loved and eventually married in the detective novels of Dorothy L. Sayers?

Answer: Harriet Vane

He first met Harriet Vane in 'Strong Poison' where she was on trial for having poisoned her lover. They were eventually married in 'Gaudy Night.' He was once engaged to Barbara and he had taken Marjorie out a couple of times.
6. What was the name of Odysseus' wife?

Answer: Penelope

In Homer's 'Odyssey,' Penelope was hassled by all the suitors who Odysseus got rid of after his 10-year long journey back from the Trojan Wars. Penelope had been a faithful wife.
7. Which queen of England succeeded Edward VI to the throne?

Answer: Lady Jane Grey

Lady Jane Grey, known as the nine day queen was installed as queen before being replaced by Princess Mary (Mary I) and locked in the Tower of London.
8. Which tennis player won her first Wimbledon Singles Championship in 1978 and her last in 1990?

Answer: Martina Navratilova

9. Who was the patron saint of music and of makers of musical instruments?

Answer: St. Cecilia

Feast Day on the 22nd of November. She was traditionally the inventor of the organ.
10. Which New Zealand born detective novelist wrote about the detective Roderick Alleyn and his sidekick Inspector Fox?

Answer: Ngaio Marsh

She was made a Dame of the British Empire, not for her writing but for services to the theatre in New Zealand.
11. In Hindu mythology, who is the goddess of destruction and death? She is also known as Durga.

Answer: Kali

Sarasvatis is the goddess of knowledge and Lakshmi is the goddess of wealth and prosperity. It was to Kali that the thugs sacrificed their victims.
12. Which classic film actress said 'I acted vulgar, Madonna IS vulgar'?

Answer: Marlene Deitrich

13. Which very famous film actress starred in 'Courage of Lassie' and 'Lassie Come Home'?

Answer: Elizabeth Taylor

14. Who wrote the book 'Fried Green Tomatoes at the Whistlestop Cafe'?

Answer: Fannie Flagg

A good book and a good film.
15. In Greek mythology, from whose blood was the horse Pegasus said to have sprung?

Answer: Medusa

16. Which pioneer of nursing kept a small pet owl in her pocket?

Answer: Florence Nightingale

She was also apparently a real hypochondriac.
17. Which 18th century European empress was noted for her leadership skills, for embracing Enlightenment ideas, and for having lots and lots of lovers?

Answer: Catherine the Great

She was quite a woman and ruled Russia between 1762 and 1796, having her lover bump off her husband Peter III.
18. Who is the main heroine of Jane Austen's 'Pride and Prejudice' who eventually marries Mr Darcy?

Answer: Elizabeth Bennett

19. Whose last words, upon being executed, were 'Lord, into thy hands I commend my spirit'?

Answer: Lady Jane Grey

She was the great-granddaughter of Henry VII and didn't really want to be queen but was persuaded into it by her father-in-law and ruled for only nine days.
20. Who was the state of Maryland named after?

Answer: Henrietta Maria

She was the queen of Charles I.
Source: Author Vicki19

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us