Quiz about Runaways and Exiles
Quiz about Runaways and Exiles

Runaways and Exiles Trivia Quiz


The Bible is filled with people who, for various reasons, are either exiled or forced to run away. This quiz takes you traveling to meet some of those people. All questions are made using the Danish 1992 edition together with the NIV.

A multiple-choice quiz by RedheadDane. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. Bible People

Author
RedheadDane
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
343,295
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
261
Last 3 plays: Guest 104 (10/10), Guest 66 (10/10), Guest 51 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. You find yourself in a barren land. Suddenly you see a young man. When you approach him, you hear him mumble something about "being his brother's keeper". You also notice that he has a strange mark on his forehead. What is the mark for, and how did he get it? Hint

Protection; God gave it to him
Curse; the devil gave it to him
Bruise; he ran into a rock-face
Birthmark; he has always had it

2. Finding yourself in a desert you see a woman, who is clearly pregnant, kneeling down by a spring. When you ask her what she is doing in the middle of a desert in her condition, she tells you that she was running away from her mistress. However she also tells you that an angel told her to return, and revealed the meaning of the name she is to give her child. What is the meaning of the name? Hint

God sees
God hears
God helps
God saves

3. Next you meet a man who looks as if he has just woken up. He tells you that he had to flee from his brother, who wants to kill him. Then he proceeds to tell you about a dream he'd had the same night. Can you imagine what the dream was about? Hint

His brother eventually forgiving him
His family living in another country
Seeing his offspring becoming a great nation
A stairway going up to Heaven with angels going up and down

4. Suddenly you feel yourself moving again. When you stop you are in the middle of a vast desert. In the distance you can see a great river and from that direction you see a man running towards you. He explains that he had to flee because he killed someone. Who did he kill? Hint

An Egyptian
A Hebrew
A Babylonian
A Canaanite

5. You've moved again! You see a man escaping from a house, climbing out through the window while someone makes a dummy in his bed. He tells you that he was helped to escape by a person related to someone who wanted to kill him. How was the person who helped him escape related to the person who wanted to kill him? Hint

Son
Daughter
Sister
Brother

6. You find yourself in a large valley outside a major city. The landscape seems to be crying for a large group of people leaving the city. Catching some of their conversation, you find out that they are fleeing from the son of the man who appears to be leading them. You also see him send some men, carrying a large object, back to the city. What is the name of this strange valley where the landscape itself cries? Hint

Gerar Valley
Eshkol Valley
Siddim Valley
Kidron Valley

7. Moving again you almost bump into a man who is clearly in a hurry to get away. He quickly explains that he is a prophet who had to run away from a wicked queen who wanted to kill him, and that she had already killed multiple other prophets. What is the name of the queen? Hint

Athalia
Bathsheba
Candace
Jezebel

8. Finding yourself once again in the desert, you stumble upon a family consisting of a couple and their infant son. The man quickly explains that they had to flee because the king in the country they had fled from wanted to kill the boy. Why would a king want to kill an innocent child? Hint

He feared the boy would eventually overthrow his kingdom
It was just a misunderstanding on the parents' part. No one wanted to kill the boy
It was simply his, rather deranged, way of population control
The King was actually a follower of idol gods, and he wanted to sacrifice the boy

9. You find yourself outside a major city with a wall going around it. All of a sudden you see something strange: a basket being lowered down from an opening in the wall. When it reaches the ground a lid opens and a man gets out. Why does the man leave the city in this peculiar manner? Hint

Some Romans wanted to kill him
Some Greeks wanted to kill him
Some Heathens wanted to kill him
Some Jews wanted to kill him

10. Moving again you find yourself on an island. Venturing into a cave you meet an elderly man with a look of amazement on his face. He tells you about a great vision he just had in which he saw the end of the world. Not wanting to fill your head with such matters you ask him the name of the island. What is the name of the island then? Hint

Patmos
Crete
Malta
Cyprus


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You find yourself in a barren land. Suddenly you see a young man. When you approach him, you hear him mumble something about "being his brother's keeper". You also notice that he has a strange mark on his forehead. What is the mark for, and how did he get it?

Answer: Protection; God gave it to him

Cain killed his brother Abel and was banished by God to the land of Nod. However, God gave Cain a mark for protection in Genesis 4:15.
2. Finding yourself in a desert you see a woman, who is clearly pregnant, kneeling down by a spring. When you ask her what she is doing in the middle of a desert in her condition, she tells you that she was running away from her mistress. However she also tells you that an angel told her to return, and revealed the meaning of the name she is to give her child. What is the meaning of the name?

Answer: God hears

Hagar ran into the desert due to being mistreated by her mistress Sarai. In the desert she met an angel who told her to return and told her that her son's name would be Ishmael. See Genesis 16:11.
3. Next you meet a man who looks as if he has just woken up. He tells you that he had to flee from his brother, who wants to kill him. Then he proceeds to tell you about a dream he'd had the same night. Can you imagine what the dream was about?

Answer: A stairway going up to Heaven with angels going up and down

Jacob, the younger son of Isaac, had to flee from his brother Esau's anger because he tricked his inheritance away from him. On the way he dreamt about the Stairway to Heaven. During the dream God re-confirmed the promise to Abraham and Isaac that their descendants would become a great nation, but Jacob didn't actually see this in his dream. See Genesis 28:12-15.
4. Suddenly you feel yourself moving again. When you stop you are in the middle of a vast desert. In the distance you can see a great river and from that direction you see a man running towards you. He explains that he had to flee because he killed someone. Who did he kill?

Answer: An Egyptian

Moses killed an Egyptian taskmaster when he saw a Hebrew slave being beaten to death. Hiding the Egyptian's body in the sand, he thought the deed had gone unnoticed, but upon learning that he had been discovered he fled into the desert. See Exodus 2:12.
5. You've moved again! You see a man escaping from a house, climbing out through the window while someone makes a dummy in his bed. He tells you that he was helped to escape by a person related to someone who wanted to kill him. How was the person who helped him escape related to the person who wanted to kill him?

Answer: Daughter

Saul was jealous of David and wanted to kill him. However, Saul's daughter Michal, who was also David's wife, warned David and helped him escape. She then took an idol and dressed it up as David. See 1 Samuel 19:11-13.
6. You find yourself in a large valley outside a major city. The landscape seems to be crying for a large group of people leaving the city. Catching some of their conversation, you find out that they are fleeing from the son of the man who appears to be leading them. You also see him send some men, carrying a large object, back to the city. What is the name of this strange valley where the landscape itself cries?

Answer: Kidron Valley

David, who had at this point been king for several years, had to flee for his life when his son Absalom rebelled. Upon leaving, David and his followers crossed Kidron Valley outside Jerusalem. See 2 Samuel 15:23.
7. Moving again you almost bump into a man who is clearly in a hurry to get away. He quickly explains that he is a prophet who had to run away from a wicked queen who wanted to kill him, and that she had already killed multiple other prophets. What is the name of the queen?

Answer: Jezebel

Jezebel, the wife of King Ahab, was an avid Baal follower who hated the prophet Elijah. After Elijah had beaten the Baal priests in the famous challenge on Carmel Jezebel threatened to kill Elijah, who fled for his life. See 1 Kings 19:1-3.
8. Finding yourself once again in the desert, you stumble upon a family consisting of a couple and their infant son. The man quickly explains that they had to flee because the king in the country they had fled from wanted to kill the boy. Why would a king want to kill an innocent child?

Answer: He feared the boy would eventually overthrow his kingdom

King Herod didn't exactly like the news that a new king -- Jesus -- had been born. Fearing for his kingdom he sought to kill the baby Jesus. However Joseph was warned in a dream to flee to Egypt with Mary and Jesus until it was safe to return. See Matthew 2:13-15.
9. You find yourself outside a major city with a wall going around it. All of a sudden you see something strange: a basket being lowered down from an opening in the wall. When it reaches the ground a lid opens and a man gets out. Why does the man leave the city in this peculiar manner?

Answer: Some Jews wanted to kill him

After Saul (later Paul) had been converted on the way to Damascus he stayed for a while in the city, preaching that Jesus in the son of God. As one might imagine many of the Jews didn't like this change in character and sought to kill him. Luckily Saul had already gained friends in Damascus who helped him escape. See Acts 9:20-25.
10. Moving again you find yourself on an island. Venturing into a cave you meet an elderly man with a look of amazement on his face. He tells you about a great vision he just had in which he saw the end of the world. Not wanting to fill your head with such matters you ask him the name of the island. What is the name of the island then?

Answer: Patmos

John was exiled to Patmos, presumably for preaching the Gospel. While there he wrote what would later become the last book in the Christian Bible: Revelation. See Revelation 1:9.
Source: Author RedheadDane

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 104: 10/10
Jan 15 2023 : Guest 66: 10/10
Jan 09 2023 : Guest 51: 8/10
Dec 20 2022 : Guest 99: 10/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us