Quiz about Science Terms
Quiz about Science Terms

Science Terms Trivia Quiz


We learnt many science terms during our school days. Let's recap what we learnt in the past.
This is a renovated/adopted version of an old quiz by author ace417

A multiple-choice quiz by sw11. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Science

Author
sw11
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
38,553
Updated
Mar 08 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
354
Last 3 plays: Guest 163 (7/10), Guest 212 (6/10), nurse4126 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Ion is a science term we commonly hear. What is the definition of ion?

an atom with a small number of neutrons (fewer than 7)
an atom with a positive or negative charge

2. What is the definition of density? Hint

Volume per unit mass
Mass per unit volume
Mass per unit area
Area per unit mass

3. Which of these is the definition of an anion?

Ion with a positive charge
Ion with a negative charge

4. An electrical device that uses two dissimilar metals in temperature measurement is which of these? Hint

Thermocouple
Resistance Temperature Detector
Thermistor
Bimetallic

5. What is the effect that causes a cannon projectile to deflect right when firing north and left when firing south from the equator? Hint

Magnetic
Centrifugal
Coriolis
Rotational

6. A pH meter is used to measure the acidity and alkalinity of water. pH measures the presence of what ions? Hint

Hydrogen and oxygen
Hydrogen and carbonate
Hydrogen and nitrogen
Hydrogen and hydroxide

7. Absolute temperature is measured in which of these units? Hint

Centigrade
Fahrenheit
Kelvin
Celsius

8. Atomic mass unit (amu) is defined as what mass of an atom of the most common carbon isotope? Hint

One-twelfth
One-sixteenth
One-quarter
One-eighth

9. What is the non-SI unit commonly used for the measurement of thermal energy, especially also for food?

Answer: (7 letter word starting with c)
10. Which of these is the SI unit of electric charge? Hint

Coulomb
Volt
Watt
Ampere


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ion is a science term we commonly hear. What is the definition of ion?

Answer: an atom with a positive or negative charge

In 1834, the term ion was introduced by Michael Faraday. Ion is derived from the Greek word 'ienai', which means 'to go'.

When a stable atom gains or loses an electron, it becomes an ion. Therefore, an ion can be defined as an electrically charged particle. A neutral atom becomes positively charged when it loses one or more electrons. It becomes negatively charged when it gains extra electrons.

A good example is sodium chloride, NaCl (salt). When chlorine gains an electron from sodium, and sodium loses the electron to chlorine, they then become ions and form NaCl.
2. What is the definition of density?

Answer: Mass per unit volume

Density is defined as mass per unit volume. The engineering units commonly used are kilogram per cubic meter (kg/m3) and gram per cubic centimeter (g/cc).

The density of water is usually 1000 kg/m3 is higher than oil, usually about 800 kg/m3. When the two fluids are mixed in a container, water will sink to the bottom due to the higher density of water.
3. Which of these is the definition of an anion?

Answer: Ion with a negative charge

Anions are negatively charged ions. Ions are charged atoms or molecules. When a neutral atom loses one or more electrons, it will be become a positively charged cation. A negatively charged anion is formed when a neutral atom gains one or more electrons.
4. An electrical device that uses two dissimilar metals in temperature measurement is which of these?

Answer: Thermocouple

A thermocouple uses two different metals which are joined together at one end. When the junction of the two metals is heated, the thermocouple generates a voltage change (usually in millivolt) to indicate the temperature change.
5. What is the effect that causes a cannon projectile to deflect right when firing north and left when firing south from the equator?

Answer: Coriolis

The Coriolis force was named after a French scientist named Gastave-Gaspard Coriolis who discovered it in 1835.

Earth is rotating in a counter-clockwise direction from east to west. The rotation speed is the highest at the equator and decreases away from the equator. In the northern hemisphere, wind blowing in the north direction will veer to the right and left from the south, thus causing the wind to spin in a counter-clockwise direction due to the Coriolis effect. The reverse will occur in the southern hemisphere, wind blowing in the south will veer to left and right from the north, causing the wind to spin in a clockwise direction.
6. A pH meter is used to measure the acidity and alkalinity of water. pH measures the presence of what ions?

Answer: Hydrogen and hydroxide

A pH meter is used to measure the presence of free hydrogen and hydroxide ions. Water with more hydrogen ions is acidic, whereas water with more hydroxide ions is alkaline. The range of pH is from 0 to 14. 7 is neutral, less than 7 is acidic and more than 7 is alkaline.
7. Absolute temperature is measured in which of these units?

Answer: Kelvin

Kelvin (K) is the unit for absolute temperature and is also known as thermodynamic temperature, where zero is absolute zero. Absolute zero is the temperature at which particles of matter at minimum motion can longer become colder. There is no degree symbol with absolute temperature, the unit is just Kelvin.

0 K = -273.15 C

The temperature T in degrees Celsius (C) is equal to the temperature T in K -273.15:
T(C) = T(K) - 273.15

Conversion of 300 K to degrees Celsius:
T(C) = 300K - 273.15 = 26.85 C
8. Atomic mass unit (amu) is defined as what mass of an atom of the most common carbon isotope?

Answer: One-twelfth

The AMU of an element is a measure of its atomic mass. AMU, also known as the dalton(da), expresses both atomic masses and molecular masses.

One AMU is exactly one-twelfth the mass of an atom of carbon-12 (12C) or 1.660538921 x 10^-27 kg. Carbon-12 is the most abundant natural carbon isotope. Over 98% of carbon has an atomic mass of 12.
9. What is the non-SI unit commonly used for the measurement of thermal energy, especially also for food?

Answer: Calorie

The calorie (cal) is a unit to measure thermal energy. 1 calorie is equal to 4.184 joules (j). This is the amount of energy which is required to increase the temperature of 1 gram of water by 1C at a standard pressure of 1 bar.

While scientists almost universally use SI units and thus joules, the calorie is still very much in use in everyday conversation, especially of course for food - although when people say "this chocolate bar has 120 calories", they actually mean kilocalories (1000 calories).
10. Which of these is the SI unit of electric charge?

Answer: Coulomb

The coulomb is the charge transported by a constant current of one ampere in one second. The unit is named for the French scientist Charles-Augustin de Coulomb.

Coulomb's law states that 'the force between two charges is proportional to the amount of charge on both charges and inversely proportional to the square of the distance between them'.
Source: Author sw11

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 19 2023 : Guest 163: 7/10
Mar 19 2023 : Guest 212: 6/10
Mar 19 2023 : nurse4126: 5/10
Mar 19 2023 : Guest 172: 6/10
Mar 19 2023 : Guest 72: 5/10
Mar 19 2023 : Guest 122: 7/10
Mar 19 2023 : Guest 108: 5/10
Mar 19 2023 : bradncarol: 4/10
Mar 19 2023 : Guest 108: 5/10

3/20/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us