FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about T Medical Conditions
Quiz about T Medical Conditions

"T" Medical Conditions Trivia Quiz


How familiar are you with medical conditions beginning with T? Your mission is to find the find the conditions described. Best of luck!

A multiple-choice quiz by Trufflesss. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health and Human Biology
  8. »
  9. Diseases

Author
Trufflesss
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
426,030
Updated
Oct 26 26
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
38
Last 3 plays: Guest 86 (6/10), Guest 107 (10/10), kingmama (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these is a painful bacterial infection causing spasms and stiffness? Hint


Question 2 of 10
2. What is inflammation, or swelling, of a tendon known as? Hint


Question 3 of 10
3. What is a potentially life threatening, contagious, bacterial illness that primarily affects the lungs? Hint


Question 4 of 10
4. Of the following, which is a perception of internal noises in the ear when no external sound is present? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following is a fatal, genetic condition that causes the destruction of nerve cells in the brain and spinal cord? Hint


Question 6 of 10
6. Tonsillitis is caused by one specific virus.


Question 7 of 10
7. What is a disorder that causes the body to produce fewer red blood cells than normal? Hint


Question 8 of 10
8. Tachycardia means a fast heart rate.


Question 9 of 10
9. Of the following, which is a neurological disorder characterized by repetitive, involuntary movements and vocalizations? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following is also known as wry-neck? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 86: 6/10
Today : Guest 107: 10/10
Today : kingmama: 10/10
Today : TonyTheDad: 8/10
Today : CardoQ: 10/10
Today : Guest 99: 5/10
Today : invinoveritas: 10/10
Today : Guest 34: 9/10
Today : Guest 107: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these is a painful bacterial infection causing spasms and stiffness?

Answer: Tetanus

Tetanus is a serious and potentially fatal disease caused by the Clostridium tetani bacteria. The spores, which live in dust, soil, and animal and human waste, enter the body through broken skin, animal bites, burns, unsterile injections, cuts, and puncture wounds.
2. What is inflammation, or swelling, of a tendon known as?

Answer: Tendinitis

Tendinitis, also spelled tendonitis, affects the tendons which are the thick cords that attach the muscle to bone. It can be caused by over use, poor technique, wear and tear, age or a sudden strain. Treatment includes, rest, elevation, and physiotherapy.
3. What is a potentially life threatening, contagious, bacterial illness that primarily affects the lungs?

Answer: Tuberculosis

Tuberculosis, or TB as it is commonly known, is caused by Mycobacterium tuberculosis. Although it can be fatal, TB can be cured with antibiotics. The very young, the very old, and people with weakened immune systems are most at risk.
4. Of the following, which is a perception of internal noises in the ear when no external sound is present?

Answer: Tinnitus

Tinnitus sufferers can perceive ringing, buzzing, clicking, hissing, or other noises in their ears that no one else can hear. It can be caused by different factors such as ear blockages, certain medications, danage to the tiny hair cells in the inner ear, and head and neck injuries.
5. Which of the following is a fatal, genetic condition that causes the destruction of nerve cells in the brain and spinal cord?

Answer: Tay-Sachs Disease

This disorder is caused by mutations in the HEXA gene on chromosome 15. It is an autosomal recessive condition, so the child must inherit a mutated gene from both parents to develop the disease. Unfortunately there is no cure for the disease.
6. Tonsillitis is caused by one specific virus.

Answer: False

Actually, tonsillitis is caused by a variety of bacteria and viruses including the common cold viruses, rhinovirus, adenovirus, and coronavirus, the influenza virus, the Epstein-Barr virus, parainfluenza, and enteroviruses as well as Group A Streptococcus. Approximately 70% of tonsillitis cases are viral.
7. What is a disorder that causes the body to produce fewer red blood cells than normal?

Answer: Thalassemia

Thalassemia is a genetic blood disorder that is inherited from both parents. If only one parent passes the faulty or missing gene on, the person will be a carrier, and not develop the full disease. Thalassemia causes the production of fewer healthy blood cells and less hemoglobin than normal, leading to anemia.
8. Tachycardia means a fast heart rate.

Answer: True

Tachycardia is characterized by a heart rate over 100 bpm in adults at rest. It can be caused by a variety of issues such as thyroid disorders, fever, high blood pressure, dehydration, heart disease, severe infections, too much nicotine, alcohol, or caffeine.
9. Of the following, which is a neurological disorder characterized by repetitive, involuntary movements and vocalizations?

Answer: Tourette Syndrome

Tourette Syndrome causes sudden, involuntary, repetitive movements and vocalizations called tics (such as eye blinking, shoulder shrugging, or blurting out words. It has a genetic component but is not caused by a dingle gene. Tourette is more common in males than females and many affected individuals have additional comorbidities.
10. Which of the following is also known as wry-neck?

Answer: Torticollis

Torticollis causes the neck muscles, particularly the sternocleidomastoid (SCM) muscle, to shorten, tighten or spasm, causing the head to twist, tilt, or the head to pull to one side. It has many different causes including birth trauma in infants, poor posture, trauma, infections, and neurological conditions.
Source: Author Trufflesss

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
10/26/2026, Copyright 2026 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us