Quiz about Airline CEOs Past and Present
Quiz about Airline CEOs Past and Present

Airline CEOs Past and Present Trivia Quiz


OK Orville, see if you can get these multiple choice questions about Airline bosses off the ground.

A multiple-choice quiz by Denverwizard. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Aviation
  8. »
  9. Airports & Airlines

Author
Denverwizard
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
344,626
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
234
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which numerical boss ran Continental Airlines? Hint

Robert Six
James Fourty
Gary Seven
Bill Ten Cate

2. Which of these aptly named gentlemen started Pan American World Airways? Hint

Juan Trippe
Jonathan Traveller
Edward Jorney
Gerald Clipper

3. Thomas (TH) Davis founded which airline? Hint

QANTAS
United
Piedmont
US Airways

4. Which billionaire once ran Trans World Airline (TWA)? Hint

Cornelius Vanderbilt
John D Rockefeller
Howard Hughes
Sam Walton

5. Which individual was CEO of Eastern Airlines as well being a World War One flying ace? Hint

Edward Curtis
Robert Todd
Eddie Rickenbacker
Frank Luke

6. Eastern Airlines had another famous gentleman as CEO, who had been an astronaut. Which one was he? Hint

Frank Borman
Jim Lovell
Buzz Aldrin
Bill Anders

7. This man ran American Airlines (AA) from 1981 through 1998. Who was he? Hint

Thomas Horton
Gerald Arpey
Robert Crandall
Donald Carty

8. Collett Woolman started this airline as a crop dusting business in 1924, which went on to become what was the world's largest airline in 2010. Which airline was it? Hint

Aeroflot
United
Air France
Delta

9. This CEO has worked at US Airways, American, America West and Northwest Airlines. He also tried to buy Delta. Hint

Doug Parker
Seth Schofield
Robert Crandall
Ed Colodny

10. Maurice Flanagan was CEO of this airline that started with 4 aircraft in 1985. Its first flight was from Dubai to Karachi, and was by the early twenty-first century the largest airline in the Middle East. Hint

Qatar
Royal Jordanian
Emirates
Egyptair


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which numerical boss ran Continental Airlines?

Answer: Robert Six

If one city knew "The Boss" was headed for another, they would send a telex to that station with nothing but 666666666666666666.
2. Which of these aptly named gentlemen started Pan American World Airways?

Answer: Juan Trippe

Pan Am's first flight was between Key West and Havana.
3. Thomas (TH) Davis founded which airline?

Answer: Piedmont

T H Davis was well liked by the people who worked for him, so much so that the employees of Piedmont airlines pooled thier monthly clothing allowance stipend and bought Mr. Davis a new Mercedes upon his retirement.
4. Which billionaire once ran Trans World Airline (TWA)?

Answer: Howard Hughes

Hughes was an avid aviator. He made the movie "Hells Angels" about WW1 pilots as well as building the enormous Hughes H-4 Hercules flying-boat, known as the "Spruce Goose".
5. Which individual was CEO of Eastern Airlines as well being a World War One flying ace?

Answer: Eddie Rickenbacker

All four gentleman named here were aces in WWI. Rickenbacker had 26 victories, the most by any American in that conflict. By comparison, Baron Von Richthofen (the Red Baron) had 80.
6. Eastern Airlines had another famous gentleman as CEO, who had been an astronaut. Which one was he?

Answer: Frank Borman

Frank Borman was a Gemini astronaut and as the commander of Apollo 8 orbited the moon. As CEO he sold Eastern Airlines to Frank Lorenzo of Texas Air.
7. This man ran American Airlines (AA) from 1981 through 1998. Who was he?

Answer: Robert Crandall

All four were CEOs of AA, but Bob Crandall held the position the longest. Two of Crandall's brainchildren were "AAdvantage" (the first Frequent Flyer Program) and the SABRE reservation system.
8. Collett Woolman started this airline as a crop dusting business in 1924, which went on to become what was the world's largest airline in 2010. Which airline was it?

Answer: Delta

Delta is based at the world's busiest airport, Atlanta Hartsfield.
9. This CEO has worked at US Airways, American, America West and Northwest Airlines. He also tried to buy Delta.

Answer: Doug Parker

Through 2012, Doug Parker was CEO of US Airways and a heavy proponent of airline consolidation.
10. Maurice Flanagan was CEO of this airline that started with 4 aircraft in 1985. Its first flight was from Dubai to Karachi, and was by the early twenty-first century the largest airline in the Middle East.

Answer: Emirates

Emirates is owned by the government of Dubai. As of 2012, Emirates flies some of the longests flights in the world including Dubai to Los Angeles.
Source: Author Denverwizard

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us