FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Eastern Front Quizzes, Trivia and Puzzles
Eastern Front Quizzes, Trivia

Eastern Front Trivia

Eastern Front Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European War

Fun Trivia
31 Eastern Front quizzes and 345 Eastern Front trivia questions.
1.
  Stalingrad: Not One Step Back   best quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
On their way to the Caucasus, the Germans encountered a city named after Stalin himself. Josef Stalin ordered "not one step back." Hitler responded with "never will we retreat." What followed was the bloodiest battle, ever. It would decide the war.
Tough, 15 Qns, Bertho, Aug 12 10
Tough
Bertho
5348 plays
2.
  The Russian Front    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz contains fairly simple questions about the Eastern Front in WW2 from start to finish.
Average, 10 Qns, Wodpeka, Oct 27 18
Average
Wodpeka
Oct 27 18
4565 plays
3.
  Operation Barbarossa: War in Russia   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Nothing matched the savagery of the war on the Eastern Front. Here are a few questions about that campaign.
Easier, 10 Qns, beterave, Aug 23 15
Easier
beterave
950 plays
4.
  Stalingrad: War on The Eastern Front   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
No battle on the Eastern Front could be compared to Stalingrad. Good luck!
Average, 10 Qns, beterave, Feb 11 11
Average
beterave
758 plays
5.
  The Ultimate Operation Barbarossa Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
The Germans have invaded the Soviet Union. Now, let's see how much you know about Operation Barbarossa.
Tough, 10 Qns, Panzer_V, Mar 12 15
Tough
Panzer_V
346 plays
6.
  Operation Bagration   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about the Soviet Summer Offensive of 1944.
Tough, 10 Qns, Panzer_V, Jan 26 15
Tough
Panzer_V
251 plays
7.
  The Soviet Union and the Great Patriotic War    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz covers all aspects of the Russian experience of World War II, not just military strategy. Hope you enjoy.
Tough, 10 Qns, allieetal, Feb 14 17
Tough
allieetal
1991 plays
8.
  The Red Army in WWII   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Red Army in WWII bore the brunt of the fighting on the Eastern Front. Some of their accomplishments are remarkable.
Average, 10 Qns, beterave, Feb 10 11
Average
beterave
558 plays
9.
  Kursk: The Turning Point on the Eastern Front    
Multiple Choice
 10 Qns
Kursk was the largest clash of armour on the Eastern Front and Germany's last offensive in the East.
Average, 10 Qns, beterave, Jan 02 14
Average
beterave
511 plays
10.
  Poland during World War II    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz about the Polish campaign of September 1939 and the Polish Army created in exile. It's my first quiz, so I'll be very happy to read your remarks.
Difficult, 15 Qns, Jurek86, Apr 18 04
Difficult
Jurek86
1331 plays
trivia question Quick Question
What was the last thing Hitler did for Paulus before Stalingrad fell?

From Quiz "Stalingrad: War on The Eastern Front"




11.
  White Death: The Winter War 1939-40    
Multiple Choice
 10 Qns
When, in November 1939, the USSR invaded Finland, it looked as if the Finns would be overwhelmed by the mighty Red Army. What do you know about the heroic Finnish defence?
Tough, 10 Qns, spaceowl, Apr 14 12
Tough
spaceowl gold member
285 plays
12.
  Marshals of the Soviet Union   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The rank of Marshal of the Soviet Union was established in 1935. Here are questions on ten of the forty-one men who held the office.
Average, 10 Qns, El_Raton, May 17 09
Average
El_Raton
515 plays
13.
  WWII - The Greatest Battle   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is based on a book entitled The Greatest Battle, written by Andrew Nagorski, and released in September, 2007. The book deals with the Battle for Moscow which, according to the author, may have changed the outcome of the Second World War.
Difficult, 10 Qns, HurricaneBill, Aug 23 16
Difficult
HurricaneBill
1900 plays
14.
  The Ultimate World War II in Norway Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are some questions about Norway in relation to the second world war. If you are not from Norway, they may prove difficult but they should be easy for Norwegians.
Tough, 10 Qns, Snikburz, Jun 18 23
Tough
Snikburz
Jun 18 23
1015 plays
15.
  Fall Blau: From Kharkov to Annihilation    
Multiple Choice
 15 Qns
1942 was the year in which Germany hoped to win the War in the East. Hitler's Army once again started a Blitzkrieg, which ended in a huge defeat for the Wehrmacht.
Tough, 15 Qns, Kenny00, Jan 21 15
Tough
Kenny00
297 plays
16.
  Army Group North: 1941-1945    
Multiple Choice
 15 Qns
This is about the German Army Group North and its attack on the Soviet Union in World War Two.
Difficult, 15 Qns, malomente, Aug 26 11
Difficult
malomente
673 plays
17.
  The Pomorska Brigade - The Real Story    
Multiple Choice
 10 Qns
Did heroic Poles really attack German tanks with lances? Since 1939, this story has been told and retold. Find out what is fact, and what is fiction.
Tough, 10 Qns, tinky65, Sep 28 06
Tough
tinky65
726 plays
18.
  Russia's Great Patriotic War 1941-42: Axis Advance    
Multiple Choice
 10 Qns
An in-depth quiz dedicated to the first period of the war, from June 1941 to November 1942, during which Nazi Germany held the strategic initiative over the Soviet Union. Take your time to think about the possible answer. Enjoy and evaluate!
Difficult, 10 Qns, Uspech3da, Jun 30 17
Difficult
Uspech3da
Jun 30 17
195 plays
19.
  The Warsaw Uprising    
Multiple Choice
 10 Qns
The Warsaw Uprising was both a tragedy and triumph. It showed the world what horrors the Nazis were capable of and what the Soviets' true intentions were. It also showed the world that there are always people who will rise up and challenge tyranny.
Average, 10 Qns, beterave, Jan 17 18
Average
beterave
Jan 17 18
336 plays
20.
  WWII - Poland at War    
Multiple Choice
 10 Qns
Poland's sacrifices and contributions in WWII
Average, 10 Qns, Tohemp, Aug 06 10
Average
Tohemp
431 plays
21.
  Stabilizing the German Front, early 1943    
Multiple Choice
 10 Qns
The German crisis in the South of Russia following the defeat of Stalingrad was critical. The Soviets must be stopped!
Tough, 10 Qns, hannibalcaesar, Jan 19 11
Tough
hannibalcaesar
391 plays
22.
  Battle of Moscow: The Wehrmacht's First Defeat    
Multiple Choice
 10 Qns
After launching 'Operation Barbarossa' in June '41, the Wehrmacht reached a good starting position from which to begin a direct ground assault on the capital of the USSR, Moscow.
Average, 10 Qns, Kenny00, Nov 28 12
Average
Kenny00
265 plays
23.
  Impossible Operation Barbarossa Quiz - 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is focused on Operation Barbarossa. Have fun!
Impossible, 10 Qns, paulus1943, Jan 21 15
Impossible
paulus1943
3547 plays
24.
  The Romanian Army at War, 1941-1944    
Multiple Choice
 10 Qns
Romania had the second biggest Axis army on the Eastern Front after Germany, yet remains almost unknown in the West. How much do you know about it?
Average, 10 Qns, spaceowl, May 28 12
Average
spaceowl gold member
248 plays
25.
  Russia's Great Patriotic War 1942-43: Tide Turns    
Multiple Choice
 10 Qns
An in-depth quiz dedicated to the second period of the war, from November 1942 to December 1943, during which the strategic initiative shifted permanently into the Red Army's hands. Take your time to choose an answer. Enjoy and evaluate!
Very Difficult, 10 Qns, Uspech3da, Aug 06 17
Very Difficult
Uspech3da
Aug 06 17
144 plays
26.
  Wehrmacht General Officer Losses on the Ostfront    
Multiple Choice
 20 Qns
The Eastern Front was a cruel test for the Wehrmacht and it did not spare General Officers either. This is a fun and informative quiz for everyone to play, with interesting details regarding the loss of high-ranking General Officers between 1941-1945.
Tough, 20 Qns, Eastpundit, Jan 28 22
Tough
Eastpundit
Jan 28 22
137 plays
27.
  Russian Campaign: 1941-45    
Multiple Choice
 10 Qns
Some question about the Wehrmacht's Campaign in Russia.
Tough, 10 Qns, solveig, Feb 24 10
Tough
solveig
2918 plays
28.
  Take this Operation Barbarossa Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz covers the German side of the invasion of the Soviet Union in 1941, especially the commanders.
Difficult, 10 Qns, Kenny00, Jul 11 12
Difficult
Kenny00
389 plays
29.
  Russia's Great Patriotic War 1941-1945    
Multiple Choice
 10 Qns
An in-depth quiz that chronologically covers the biggest and most important theatre of operations in WW2 - the Eastern Front and key aspects of it. Take your time to think about the answer. Enjoy and evaluate!
Very Difficult, 10 Qns, Uspech3da, Jun 27 17
Very Difficult
Uspech3da
Jun 27 17
165 plays
30.
  Questions on World War II in Norway    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is based on the personalities and events of WWII in Norway.
Difficult, 10 Qns, woldorchard, Sep 04 11
Difficult
woldorchard
256 plays
31.
  Russia's Great Patriotic War 1944: Red Steamroller    
Multiple Choice
 15 Qns
An in-depth quiz dedicated to year 1944, during which USSR held strategic initiative over Nazi Germany. Take your time to think about the possible answer. Also you can play quizzes for period 1941-42 and 1942-43. Enjoy and evaluate!
Tough, 15 Qns, Uspech3da, Jul 14 17
Tough
Uspech3da
Jul 14 17
122 plays

Eastern Front Trivia Questions

1. Who was the first German General Officer lost on the Eastern Front since the start of Operation Barbarossa on 22 June 1941?

From Quiz
Wehrmacht General Officer Losses on the Ostfront

Answer: Otto Lancelle

During Operation Barbarossa, Major-General Otto Lancelle commanded the 121st Infantry Division of the 16th Army of Army Group North. In order to inspect the progress of one of the division's regiments to the east of the Latvian town of Kraslava, General Lancelle left his command post. Together with his divisional HQ officer, he drove to the command post of the 407th Infantry Regiment on 3 July 1941. When he reached the forward units of the battalion advancing on the left side of the road, the General did not notice that the right battalion had fallen behind. The Red Army men retreating in front of this battalion suddenly appeared from the rear. In the ensuing close quarters combat the General was killed. Thus, Lancelle opened the extremely long account of German Generals lost on the Eastern Front.

2. What approximate percentage of the German armed forces participated in Operation Barbarossa on 22nd June 1941?

From Quiz Russia's Great Patriotic War 1941-1945

Answer: 80%-90%

From 22nd of June 1941 and onwards, Nazi Germany devoted its greatest attention and the bulk of its military to Eastern Front against Red Army. The invasion force involved over 80 percent of German land army (Heer), about 90 percent of German tank (Panzer) strength and over 2/3 of their air force (Luftwaffe).

3. The operation's namesake was a medieval king who ruled the Holy Roman Empire. What was Emperor Barbarossa's first name?

From Quiz Operation Barbarossa

Answer: Frederick

Frederick Barbarossa is best known for his campaigns in Northern Italy against the Papacy and his involvement in the Third Crusade. However, on the way to Palestine for the Third Crusade, he drowned swimming in the river, exhausted from marching through Turkey and his army never reached the Holy Land. Fun Fact: Barbarossa means "Red Beard" in Italian.

4. Who was the Front Commander of the 1st Belorussian Front?

From Quiz Operation Bagration

Answer: Konstantin Rokossovsky

Gen. Vatutin, a veteran of the Battle of Kursk, had been killed by Ukrainians earlier in the year. Yeremenko was in command of the 2nd Baltic Front at the time, and, when the operation commenced, he helped to nearly annihilate German Army Group North. Koniev was in command of the 1st Ukrainian front in the south, and he didn't take part until the latter part of the offensive.

5. The initial plan for Operation Barbarossa called for the taking of Moscow in approximately how many months after the beginning of the operation on June 22nd ?

From Quiz Battle of Moscow: The Wehrmacht's First Defeat

Answer: 4 months

Since the war in the East started relatively late in 1941, the German Army needed to win the war within five months. In November the cold and snow would begin and the Wehrmacht would probably by stopped. Moscow was at first considered a major objective, but not key objective.

6. In the very beginning of the summer offensive of 1942, the German forces in the South were still under the control of Army Group South (Heeresgruppe Süd). Who commanded HG Süd until it was eventually split into Army Groups A and B?

From Quiz Fall Blau: From Kharkov to Annihilation

Answer: Fedor von Bock

After the retreat from Rostov on Don, in November 1941, Hitler sacked Gerd von Rundstedt. The control of HG Süd came into the hands of Walther von Reichenau, who died in January of 1942. After Reichenau's death, von Bock was pulled out of the Führer Reserve, and received command of HG Süd. After the capturing of Voronezh, the Army Group was split into two smaller Army Groups, under the command of Von Weichs and Von List respectively.

7. What was the predominant colour of the Romanian Army uniform in the war years?

From Quiz The Romanian Army at War, 1941-1944

Answer: Brown

The Romanian Army wore a smart and practical modern combat uniform of khaki brown wool. In summer the tunic was sometimes replaced with a lightweight cotton one which was generally of a lighter, almost sandy/tan shade. The colour of the Romanian tunic was close enough to that of the Red Army for friendly fire incidents to become a problem, but no major changes were made to it during the war years.

8. What was the name of the leader of the Finnish Army in the Winter War?

From Quiz White Death: The Winter War 1939-40

Answer: Baron Carl Gustav Mannerheim

Baron Carl Gustav Mannerheim (1867-1951) had been an officer in the Imperial Russian Cavalry before 1917, after which he led the 'White' or anti-Communist Finnish Army against the Communist 'Reds' in the Finnish Civil War. Despite his role in the bloody civil war, he was respected by nearly all his soldiers and proved to be a very able commander, making the best use of his small resources.

9. Who commanded the German forces at Narvik April to June 1940?

From Quiz World War II in Norway

Answer: Eduard Dietl

Generalleutnant Eduard Dietl commanded the 3rd Mountain Division of the German army, part of which, based mostly on its Mountain Infantry Regiment 139 formed the bulk of the German troops landed at Narvik on the 9th April 1940. Falkenhorst commanded the over all German ground forces tasked with the invasion of Norway, Bonte was commander of the German destroyer force at Narvik, Windisch was commander of GJR 139.

10. Which major battle on the Eastern Front produced the Kursk salient?

From Quiz Kursk: The Turning Point on the Eastern Front

Answer: Stalingrad

The German disaster at Stalingrad, along with the subsequent winter battle, produced the salient at Kursk.

11. During the fighting inside Stalingrad, the Red Army used barrier troops. What were 'barrier troops'?

From Quiz Stalingrad: War on The Eastern Front

Answer: soldiers who shot 'cowards'

The Red Army used barrier troops to shoot 'cowards' who retreated from a fight without orders. Most commanders believed this had a negative effect on morale.

12. What advantage did the Finns NOT have over the Russians in the Winter War of 1939-40?

From Quiz The Red Army in WWII

Answer: superior numbers

During the Winter War, the Russians had superior numbers in men, tanks and aircraft. The Finns compensated for this disadvantage by utilizing knowledge of familiar terrain, bad weather, and attacking at night while the winter nights were the longest.

13. What did the Russians call the war on the Eastern Front?

From Quiz Operation Barbarossa: War in Russia

Answer: The Great Patriotic War

During WWII, Russians called the struggle on the Eastern Front the Great Patriotic War. The purpose of the slogan was to rally the populace to resist the German invaders.

14. This operation encircled the remnants of the 6th Army in Stalingrad, inflicting a decisive defeat. Georgy Zhukov planned and directed this operation.

From Quiz Stabilizing the German Front, early 1943

Answer: Operation Uranus

Zhukov managed to surround and effectively destroy the 6th Army in operation Uranus.

15. A little over two weeks following Germany's invasion of Poland in September of 1939, the Poles braced for another blow when they learned what?

From Quiz WWII - Poland at War

Answer: The Soviet Union was attacking from the East.

In a secret protocol of the Molotov-Ribbentrob treaty, Germany and the Soviet Union had agreed to divide Eastern Europe between themselves.

16. On what day of the week did the German Army attack the Soviet Union starting the war in the east ?

From Quiz Army Group North: 1941-1945

Answer: Sunday

Many German soldiers were dismayed that a major war would start on the Christian sabbath.

17. On what date was Norway invaded by Nazi forces?

From Quiz World War II in Norway

Answer: 9th April 1940

Norway was invaded on the 9th April 1940, the same day as Denmark, in the military manouver known as "Weserübung".

18. On what date did the Pomorska charge on German tanks take place?

From Quiz The Pomorska Brigade - The Real Story

Answer: Sept. 1, 1939

The Polish Cavalry charge took place on the first day of the German invasion.

19. When the WWII started, who was the president of Poland?

From Quiz Poland during World War II

Answer: Ignacy Moscicki

Ignacy Moscicki (1867-1946) was a professor of chemistry, he invented the method of producing nitric acid. He was elected in 1926 and in September 1939 went on exile to Romania, where he was interned. He passed the presidency to Wladyslaw Raczkiewicz and left for Switzerland, where he spent the rest of his life.

20. Known as the "Road of Life," this frozen lake provided a vital source of supplies for those trapped within the city of Leningrad during the 872 day siege. What is the name of this lake?

From Quiz The Soviet Union and the Great Patriotic War

Answer: Lake Ladoga

The Siege of Leningrad, lasting from September of 1941 until January of 1944, was the longest (known) siege of a city since Biblical times. Death toll estimates range from 600,000 to over one million for the city's inhabitants.

21. What was the German offensive against the Soviet Union in 1941 called?

From Quiz The Russian Front

Answer: Operation Barbarossa

Hitler wanted the western part of the USSR for 'living space' and broke the Ribbentrop-Molotov Non-Aggression Treaty. He was particularly keen to destroy Bolshevism, too, and to build up a vast empire in Eastern Europe.

22. Who was the Soviet ambassador to Berlin on the eve of 'Barbarossa'?

From Quiz Operation Barbarossa

Answer: Vladimir Dekanozov & Dekanozov

Dekanozov was an ex-NKVD interrogator whose foreign experience was limited to interrogating foreign officials and purging officers.

23. When did the war with Soviet Russia start?

From Quiz Russian Campaign: 1941-45

Answer: 22 June 1941

Germany attacked the Soviet Union without warning and without any declaration of war. Moreover, there was no dispute as such between Germany and Soviet Union. However, destroying the Soviet Union and annexing vast areas of it had always been one of the key aims of the Nazi leadership.

24. In the first several months of the war, Red Army suffered devastating losses in personnel and materiel. In which sector of the front was the initial German advance slowest?

From Quiz Russia's Great Patriotic War 1941-42: Axis Advance

Answer: In the Southern sector

Germans had much less initial success in the South. The Soviet South-western Front commander, Colonel General Mikhail Kirponos, a talented and energetic commander, had kept in close contact with the border guards in the days prior to the invasion, moving his forces smoothly through the various stages of alert. Because of the prewar Soviet belief that any German attack would focus on Ukraine, Kirponos was blessed with a relative wealth of mechanized formations to counter First Panzer Group. His forces counter-attacked the Germans during the Battle of Brody which was the largest tank battle in history at the time. Although the attack was unsuccessful, it inflicted heavy losses on the Germans and significantly slowed down their advance. Despite losing much of its mechanized corps during the Battle of Uman, Soviet South-Western Front continued to remain a formidable fighting force. Only when the forces of German Army Group Centre joined the battle, was the Soviet South-Western Front encircled and destroyed in September 1941. The commander of South-western Front, Colonel General Mikhail Kirponos was killed during an attempt to lead his troops out of the encirclement.

25. The Red Army's victory in the Battle of Moscow 1941-1942 marked the first major German defeat in WW2 and shattered the myth of Wehrmacht's invincibility. In the end, what was the ultimate outcome of this major and great battle?

From Quiz Russia's Great Patriotic War 1941-1945

Answer: Soviets pushed the Germans away from the outskirts of Moscow and then attacked on the whole front where they had partial success

Red Army counter-offensive on the outskirts of Moscow was successful and then turned into a general offensive on the entire front. While these offensives initially were a success, it ultimately stalled by April 1942. Reasons for subsequent Soviet failure were Red Army's exhaustion in supplies, huge losses and relative inexperience. Also, Hitler issued a "stand fast" order where he ordered his troops to dug-in and face Soviets with fanatical resistance. This prevented the collapse of Army Group Center and eventually Germans stabilized the front.

26. When did Hitler approve the Barbarossa plan?

From Quiz Operation Barbarossa

Answer: December 18, 1940

Known as Fuhrer Directive 21, the plan had been set for May 15th, but fighting in the Balkans and Crete had delayed the attack to postpone till June 22nd. The Soviet Union had been warned from various sources of the date of the attack, but Stalin refused to believe these reports, dismissing them as attempts to provoke the USSR.

27. The operation's namesake, the Georgian Pyotr Bagration (pronounced bag-RAT-ee-on), died in which conflict?

From Quiz Operation Bagration

Answer: Napoleonic Wars

Pyotr Bagration (1765-1812), generally rated one of the most outstanding Russian generals of the Napoleonic wars, as mortally wounded in the Battle of Borodino (1812) during Napoleon's advance on Moscow. There is a statue of him in Moscow today. Bagration was a Georgian prince and served in the Tsarist Army.

28. What major city in the Russian SSR (Soviet Union) is historically considered to be the 'Gateway to Moscow'?

From Quiz Battle of Moscow: The Wehrmacht's First Defeat

Answer: Smolensk

Smolensk (360 kilometers west of Moscow) has been regarded for a long time as an important 'staging-post' on the route of armies heading for Moscow. Napoleon and Hitler both halted their advance shortly to reorganise after taking this city. Both these delays proved fatal.

29. The summer campaign began with an attack from the Soviets. In May the Soviets tried to encircle Kharkov. Who was the Soviet field marshal in charge of this operation?

From Quiz Fall Blau: From Kharkov to Annihilation

Answer: Timoshenko

In May 1942, the Soviets tried and failed to encircle Kharkov. The place from which the operation commenced was a salient which had formed the previous winter. The operation failed because the Germans launched Unternehemen Fredricus as soon as the Soviets began operations. As soon as Timoshenko saw the German plan for the encirclement for the Soviet salient, he asked Stavka for permission to retreat. By the time he got the permission, the Germans were already encircling his force.

30. A few questions about Romanian Army equipment now. What was their main rifle during the war?

From Quiz The Romanian Army at War, 1941-1944

Answer: Czech zb24 Mauser

Although a number of captured rifles were also used as well as small numbers of the other three rifles, the main Romanian sidearm was the Czech Mauser, a copy of the German army rifle of WWI.

This is category 20069
Last Updated Feb 21 2024 2:01 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.