FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Red Army in WWII
Quiz about The Red Army in WWII

The Red Army in WWII Trivia Quiz


The Red Army in WWII bore the brunt of the fighting on the Eastern Front. Some of their accomplishments are remarkable.

A multiple-choice quiz by beterave. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European War
  8. »
  9. Eastern Front

Author
beterave
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
334,849
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
560
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (5/10), Guest 38 (5/10), Guest 1 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. What advantage did the Finns NOT have over the Russians in the Winter War of 1939-40? Hint


Question 2 of 10
2. The Red Army was humiliated by a smaller Finnish army. What was the primary reason for this? Hint


Question 3 of 10
3. What was the main function of a political commissar in the Red Army? Hint


Question 4 of 10
4. What did the German soldiers call the Russian infantrymen? Hint


Question 5 of 10
5. What actually happened after the Red Army learned of Hitler's Commissar Order?
Hint


Question 6 of 10
6. Why were Russian soldiers given boots a size too large? Hint


Question 7 of 10
7. Ludmila Pavlyuchenko (1916-74) was a female sniper in the 54th Rifle Regiment. What sniping record did she hold during WWII? Hint


Question 8 of 10
8. When did the Red Army soldier wear a 'telogreika'? Hint


Question 9 of 10
9. Rations in the Red Army were terrible. What did the soldiers call 'tushonka'? Hint


Question 10 of 10
10. What award is the Russian partisan Zoya Kosmodemyanskaya (1923-41) best remembered for? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 02 2024 : Guest 99: 5/10
Mar 28 2024 : Guest 38: 5/10
Feb 17 2024 : Guest 1: 6/10
Feb 15 2024 : Guest 1: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What advantage did the Finns NOT have over the Russians in the Winter War of 1939-40?

Answer: superior numbers

During the Winter War, the Russians had superior numbers in men, tanks and aircraft. The Finns compensated for this disadvantage by utilizing knowledge of familiar terrain, bad weather, and attacking at night while the winter nights were the longest.
2. The Red Army was humiliated by a smaller Finnish army. What was the primary reason for this?

Answer: the purges of 1937-38

The Purges of 1937-38 is the primary reason the Red Army performed so poorly in the Winter War. The Purges deprived the Red Army of almost all of its best senior officers.
3. What was the main function of a political commissar in the Red Army?

Answer: to indoctrinate the men

The main function of the political commissar was to indoctrinate the men in the tenets of Communism. His secondary function was to insure orders were carried out. This dualistic command created nothing but problems because the men were unsure who to obey and who to trust.
4. What did the German soldiers call the Russian infantrymen?

Answer: Ivans

During WWII, German 'landsers' called Russian infantrymen 'Ivans'.
5. What actually happened after the Red Army learned of Hitler's Commissar Order?

Answer: it boosted morale

When the Commissar Order became known throughout the Red Army, morale rose. It became a clear cut fight of ideologies: Communism versus Fascism. The system was later abolished by the Red Army in order to increase efficiency in the field.
6. Why were Russian soldiers given boots a size too large?

Answer: for winter warfare

Russian soldiers were given boots a size too large in order to be able to insulate them during the winter months. He was able to stuff the boots with straw or newspaper to help ward off the cold.
7. Ludmila Pavlyuchenko (1916-74) was a female sniper in the 54th Rifle Regiment. What sniping record did she hold during WWII?

Answer: enemy snipers killed

Ludmila Pavlyuchenko killed 36 enemy snipers during WWII (among a total of 309 kills). This remains a record in the Russian Army as well as a remarkable feat. She was the first Soviet citizen to visit the White House - in August 1942, invited by Eleanor Roosevelt.
8. When did the Red Army soldier wear a 'telogreika'?

Answer: in the winter

Red Army soldiers wore the quilted jacket known as a telogreika in the winter months. This jacket, along with a ushanka and a white winter cape, made them both invisible and able to withstand the cold during combat on the Eastern Front.
9. Rations in the Red Army were terrible. What did the soldiers call 'tushonka'?

Answer: mystery meat

The canned greasy meat ration tushonka could have been pork, beef, or even horse. The soldiers called it mystery meat.
10. What award is the Russian partisan Zoya Kosmodemyanskaya (1923-41) best remembered for?

Answer: Hero of the Soviet Union

Zoya Kosmodemyansky is best remembered as the first woman partisan to receive Russia's highest award, Hero of the Soviet Union. She is the most famous Russian partisan to have received the award posthumously. (She was captured by the Germans and hanged). Her brother, Alexander Kosmodemyansky (1925-45) was also made a Hero of the Soviet Union.
Source: Author beterave

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us