FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Stalingrad War on The Eastern Front
Quiz about Stalingrad War on The Eastern Front

Stalingrad: War on The Eastern Front Quiz


No battle on the Eastern Front could be compared to Stalingrad. Good luck!

A multiple-choice quiz by beterave. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European War
  8. »
  9. Eastern Front

Author
beterave
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
334,884
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
763
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (8/10), Guest 176 (8/10), Guest 38 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. During the fighting inside Stalingrad, the Red Army used barrier troops. What were 'barrier troops'? Hint


Question 2 of 10
2. What did Joseph Stalin's Order Number 227 dated July 28 say? Hint


Question 3 of 10
3. How did the Russians neutralize the Germans blitzkrieg tactics inside Stalingrad? Hint


Question 4 of 10
4. What vital height in Stalingrad is marked as Hill 102? Hint


Question 5 of 10
5. During the fighting inside Stalingrad, what was the four story building at 9th January Square called? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the most famous Red Army sniper inside Stalingrad? Hint


Question 7 of 10
7. When Operation Uranus was launched, who did the Red Army attack first? Hint


Question 8 of 10
8. Herman Goering convinced Hitler that the 6th Army could be supplied by an airlift. Where was there a successful airlift on the Eastern Front? Hint


Question 9 of 10
9. Who was given the task of relieving the encircled 6th Army? Hint


Question 10 of 10
10. What was the last thing Hitler did for Paulus before Stalingrad fell? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 02 2024 : Guest 99: 8/10
Apr 01 2024 : Guest 176: 8/10
Mar 28 2024 : Guest 38: 3/10
Mar 25 2024 : Guest 174: 9/10
Mar 15 2024 : Guest 95: 9/10
Feb 19 2024 : Guest 157: 6/10
Feb 15 2024 : Guest 1: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. During the fighting inside Stalingrad, the Red Army used barrier troops. What were 'barrier troops'?

Answer: soldiers who shot 'cowards'

The Red Army used barrier troops to shoot 'cowards' who retreated from a fight without orders. Most commanders believed this had a negative effect on morale.
2. What did Joseph Stalin's Order Number 227 dated July 28 say?

Answer: not a step back!

Joseph Stalin's Order Number 227 said, 'ni shagu nazad! - 'not a step back'. This draconian order did not allow flexibility on the battlefield and led to entire Red Army formations being encircled or annihilated.
3. How did the Russians neutralize the Germans blitzkrieg tactics inside Stalingrad?

Answer: by maintaining close contact

The Red Army was able to neutralize the blitzkrieg tactics inside Stalingrad by maintaining close contact with the German infantry. The Germans were unable to use their air power, artillery and debris blocked the armour. This made the battle a primitive street fight where the machine pistol and grenade were the most valuable weapons.
4. What vital height in Stalingrad is marked as Hill 102?

Answer: Mamayev Hill

Mamayev Hill was the vital height inside Stalingrad that is marked as Hill 102. The hill was the scene of intense fighting and changed hands several times.
5. During the fighting inside Stalingrad, what was the four story building at 9th January Square called?

Answer: Pavlov's House

The four story building at 9th January Square was and is still known as Pavlov's House. Sergeant Yakov Pavlov and a platoon held that building for over two months against countless German assaults until relieved by other Russian forces.
6. Who was the most famous Red Army sniper inside Stalingrad?

Answer: Vasili Zaitsev

Vasili Zaitzev was the most famous sniper operating inside Stalingrad. Zaitzev is credited with 225 confirmed kills during the battle.
7. When Operation Uranus was launched, who did the Red Army attack first?

Answer: the Romanian 3rd Army

When Operation Uranus was launched on 19th November, 1942 the Red Army attacked the Romanian 3rd Army first. Knowing the Romanians lacked anti-tank weapons or armour, the Red Army easily tore a gap into the flank of the Army Group.
8. Herman Goering convinced Hitler that the 6th Army could be supplied by an airlift. Where was there a successful airlift on the Eastern Front?

Answer: in the Demyansk Pocket

German troops trapped in the Demyansk Pocket were successfully supplied by air after the Moscow Offensives. There were some huge differences; only an entire corps needed resupply and that trapped corps intended to break out of that pocket. At Stalingrad an entire army was surrounded that was told to hold and the Red Air Force was now a force to be reckoned with.
9. Who was given the task of relieving the encircled 6th Army?

Answer: Von Manstein

Erich von Manstein was given the task of trying to relieve the encircled 6th Army. He launched Operation Winter Storm in an effort to force a corridor to free the trapped 6th Army. The plan would have worked if Paulus had launched an offensive to meet him.
10. What was the last thing Hitler did for Paulus before Stalingrad fell?

Answer: promote him

The final thing Hitler did for Paulus was promote him to field marshal. This was done because no German field marshal had ever surrendered his army or allowed himself to be taken alive.
Source: Author beterave

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us