FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Respiratory Diseases Quizzes, Trivia and Puzzles
Respiratory Diseases Quizzes, Trivia

Respiratory Diseases Trivia

Respiratory Diseases Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases of Specific Systems

Fun Trivia
These quizzes might just take your breath away, but taking them will help you understand why it can be difficult to breathe sometimes.
6 Respiratory Diseases quizzes and 70 Respiratory Diseases trivia questions.
1.
  Breathless   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There are several diseases which affect the respiratory system, leaving the sufferer breathless. This quiz will test your knowledge on just ten of them.
Average, 10 Qns, rossian, Apr 07 22
Average
rossian editor
Apr 07 22
1403 plays
2.
  COPD: It's Easily Preventable   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Late one night about 18 months ago, I was lying in bed watching television when suddenly I could hardly breathe. This quiz covers what was wrong with me.
Easier, 10 Qns, HurricaneBill, Aug 24 18
Easier
HurricaneBill
Aug 24 18
1731 plays
3.
  Cough, Cough    
Multiple Choice
 15 Qns
Coughs are a condition we all have to face sometime. The subject matter is a little gross at times, but it's to be hoped it will provide some useful information.
Average, 15 Qns, austinnene, Aug 24 18
Average
austinnene
Aug 24 18
320 plays
4.
  Asthma Antics   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Asthma affects 5.4 million people in the UK alone - how clued up are you on one of the world's most common diseases? Spellings and information have a British slant.
Average, 10 Qns, crazy baby, Jun 24 21
Average
crazy baby
Jun 24 21
565 plays
5.
  Living With Brittle Asthma    
Multiple Choice
 10 Qns
It is important to know about asthma if any of your family members have it. Thank you user "crazy baby" for this challenge.
Average, 10 Qns, Saleo, Aug 24 18
Recommended for grades: 12
Average
Saleo
Aug 24 18
512 plays
6.
  Viral Respiratory Infections    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is about viral respiratory diseases.
Tough, 15 Qns, Morrigan716, Aug 18 22
Tough
Morrigan716 gold member
Aug 18 22
2200 plays
trivia question Quick Question
When was asthma first recognised as a disease?

From Quiz "Asthma Antics"





Respiratory Diseases Trivia Questions

1. In general, what is a cough?

From Quiz
Cough, Cough

Answer: A symptom

There are dozens of medical conditions that cause coughs. Any time a cough persists for a couple days or longer, it is nearly always a symptom of some other problem. Bacterial or viral infections, allergies, and environmental irritants are common causes of coughs, but they can also be symptoms of a variety of apparently unrelated conditions like heart disease and even Parkinsonism.

2. Emphysema is characterised by an abnormal enlargement of which part of the respiratory system?

From Quiz Breathless

Answer: Alveoli

The alveoli are located in the lungs, at the end of the respiratory system and their role is to exchange oxygen for carbon dioxide. Emphysema is caused when the alveoli are damaged, often, although not always, due to smoking. The cell walls can no longer contract which means that oxygen flow to the body is substantially reduced. Emphysema cannot be cured, but various medications to improve airflow can relieve the symptoms.

3. What is the most important muscle of the respiratory system?

From Quiz COPD: It's Easily Preventable

Answer: Diaphragm

In a healthy lung, through the action of the diaphragm moving down, when you inhale air flows freely into the windpipe (trachea), through the airways (bronchial tubes), and to the air sacs (alveoli) located deep within the lung. When you exhale, the diaphragm moves up, the chest contracts, and the waste air is forced out.

4. What is the incubation period for the common cold?

From Quiz Viral Respiratory Infections

Answer: 12 hours to 5 days

It is between 12 hours and 5 days; usually about 48 hours.

5. What is a productive cough?

From Quiz Cough, Cough

Answer: One that helps expel phlegm from the body

A productive cough a good thing, as it helps the person expel mucus from the lungs. Mucus residing in the lungs is a breeding ground for the growth of harmful bacteria.

6. Many problems of the respiratory system are grouped together under the acronym COPD. What does the letter O stand for?

From Quiz Breathless

Answer: Obstructive

Chronic Obstructive Pulmonary Disorder is the generic name given to several diseases which cause breathing difficulties. These include chronic bronchitis and emphysema. COPD is caused by a narrowing of the airways following repeated inflammation and is linked to smoking or exposure to other irritants such as dust and air pollution. Damage caused to the respiratory system usually cannot be cured, but treatments concentrating on reducing the rate of decline can improve the quality of sufferers' lives.

7. What is the most common cause of COPD?

From Quiz COPD: It's Easily Preventable

Answer: Cigarette smoking

Alpha 1-antitrypsin deficiency, which may be detected by a blood test, is a genetic disorder that may cause COPD as will work related dusts and chemicals, indoor cooking fuels without proper ventilation, second-hand smoke and childhood respiratory infections but the leading cause, by far, is cigarette smoking. COPD=Chronic obstructive pulmonary disease.

8. In which season are colds the least common?

From Quiz Viral Respiratory Infections

Answer: Summer

Colds are the most common in fall, winter, and spring.

9. There are products on the market that help people not to cough at times, such as overnight when they need to sleep. What is the keyword to look for in buying such a product?

From Quiz Cough, Cough

Answer: Suppressant

Suppressants are intended to reduce the frequency of coughing. A common ingredient in cough suppressants is dextromethorphan. There is some conflicting evidence in cough research as to whether cough suppressants are truly effective.

10. When was asthma first recognised as a disease?

From Quiz Asthma Antics

Answer: 450 BC

Asthma was first recognised as a specific respiratory disease by Hippocrates in around 450 BC in Ancient Greece. Recognition of asthma-like symptoms dates back even further to Ancient Egypt. During the 1930's-50's, asthma was thought of as a psychological or psychosomatic disease, to be cured using talking therapies rather than the drugs we use nowadays.

11. Is it a good idea to spit out phlegm when you cough it up?

From Quiz Cough, Cough

Answer: Yes

You should make an effort to spit out phlegm whenever it is coughed into your mouth. Phlegm is dangerous to your lungs. Even though it isn't pretty, you should find a private place to spit out any phlegm that comes into your mouth. It will help you get over your cough. You can swallow phlegm, but it can cause stomach upset in some individuals. Any bacteria contained in phlegm that is swallowed is killed by stomach acids.

12. In some asthmatic patients, the drop in systolic blood pressure is more than 10 mm Hg during inspiration. This is called what?

From Quiz Living With Brittle Asthma

Answer: Pulsus paradoxus

Pulsus paradoxus occurs in pericardial effusion, tension pneumothorax, obesity, pulmonary embolism, etc. In this condition, there is a slight difference between the heart rate and the pulse rate which usually correspond. There is less blood pumped out by the left side of the heart which causes the heart rate to increase.

13. The common head cold is an upper respiratory disease also known by which name?

From Quiz Breathless

Answer: Coryza

The name derives from a Greek word meaning catarrh, one of the symptoms associated with a cold. Other symptoms include a raised temperature, coughing and a runny nose, all of which are part of the body's attempt to fight off the infection. The illness is caused by a virus, spread by those already suffering from a cold, or from contaminated surfaces. Although not normally serious, colds can cause problems in people whose immune systems are already weakened. Epistaxis is a nose bleed, singultus is hiccups and otitis is an inflammation of the ear.

14. Who among these options is most likely to suffer from chronic bronchitis?

From Quiz Cough, Cough

Answer: Smokers

Chronic bronchitis is most often caused by smoking, although there are a number of other possible causes. It is irreversible and progressive, but if diagnosed early, and if care is taken to eliminate the factors contributing to the condition (like quitting smoking), a person can live a reasonably normal life with chronic bronchitis for years.

15. "Brittle" asthma occurs in what percentage of the asthmatic population?

From Quiz Asthma Antics

Answer: Less than 5%

Brittle asthma is a very rare, and very severe, form of asthma. These people are often taking a lot of medication to control their disease, but still continue to suffer from symptoms and severe attacks on an almost daily basis. It is essential that people with brittle asthma are closely monitored by a respiratory specialist, and do not delay in getting medical attention when it is needed.

16. What is the most important step to be taken for better living with COPD?

From Quiz COPD: It's Easily Preventable

Answer: Quitting smoking

In fact, all of the choices are important, but giving up smoking will reduce the strain on your lungs. In addition, make sure you get your flu and pneumonia shots, control your breathing, use oxygen therapy (if ordered), and manage acute exacerbations. Once you have it, however, you may feel so sick and concerned that smoking is the last thing on your mind.

17. What is the incubation period for hantavirus pulmonary syndrome (HPS)?

From Quiz Viral Respiratory Infections

Answer: 8 to 21 days

It is transmitted by the inhalation of infected, aerolsolized rodent feces, urine, and saliva.

18. What is another name for pertussis?

From Quiz Cough, Cough

Answer: Whooping cough

Whooping cough, or pertussis, has historically been a significant threat to children's health. It's a bacterial infection that often starts out like a cold, but develops into a dry cough that causes difficulty breathing, and produces a "whoop" sound as the person gasps for air. In very young children the condition can be fatal, so it's important to seek medical help promptly.

19. The device used to measure how much air a patient can expel in one breath is known by which name?

From Quiz Breathless

Answer: Spirometer

Spirometry is a test of lung function and is used as part of the diagnostic procedure for several of the illnesses covered in this quiz. Having inhaled as deeply as possible, the patient exhales into the spirometer which measures the volume of air expelled in one second. Someone with normal lung function should be able to expel most of the air from their lungs within this time. A clinometer measures the angle of a slope (incline), a hygrometer measures the amount of moisture in the atmosphere and a velocimeter is the original name for a speedometer.

20. How many U.S. cases of hantavirus pulmonary syndrome were reported in 1998?

From Quiz Viral Respiratory Infections

Answer: 19

Nineteen cases were reported to the Center of Disease Control in 1998, but HPS is not notifiable in all states. Between 1993 and 1997, 176 cases were reported in 28 states. The fatality rate was 44.3 percent.

21. The drug zafirlukast is used in the long term treatment of asthma. What drug group does it belong to?

From Quiz Living With Brittle Asthma

Answer: Leukotriene antagonists

Other leukotriene antagonists are montelukast and pranlukast. They are used in addition to steroids in the treatment of asthma. They inhibit the production of leukotrienes which are produced by the immune system. Mast cell stabilizers are also used as an alternative to steroids.

22. What antiviral agent is given as treatment for hantavirus pulmonary syndrome?

From Quiz Viral Respiratory Infections

Answer: Ribavirin

Prevention also includes avoiding rodent-infested areas.

23. COPD is a common acronym that describes a condition that includes a chronic cough. Fill in the missing word to complete the name of the condition. Chronic Obstructive ________ Disease

From Quiz Cough, Cough

Answer: Pulmonary

Pulmonary refers to the lungs. COPD is a major health concern throughout the world. A study published in the December 2015 edition of the Journal of Global Health estimated that there may be over 300 million cases of COPD worldwide.

24. What two disorders comprise COPD?

From Quiz Cough, Cough

Answer: Emphysema and chronic bronchitis

Both these conditions are progressive, in that they will worsen, albeit often gradually, over time. The best that can be done for them is to eliminate as much as possible the elements in the environment that are causing irritation and inflammation of the lungs - primarily, stopping smoking or avoiding secondhand smoke. If environmental irritants are controlled, the progression of both chronic bronchitis and emphysema can be slowed dramatically. There are also medications and in some cases, surgeries, that can help a person with COPD function more comfortably.

25. Which influenza virus causes severe symptoms, and is associated with widespread epidemics?

From Quiz Viral Respiratory Infections

Answer: Influenza A

Influenza B causes less severe symptoms and more localized outbreaks. Influenza C viruses do not cause epidemics or significant disease. There is no influenza D virus.

26. What is an expectorant?

From Quiz Cough, Cough

Answer: A medication to aid in removing phlegm from the body

"Expectorating" is simply a fancy synonym for "spitting". In the US, the primary ingredient in expectorant cough preparations is guaifenesin. Expectorants are thought to work by thinning out the mucus present in the bronchial tubes, making it easier to cough it up. There is some disagreement in medical circles, however, as to whether expectorants are truly effective in treating coughs.

27. What is the incubation period for influenza?

From Quiz Viral Respiratory Infections

Answer: 1 to 4 days

The flu is airborne and spread through direct contact. The incubation period is from 24 hours to four days, with two days being the average.

28. What is the primary physical change when a person has emphysema.?

From Quiz Cough, Cough

Answer: The lungs develop a reduced ability to expel air

In the lungs are tiny elastic air sacs called alveoli. They are separated from red blood cells by the thinnest of membranes. This is where the exchange of gases takes place in respiration; where carbon dioxide from the body is transferred back to the lungs from the blood to be exhaled, and oxygen from the lungs is transferred into the blood for circulation to the body's cells. In emphysema, the alveoli are damaged. Their walls break down, causing them to be fewer but also enlarged, and they lose elasticity, which makes it difficult to expel air from the lungs. In addition to the breakdown of the alveoli, the bronchial tubes (which alveoli support) collapse, causing obstruction in the airway. This damage effectively reduces the functional capacity of the lungs, causing shortness of breath and poor oxygenation of the cells throughout the body.

29. What animal can also carry influenza?

From Quiz Viral Respiratory Infections

Answer: Pigs

Humans are the primary carriers, but pigs and ducks and other fowl also serve as reservoirs.

This is category 22984
Last Updated Jul 20 2024 5:50 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.