FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
2022 Qatar Quizzes, Trivia and Puzzles
2022 Qatar Quizzes, Trivia

2022 Qatar Trivia

2022 Qatar Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. FIFA World Cup

Fun Trivia
18 2022 Qatar quizzes and 190 2022 Qatar trivia questions.
1.
  Red or White    
Classification Quiz
 10 Qns
The exciting knockout stage of the Qatar 2022 FIFA World Cup took place in December 2022. Several countries in the final bracket wore either red or white jerseys to their knockout stage matches. Can you remember them all? Good luck!
Tough, 10 Qns, Lpez, Feb 16 24
Tough
Lpez gold member
Feb 16 24
111 plays
2.
  Qatar 2022 - The Players    
Collection Quiz
 12 Qns
A total of 830 players in 32 national squads were announced for the 2022 FIFA World Cup in Qatar. Select thosee who played at least one match.
Average, 12 Qns, wellenbrecher, Nov 23 23
Average
wellenbrecher gold member
Nov 23 23
181 plays
3.
  Qatar 2022 - The Coaches    
Collection Quiz
 12 Qns
32 head coaches were in charge of 32 national teams at the 2022 FIFA World Cup Qatar. Select 12 of those, who took charge of at least one match.
Average, 12 Qns, wellenbrecher, Dec 09 23
Average
wellenbrecher gold member
Dec 09 23
91 plays
4.
  Qatar 2022 - The Qualification    
Collection Quiz
 12 Qns
Several powerhouses of international football failed to qualify. Can you pick the national teams that made it to Qatar avoiding those that didn't.
Average, 12 Qns, wellenbrecher, Jan 29 24
Average
wellenbrecher gold member
Jan 29 24
140 plays
5.
  European Teams at the 2022 FIFA World Cup    
Collection Quiz
 13 Qns
Thirteen teams from the UEFA confederation qualified for the 2022 FIFA World Cup in Qatar. In this quiz you need to select the European teams that qualified for the World Cup while avoiding those that didn't make it this time.
Easier, 13 Qns, Stoaty, Nov 04 23
Easier
Stoaty gold member
Nov 04 23
213 plays
6.
2022 FIFA World Cup Part 1 Group Stage
  2022 FIFA World Cup Part 1: Group Stage   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
The 2022 FIFA World Cup was hosted by Qatar. It was played later in the year to escape the heat of the Qatari summer. In the group stage four teams (in eight groups) played three games against each other for the right to contest the playoffs.
Easier, 10 Qns, 1nn1, Aug 03 23
Easier
1nn1 gold member
Aug 03 23
309 plays
7.
  2022 FIFA World Cup Part 3: The Finals   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
It didn't take long for the original 32 qualifying teams for the Qatar 2022 World Cup to be whittled down to eight teams. This quiz follows those eight teams through the quarter-, semi- and final to find the single 2022 World Cup champion.
Average, 10 Qns, 1nn1, Dec 19 22
Average
1nn1 gold member
Dec 19 22
215 plays
8.
  Goals of the Qatar 2022 World Cup - 1   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz has questions about the first twelve goals of the 2022 FIFA World Cup held in Qatar. Good luck!
Average, 10 Qns, Lpez, May 08 23
Average
Lpez gold member
May 08 23
86 plays
9.
  Finding Facts for FIFA's Football in 2022    
Multiple Choice
 10 Qns
The FIFA World Cup Qatar was the biggest single-sport competition in the world. It brought together 32 qualified men's national football teams with very interesting characteristics. Let's see what you know about this event.
Average, 10 Qns, masfon, Dec 05 22
Average
masfon gold member
Dec 05 22
249 plays
10.
  2022 FIFA World Cup Part 2: The Round of 16   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The group phase of 48 matches of the 2022 World Cup passed quickly and the knockout phase started the day after the group phase finished. In this section, 16 teams played a single match, the eight winners advancing to the quarter-finals.
Average, 10 Qns, 1nn1, Dec 07 22
Average
1nn1 gold member
Dec 07 22
200 plays
11.
  Starting XI    
Label Quiz
 11 Qns
Argentina's 2022 FIFA World Cup Winning Team
Label each member of Argentina's winning starting XI in the 2022 FIFA World Cup final, assigning them to their correct position. Clues will be provided, enjoy!
Average, 11 Qns, runaway_drive, Jan 23 23
Average
runaway_drive gold member
Jan 23 23
171 plays
12.
  On The Way To Qatar 2022 - Interesting facts    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will take a look at some facts, curiosities and marks prior to the start of the tournament, written only days before the first match. Good luck!
Average, 10 Qns, Gispepfu, Nov 18 22
Average
Gispepfu gold member
Nov 18 22
158 plays
13.
  2022 Qatar World Cup Group Stage    
Multiple Choice
 10 Qns
There were full of surprises after the 48 matches in the group stage were played. A few footballing powerhouses were eliminated in the group stage.
Average, 10 Qns, sw11, Dec 03 22
Average
sw11 gold member
Dec 03 22
169 plays
14.
  2022 FIFA World Cup Knock-Out Rounds    
Multiple Choice
 10 Qns
The final match between Argentina and France was possibly the greatest final ever played.
Average, 10 Qns, sw11, Dec 20 22
Average
sw11 gold member
Dec 20 22
150 plays
15.
  2022 FIFA World Cup Stats and Records Part 1    
Multiple Choice
 10 Qns
2022 FIFA World Cup in Qatar was held in November to December for the first time in history. The 22nd edition was possibly the best World Cup tournament, ending with a nail-biting final between Argentina and France.
Average, 10 Qns, sw11, Dec 21 22
Average
sw11 gold member
Dec 21 22
154 plays
16.
  2022 FIFA World Cup Qualifiers - Part 1    
Multiple Choice
 10 Qns
206 national teams from 6 confederations played a total of 865 matches to qualify for 2022 FIFA World Cup hosted by Qatar.
Average, 10 Qns, sw11, Sep 13 22
Average
sw11 gold member
Sep 13 22
174 plays
17.
  2022 FIFA World Cup Stats and Records Part 2    
Multiple Choice
 10 Qns
The six goals scored in the final between Argentina and France made the 2022 FIFA World Cup the highest number of goals ever scored in a single tournament.
Average, 10 Qns, sw11, Dec 27 22
Average
sw11 gold member
Dec 27 22
90 plays
18.
  2022 FIFA World Cup Qualifiers - Part 2    
Multiple Choice
 10 Qns
206 national teams from 6 confederations played a total of 865 matches to qualify for 2022 FIFA World hosted by Qatar.
Average, 10 Qns, sw11, Sep 13 22
Average
sw11 gold member
Sep 13 22
117 plays

2022 Qatar Trivia Questions

1. Which player, who had played for clubs like West Ham United and Everton, scored the first two goals of the 2022 World Cup that resulted in Ecuador's 2-0 win over Qatar?

From Quiz
Goals of the Qatar 2022 World Cup - 1

Answer: Enner Valencia

The 2022 FIFA World Cup, unusually played at the end of the year rather than in the summer because of Qatar's weather, began on November 20, 2022. Qatar's national team was not expected to go far, and as a matter of fact, they did not. The hosts were embarrassingly eliminated in the group stage having scored no points. The inaugural match was exciting from the beginning: Enner Valencia scored for Ecuador just minutes after the game started. However, the goal was taken away by VAR due to a controversial offside. Valencia, one of the best Ecuadorian forwards, still led his team to victory by scoring a penalty kick at 16' and another goal at 31'. He would also score in Ecuador's next Group A match in the 1-1 tie with the Netherlands.

2. The 6 goals scored in the 2002 FIFA World Cup Final between Argentina and France made a total of 172 goals scored over 64 matches in the 2022 FIFA World Cup. This tally surpassed the total of 171 in which edition?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Stats and Records Part 2

Answer: France 1998

172 goals scored topped the previous total of 171 goals scored in 1998 in France, the 16th edition. An average of 2.69 goals were scored over 64 matches. France 1998 was the first time 32 teams qualified for the finals.

3. Cristiano Ronaldo was the first male player to score in five World Cup Cups - in 2006, 2010, 2014, 2018 and 2022. He scored his only goal against what team in the 2022 tournament?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Stats and Records Part 1

Answer: Ghana

Ronaldo scored for Portugal in his first World Cup in 2006 when he was 21 years and 132 days old (21 yrs 4 mths). In his fifth World Cup in 2022, he scored a penalty against Ghana in the group stage on 24 November at the age of 37 years and 292 days old (37 yrs 9½ mths).

4. Morocco reached the quarter-final for the first time. They beat Spain by penalty kicks after both teams failed to score, after extra time. Morocco beat Spain by what score on penalty kicks?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Knock-Out Rounds

Answer: 3-0

Morocco beat Spain 3-0 on penalty kicks. Sarabia's penalty kick hit the left upright, and the penalties by Soler and Busquets were saved by the Moroccan goalkeeper, Yassine Bounou. The first two penalties by Morocco were scored by Sabiri and Ziyech. Benouri's kick was saved by Spanish goalkeeper, Unai Simon. Hakimi coolly slotted in the winning kick for Morocco.

5. Theoretically, the 16 top-ranked countries would have made the last 16 of this tournament. However, five did not. Which was the highest-ranked country that played in the Group phase that did not make the Round of 16?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Part 2: The Round of 16

Answer: Belgium

Italy ranked 6, and did not even qualify for the World Cup! The biggest surprise was Belgium, ranked 2 in the world, eliminated in the group phase. Denmark rated 10 in the world could only manage a single point out of nine in Group D. Mexico (13) only missed out on qualifying on goal difference and then by only a single goal. Uruguay (14) missed out by an even slimmer margin. They had an identical goal difference to the Republic of Korea but Mexico scored fewer goals.

6. Qatar was the first host nation which never previously qualified for the finals. What record did Qatar create for the first time as the host nation?

From Quiz 2022 Qatar World Cup Group Stage

Answer: Lost all the 3 matches

Qatar lost all the 3 matches: 0-2 to Ecuador in the opening match, 1-3 to Senegal and 0-2 to the Netherlands. Mohammad Muntari was the first Qatari footballer to score a goal in the World Cup. He was born in Ghana in 1993, and became a naturalized Qatari in 2014. South Africa, host of 2010 World Cup, was the first host nation which failed to qualify to the knockout stage. They finished third in their group: drew 1-1 against Mexico, lost 0-3 against Uruguay and won 2-1 against France.

7. There were three rounds of qualification for Confederation of African Football (CAF), for 54 nations to fight for the five slots. What team was the only one with 6 wins from 6 in the second round of qualification?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Qualifiers - Part 2

Answer: Morocco

Morocco got a maximum of 18 points by winning all their 6 matches in Group I in the second round qualification. They scored 20 goals and conceded only 1. They won their 3rd round match against DR Congo and qualified for the finals tournament in Qatar.

8. Which European powerhouse failed to qualify for the second successive time?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Qualifiers - Part 1

Answer: Italy

In UEFA Group C, Italy finished in second place with 4 wins and 4 draws to finish with 18 points behind Switzerland. They were surprisingly defeated by North Macedonia 0-1 in the second round of the play-off stage. Italy failed to qualify in 2018 when they were knocked out by Sweden in the play-off stage.

9. Which youngster scored the first goal in England's decisive 6-2 victory against Iran?

From Quiz Goals of the Qatar 2022 World Cup - 1

Answer: Jude Bellingham

Jude Bellingham, who was born in 2003, probably couldn't have scored a more meaningful goal as his first-ever international goal. Even though Iran's defense was a tough one to overcome, England managed to score the first goal of this Group B match through a fantastic header by Bellingham. After a successful youth career at Birmingham City, Bellingham moved to Germany's Borussia Dortmund in 2020.

10. Kylian Mbappe was awarded the Golden Boot as the top scorer in the 2022 FIFA World Cup. How many goals did he score?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Stats and Records Part 2

Answer: 8

Kylian Mbappe scored a total of 8 goals including a hat-trick in the final match. In the group stage, he scored 3 goals, 1 against Australia and 2 against Denmark. In the knock-out stage, he scored 2 against Poland in the Round of 16. He had a total of 12 goals scored in the World Cup matches, including 4 in 2018 at Russia. Lionel Messi was the second highest scorer with 7 goals.

11. Which great player did Lionel Messi surpass when he scored his 13th World Cup goal at the 2022 tournament?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Stats and Records Part 1

Answer: Pele (Brazil)

Messi scored a total of 13 goals at 4 World Cups - 2006, 2014, 2018 and 2022. He surpassed the great Pele, who scored 12 goals in 1958, 1962, 1966 and 1970. He drew level with Just Fontaine who still held the record of 13 goals in one tournament (in 1958). Gerd Muller scored 14 goals in 1970 and 1974. Ronaldo scored 15 goals over 4 tournaments in 1994, 1998, 2002 and 2006.

12. The biggest score line in the Round of 16 was Portugal winning by 6-1 against Switzerland. What player scored a hat-trick in this match?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Knock-Out Rounds

Answer: Goncalo Ramos

Goncalo Ramos, in his first start for his country, scored in the 17th, 51st and 63rd minutes for his hat-trick. The other goals for Portugal were scored by Pepe in the 33rd minute, Guerreiro in the 55th minute and Rafael Leao in the 92nd minute. Akanji scored the only goal for Switzerland in the 58th minute.

13. Brazil, ranked world number 1, were expected to beat Croatia in the quarter-finals, but they were wary of their opponents. What was the final score?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Part 3: The Finals

Answer: Croatia won on penalty shoot-out 4-2

In this match, possession was evenly shared but Brazil had 11 on-target scoring shots in total, to Croatia's 1. At the end of regulation time, it was 0-0. When Neymar scored for Brazil in the 106th minute, that was expected to be the final score but with three minutes of extra time remaining Petkovic slotted an equaliser. Croatia went first in the penalty shoot-out. They scored with their first four to lead 4-2 (Brazil missed their first). Brazil needed to score with their 4th to stay in the match but when Marquinhos hit a post, it was all over: Croatia had qualified for the semis with successive penalty shoot-out games. Brazil had qualified for the quarter-finals in the previous four World Cups but had crashed out before making the final. History repeats itself.

14. In the first match of the round of 16, Netherlands ranked 8 was drawn against which team ranked 16?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Part 2: The Round of 16

Answer: USA

The Netherlands were expected to win this cross-Atlantic match and had two goals in the net before halftime. The USA pulled back one in the 70th minute but when the Dutch team scored again in the 80th minute, it was all over. Final score Netherlands 3, USA 1.

15. Out of the 48 group matches, what was the highest winning margin?

From Quiz 2022 Qatar World Cup Group Stage

Answer: 7

Spain beat Costa Rica 7-0 in their first match in Group E. The 7 goals were scored by 6 different players: Olmo 11th minute Arsenio 21st minute F. Torres 31st (pen), 54 minute Gavi 74th minute Soler 90th minute Morata 92nd minute

16. Wales was the other British team which qualified for the finals. When was the first time they qualified?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Qualifiers - Part 1

Answer: 1958

In UEFA Group E, Wales finished second behind Belgium with 4 wins, 3 draws and 1 loss with 15 points. In the play-off stage, they defeated Austria 2-1 and Ukraine 1-0 in the final round to qualify. This was the second time Wales qualified for the finals. The first time was in 1958 where they reached the quarter-final stage, and lost 0-1 to eventual winner, Brazil.

17. England v. Iran: Which player of Nigerian descent scored England's second goal through a powerful shot at the end of the first half?

From Quiz Goals of the Qatar 2022 World Cup - 1

Answer: Bukayo Saka

Bukayo Saka was born in Ealing, England in 2001 to Nigerian parents. Saka, who spent most of his youth career at Arsenal and then debuted with the main team in 2018, already had a few international goals under his belt before the World Cup. At minute 43, almost by the end of the first half, Shaw crossed the ball from a corner kick and Maguire used his head to assist Saka. Saka then fired a powerful shot and scored England's second.

18. Which team scored the most goals with 16 at the 2022 FIFA World Cup?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Stats and Records Part 2

Answer: France

France scored 6 in the group stage: 4 against Australia and 2 against Denmark. In the knockout stage they scored 10: 3 against Poland in Round of 16, 2 against England in the quarter-final, 2 against Morocco in the semi-final and 3 against Argentina in the final.

19. Olivier Giroud surpassed which French great player after scoring his 52nd goal in the tournament?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Stats and Records Part 1

Answer: Thierry Henry

Giroud scored 2 goals against Australia to draw level with Henry as the all-time top scorer for France, with 51 goals. He surpassed Henry when he scored his 52nd goal against Poland in the Round of 16. In the quarter-final match against England, he headed in his 53rd goal for France.

20. Brazil beat Korea in Round of 16 by 4-1 to reach the quarter-final. What was the score at half-time?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Knock-Out Rounds

Answer: 4-0

Brazil scored all 4 of their goals in the first half: Vinicius Jr in the 7th minute, Neymar by penalty in the 13rd minute, Richarlison in the 29th minute and Panqueta in the 36th minute. Paik Seoung-ho scored a fantastic goal from outside the box for Korea in the 76th minute.

21. In the second quarter-final, The Netherlands ranked 10 played the remaining South American juggernaut ranked 4. Argentina took a 1-0 lead into half-time. What was the final score?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Part 3: The Finals

Answer: 2-2. Argentina win after penalty shootout 4-3

When Lionel Messi scored a 73rd-minute penalty, complementing Molina's 35th-minute goal to take the score to 2-0, most believed the Argentinians had done enough to win. But then Dutch substitute Weghorst scored twice, both late, including a sublime goal from a free kick set play in the 11th minute of stoppage time. However, in the tense penalty shootout, the Dutch missed on the first shot and were on the back foot for the entire shootout. They missed again so when Argentina missed one it was not costly. The South Americans booked a semi-final spot against Croatia winning the shootout 4-3.

22. In the second match in the Round of 16, Argentina ranked 3 were expected to easily beat Australia ranked 38. What was the final score?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Part 2: The Round of 16

Answer: Argentina 2 Australia 1

The Australians surprised everybody by winning two of their three group matches, qualifying with the same number of points as the more fancied France. However, the Australians were not intimidated by the South American powerhouse and played confidently. It took 35 minutes for Lionel Messi to find the back of the net and the commentators expected more to follow. They grabbed another in the 57th minute but when Australia scored in the 77th minute, it was a frantic last 20 minutes. Argentina hung on with a final score of Argentina 2 Australia 1.

23. Out of the 48 group matches, what was the highest aggregate goals scored between the two teams?

From Quiz 2022 Qatar World Cup Group Stage

Answer: 8

In Group B opening match, England beat Iran 6-2. Mehdi Taremi became the first Asian player to score 2 goals against an European side in World Cup history. Taremi scored his first goal in the 65th minute and his second goal by penalty in 103rd minute in added on time. He signed for Porto in 2020. England and USA qualified for the last 16 in Group B. England topped their group with 7 points. USA finished second with 5 points, drew 1-1 with Wales, 0-0 with England and beat Iran 1-0.

24. What four-time winning nation failed to qualify for the 2022 World Cup, for the second time in a row? Their absence was even more shocking considering they were the reigning European champions at the time.

From Quiz On The Way To Qatar 2022 - Interesting facts

Answer: Italy

The "Azzurri" were strong candidates to contend in the World Cup, but the world was shocked when they lost to North Macedonia in the second round play-offs, thus becoming the first former champion to miss two consecutive World Cups in 44 years (the previous case was England, champion in 1966, which failed to qualify for the 1974 and 1978 editions). The other three nations, all of them former champions, qualified for the 2022 tournament. Germany was the only other one that had won the Cup four times.

25. The highest aggregate score in the CAF third round playoff match over two legs was 5-2. The match was played between which two group winners from the second round?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Qualifiers - Part 2

Answer: DR Congo vs Morocco

Morocco defeated DR Congo 5-2 by aggregate score over two legs. Ghana drew with Nigeria 1-1, but won on away goal rule. Cameroon also won 2-2 on away goal rule against Algeria. Tunisia beat Mali 1-0. All the winning teams advanced to the finals.

26. Germany finished top of Group J with 27 points in a 6-team group. What other team also finished with 27 points?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Qualifiers - Part 1

Answer: Denmark

Denmark topped Group F with 9 wins and 1 loss with 27 points. England finished first in Group F with 26 points. Netherlands topped Group G with 23 points.

27. A total of 17 penalties were awarded at the 2022 FIFA World Cup. What player scored the most with four?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Stats and Records Part 2

Answer: Lionel Messi

Lionel Messi scored 4 penalties: 1 against Saudi Arabia in the group stage, 1 against Netherlands in the quarter-final, 1 against Croatia in the semi-final and 1 against France in the final.

28. French goalkeeper and captain Hugo Lloris moved ahead of which player when he won his 143rd cap, in the win over England in the quarter-final?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Stats and Records Part 1

Answer: Lilian Thuram

Lloris moved ahead of Lilian Thuram with his 143rd cap. He increased his tally to 144 against Morocco in the quarter-final and 145 against Argentina in the final.

29. Croatia upset Brazil in the quarter-final, to reach the semi-finals for the second successive time. How did Croatia beat Brazil?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Knock-Out Rounds

Answer: 4-2 on penalty kicks

Brazil took the lead when Neymar scored in the 106th minute (it was 0-0 at full time). Petkovic equalized in the 117th minute. Brazil was eliminated by Croatia 4-2 on penalty kicks. Rodrygo missed the first penalty kick of Brazil and Marquinhos missed the fourth penalty kick. Croatia scored all their 4 penalty kicks to eliminate Brazil.

30. In the third quarter-final, the Moroccans had done very well to exceed even their own expectations; and Portugal was averaging three goals per match. It should have been lopsided but was not. What was the final score?

From Quiz 2022 FIFA World Cup Part 3: The Finals

Answer: Morocco 1 Portugal 0

The Portuguese dominated possession with 74% of the ball, but could not convert and there were few chances for either team. A combination of a good header from En-Nesyri and a bad mistake from the Portuguese goalkeeper allowed Morocco to take the lead which they never relinquished. Ronaldo came on as a substitute and managed to get a shot on target as Portugal peppered the goal in desperation towards the end. The Moroccans held fast and became the first African team to play in a World Cup semi-final. No other team had managed to score against them at this late stage of the competition. A truly remarkable achievement.

This is category 25035
Last Updated Feb 21 2024 2:03 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.