FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
UK Football for Experts Quizzes, Trivia and Puzzles
UK Football for Experts Quizzes, Trivia

UK Football for Experts Trivia

UK Football for Experts Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK

Fun Trivia
.

Tough, Difficult and Very Difficult ... they're all in here!

.

28 quizzes and 310 trivia questions.
1.
  Odd One Out: British Football   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Four answers, but only three logically belong with each other. Can you pick which is the odd one out?
Tough, 10 Qns, FussBudget, Jun 13 07
Tough
FussBudget gold member
3261 plays
2.
  Team History: England Football Team editor best quiz    
Multiple Choice
 20 Qns
Being an England fan is a topsy turvy experience, with the team often finding new ways to break the hearts of their fans. Let's go through the history of the Three Lions.
Tough, 20 Qns, TheOracler, Jun 11 21
Tough
TheOracler
Jun 11 21
266 plays
3.
  To Miss, or Not to Miss?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The penalty shoot out, a method of getting a winner after 120 minutes of close fought, level scoring contests. However, for England, a method of getting beaten, regularly.
Tough, 10 Qns, doomed, Oct 30 09
Tough
doomed
2509 plays
4.
  General UK Footy    
Multiple Choice
 20 Qns
This quiz contains any useless football facts I've picked up over time.
Difficult, 20 Qns, elwood_23, Jul 11 05
Difficult
elwood_23
3373 plays
5.
  English Football: 2007-08    
Multiple Choice
 10 Qns
Quiz of where the following teams are plying their trade in League and Non-League football in 2007-08.
Difficult, 10 Qns, minardifan, Nov 11 10
Difficult
minardifan
1241 plays
6.
  Football Mix    
Multiple Choice
 10 Qns
More football teasers, from the FA Cup to the Champions League.
Tough, 10 Qns, furl, Mar 08 06
Tough
furl
3242 plays
7.
  British Football Firsts    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz tests your knowledge of some British "firsts" in the game of Association Football. I hope you know your footie history!
Difficult, 10 Qns, Jennifer84, Nov 16 14
Difficult
Jennifer84
302 plays
8.
  UK Football    
Multiple Choice
 10 Qns
So you think you know your football? Well try this quiz and see if you are right!
Tough, 10 Qns, briley, Mar 08 06
Tough
briley
3380 plays
9.
  The Football Conference    
Multiple Choice
 15 Qns
The Football Conference was formed in 1979 as 'The Alliance Premier League'. It is now the leading division in non-league football.
Very Difficult, 15 Qns, Dazzy_D, Oct 11 02
Very Difficult
Dazzy_D
620 plays
10.
  The Beautiful Game in Britain    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the most popular sport in the world, in its home country - the UK. Premier League, with a couple of wanders across the borders for good measure.
Tough, 10 Qns, DexterMaximus, Oct 12 16
Tough
DexterMaximus
207 plays
11.
  Oh England, My Lionheart    
Multiple Choice
 10 Qns
Three lions on their shirts! This quiz is all about the England national football team through the ages.
Tough, 10 Qns, gillez, Sep 19 12
Tough
gillez
274 plays
12.
  G.B. Association Football Team [2]    
Multiple Choice
 10 Qns
Another team playing the 4-4-2 system and with P Shilton as GK. Hope you enjoy the team.
Tough, 10 Qns, ykroy, Sep 24 10
Tough
ykroy
592 plays
13.
  G.B. Association Football Team [1]    
Multiple Choice
 10 Qns
As football fans we can all pick great teams. This is my selection of players to represent G.B. Playing a 4-4-2 system, Gordon Banks would be G.K. See what you think and have fun.
Tough, 10 Qns, ykroy, Sep 26 09
Tough
ykroy
574 plays
14.
  G.B. Association Football Team [3]    
Multiple Choice
 10 Qns
Another team playing the 4-4-2 system with P. Jennings as G.K. Hope you enjoy my selections.
Tough, 10 Qns, ykroy, Jan 13 16
Tough
ykroy
510 plays
15.
  English and Scottish Football    
Multiple Choice
 10 Qns
Football quiz centred on the English and Scottish leagues.
Tough, 10 Qns, domh, Jun 11 09
Tough
domh
2856 plays
16.
  British Football For Diehards    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is an average quiz for die hard British Football fans.
Difficult, 15 Qns, rickyttaylor, Sep 04 09
Difficult
rickyttaylor
2052 plays
17.
  UK Soccer Celebrity Fans    
Multiple Choice
 10 Qns
This one's simple and mildly interesting. You get the name of a celebrity and all you have to do is decide which football team they support or have a connection with.
Tough, 10 Qns, mistermr61, Feb 24 04
Tough
mistermr61
1607 plays
18.
  Football Knowledge    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know your stuff?
Difficult, 10 Qns, Popeye84, Jan 04 21
Difficult
Popeye84
Jan 04 21
177 plays
19.
  English Football Quiz Challenge    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on English football. I hope you enjoy!
Difficult, 10 Qns, LFCjb94, Dec 06 09
Difficult
LFCjb94
1093 plays
20.
  Footy For Anoraks    
Multiple Choice
 10 Qns
Football quiz for sad people like me.
Tough, 10 Qns, wolfieboy, Jan 11 06
Tough
wolfieboy
2217 plays
21.
  English Football : Part C    
Multiple Choice
 10 Qns
General questions on the world of football.
Tough, 10 Qns, BertElwell, Oct 14 05
Tough
BertElwell
2675 plays
22.
  Questions on English Soccer    
Multiple Choice
 20 Qns
Some easy and hard questions on English club teams and the English national team.
Difficult, 20 Qns, Lost_Player, Jun 20 09
Difficult
Lost_Player
2377 plays
23.
  Football Commentators (English TV)    
Multiple Choice
 10 Qns
You may remember the scores and scorers, but do you know who was behind the microphone for some of football's biggest games?
Difficult, 10 Qns, elsiemoo, May 31 08
Difficult
elsiemoo
435 plays
24.
  Football Facts for Football Fans    
Multiple Choice
 5 Qns
Some taxing questions for football (soccer) fans everywhere.
Tough, 5 Qns, kizlode, Feb 24 04
Tough
kizlode
1805 plays
25.
  English Football : Part D    
Multiple Choice
 10 Qns
Again questions on anything I could think of about football.
Tough, 10 Qns, bertelwell, Oct 14 05
Tough
bertelwell
1822 plays
26.
  FA Charity Shield    
Multiple Choice
 5 Qns
Enjoy this simple quiz on the annual curtain raiser to the English football season, between the League Champions and the FA Cup winners (in the early years, between the League Champions and the Southern League champions).
Tough, 5 Qns, hopalong davo, Sep 07 02
Tough
hopalong davo
1065 plays
27.
  2002-03 Season of Football    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is questions from the football season 2002-03. The questions span all divisions and I will try and make them as difficult as possible!
Difficult, 10 Qns, davidpark86, Dec 16 06
Difficult
davidpark86
1111 plays
28.
  Random Football    
Multiple Choice
 10 Qns
A few random questions on English footie. The answers are not as simple as you think!
Difficult, 10 Qns, stevejones, Mar 25 06
Difficult
stevejones
1246 plays

UK Football for Experts Trivia Questions

1. In 1872, the England team faced off against Scotland in the first international match to be recognised by FIFA. Where was the match held?

From Quiz
Team History: England Football Team

Answer: Hamilton Crescent, Glasgow

The match took place on 30 November 1872 and ended in a 0-0 draw in front of a crowd of roughly 4,000 people. In modern times, the ground is used more regularly for cricket and is the home of the West of Scotland Cricket Club. The Oval did hold five meetings between England and Scotland in the years 1870-1872, but none of these were recognised by FIFA. Neither Hampden Park nor Empire Stadium, the original Wembley, were open at this point. Hampden opened in 1903 while Empire opened in 1923.

2. This team, in their prime considered possibly the best in history, won the top division of English football in 2012-13. Who are they?

From Quiz The Beautiful Game in Britain

Answer: Manchester United

The Red Devils won their first championship in 1908, with 13 titles coming under the 27-year-reign of Sir Alex Ferguson. Liverpool, Chelsea and Arsenal have all also notched up multiple top division titles.

3. Jarvis Kenrick of Clapham Rovers FC achieved which first in the 1871-72 season?

From Quiz British Football Firsts

Answer: He scored the first ever FA Cup goal

Jarvis Kenrick scored the first ever FA Cup goal in a 3-0 First Round tie win for Clapham Rovers against Upton Park on 11th November 1871. They were eliminated in the Second Round by Wanderers FC who went on to win the final, in 1872.

4. Who was the first player to score 30+ Premier League goals for three different clubs?

From Quiz Football Knowledge

Answer: Les Ferdinand

Les Ferdinand retired in 2006. He scored 80 goals for Queens Park Rangers (1987-1995), of which 60 were in the Premier League, 41 goals for Newcastle United (1995-1997) and 33 goals for Tottenham Hotspur (1997-2003).

5. Jimmy Armfield was a one club man (1954-71). Known as "The Tangerines", what is the name of this club?

From Quiz G.B. Association Football Team [3]

Answer: Blackpool

Jimmy made over 500 appearances for Blackpool. He made his England International debut in 1959 playing against Brazil in front of over 120,000 fans. Armfield went on to gain 43 caps. At the 1962 World Cup Finals in Chile, he was acclaimed as the best right back in the world.

6. Paul Reaney was the long serving fullback for the great Leeds United team of the 1960s and 70s. After leaving Leeds in 1978, Paul joined which club?

From Quiz G.B. Association Football Team [2]

Answer: Bradford City

The quiet man of the Leeds team, Paul had 558 appearances for the club during his 16 years there. Capped 3 times by England, he was a superb defender and a fine distributor of the ball.

7. George Cohen, the England right back in the 1966 World Cup victory played for which club?

From Quiz G.B. Association Football Team [1]

Answer: Fulham

A one club man, George made 459 appearances for Fulham and gained 37 caps playing for England. George Best described Cohen, "The best fullback I ever played against".

8. The 1986 World Cup quarterfinal between England and Argentina featured the infamous 'Hand of God' goal scored by Diego Maradona, as well as a slightly memorable second goal. Who was commentating on the match for the BBC and ITV respectively?

From Quiz Football Commentators (English TV)

Answer: Barry Davies and Martin Tyler

Barry Davies famously said after Maradona's brilliant second goal, "You have to say that's magnificent", whilst Martin Tyler incorrectly shouted, "Goal", when Gary Lineker looked to have scored a late equaliser. England lost the game 2-1, and Argentina went on to win the competition.

9. Which 3 players missed in England's penalty shootout loss to Portugal in the 2006 World Cup?

From Quiz English Football

Answer: Frank Lampard, Steven Gerrard and Jamie Carragher

England crashed out of the 2006 World Cup in this match after Cristiano Ronaldo scored his penalty, putting the Three Lions out in the quarterfinals.

10. Who was the last player to score a hat-trick at the old Wembley Stadium?

From Quiz Random Football

Answer: Grant Best

Grant, who was director of Sky Sports at the time, scored a hat-trick in a media match a month before the ground shut.

11. In the World Cup 1990 semi-final, England first suffered the pain of being beaten through the penalty shoot out, who beat them?

From Quiz To Miss, or Not to Miss?

Answer: West Germany

The game itself was a tense but open affair. After full time the two teams were locked at 1-1. Andreas Brehme had scored a fortunate goal via deflected free kick, to give the West German side the lead on the hour. However, with 10 minutes remaining, England equalised through Gary Lineker. England were the better side in extra time and made a handful of excellent chances only to see the game finish 1-1 after extra time and on to the penalties. England took the first penalty which saw Lineker score to make it 1-0. Brehme then made it 1-1, followed by Peter Beardsly 2-1, Lothar Matthias 2-2, David Platt 3-2, and Karl Heinz Riedle 3-3. However, Stuart Pearce an excellent penalty taker had his shot saved by German keeper Bodo Illgner and the game had turned away from England. Olaf Thon stepped forward to beat Peter Shilton and make it 4-3 to West Germany. Up stepped Chris Waddle and he blasted the penalty well over the crossbar to give the West Germans victory and a place in the final. The game was played in Delle Alpi stadium in Turin, Italy on July 7th 1990. West Germany beat Argentina in the final 1-0, curtosy of- a penalty scored by Andreas Brehme.

12. Who won the FA cup in 1976?

From Quiz Football Facts for Football Fans

Answer: Southampton

Southampton's original ground, The Dell, was opened in 1898 and wasn't changed until 1922, when they won promotion to the Second Division.

13. Elton John is connected to which team?

From Quiz UK Soccer Celebrity Fans

Answer: Watford

Elton was Chairman of Watford for many years, and who can forget his tears of emotion when he saw his beloved team play in the 1984 Cup final.

14. Which club did the late great Davie Cooper sign from when joining Glasgow Rangers?

From Quiz British Football For Diehards

Answer: Clydebank

One of Glasgow Rangers' most favoured and gifted players, the supremely talented winger signed from Clydebank in June 1977 after starring for the 'Bankies' in three League Cup ties against Rangers the previous season. He passed away on 23rd March 1995 following a brain haemorrhage the day before. The tragic news that Davie Cooper had passed away tore a hole in the hearts of tens of thousands, and not just followers of the Rangers.

15. When did the first Charity Shield take place?

From Quiz FA Charity Shield

Answer: 1908

The Football League champions Manchester United (the professional team) played the Southern League champions Queens Park Rangers (the amateur team) in the 1908 Charity Shield. After a 1-1 draw, Man Utd went on to win 4-0 in the replay.

16. Who scored the last ever goal at The Dell?

From Quiz General UK Footy

Answer: Matthew Le Tissier

At that time, 'Le God' wass one of only 2 players (the other was Graeme Le Saux) to come from the Channel Islands who has also represented England at full international level.

17. Who was the first player to save a penalty in an FA Cup Final?

From Quiz Footy For Anoraks

Answer: Dave Beasant

He was also the first goalkeeper skipper to lift the trophy in the same game.

18. What were the original colours of Manchester United?

From Quiz Football Mix

Answer: Yellow and Green

When Man U were formed in 1874 they were known as Newton Heath and played in Green and Yellow halfs. In 1994 Umbro copied this design for United's second away strip.

19. Which mad-cap manager said: 'It's a shame when the player that you bought to play like a world beater plays like an egg beater.'?

From Quiz English Football : Part D

Answer: Barry Fry

The ex-manager of Birmingham City is now managing Peterborough United in Division 2.

20. Which football team are nicknamed 'The Imps'?

From Quiz English Football : Part C

Answer: Lincoln City

Season 2000-01: currently in Divison 3 in England.

21. With which football league club did Ian Wright finish his career?

From Quiz English Soccer

Answer: Burnley

22. Which team were runners-up in the first F.A. Cup Final to be staged at Wembley?

From Quiz UK Football

Answer: West Ham United

23. What was the name of Bolton Wanderers stadium before they moved to the Reebok Stadium?

From Quiz English and Scottish Football

Answer: Burnden Park

They moved there in the mid 1990's after deciding to move rather than update Burnden Park to meet new safety standards.

24. Which team gave England their first defeat outside of the British Isles?

From Quiz Team History: England Football Team

Answer: Spain

The game in question took place on 15 May 1929 at Madrid's Estadio Metropolitano stadium. Despite an early 2-0 lead for the visitors, Spain won 4-3 thanks to an 82nd minute winner from Severiano Goiburu. Before air travel became more widespread, England tended to just face off against their fellow British rivals. However, the team did go on its first tour of Europe in 1908, which featured wins over Austria and Hungary.

25. This man, despite only winning the Premier League once, is considered one of the greatest strikers to ever grace the Premier League, having netted 260 goals. What is this Geordie's name?

From Quiz The Beautiful Game in Britain

Answer: Alan Shearer

Shearer, in all competitions, made 734 appearances and scored 379 goals for Southampton, Blackburn Rovers and Newcastle United. He won his sole Premier League title with Blackburn in 1995. Andy Cole scored 121 goals for Manchester United, Henry hit the back of the net 226 times for Arsenal, while Shearer's Blackburn strike partner Sutton netted just 59 times during his time at Ewood Park.

26. Which unique distinction was achieved by Reginald Courtney-Welch of Wanderers FC, in 1872?

From Quiz British Football Firsts

Answer: He played in the first ever FA Cup final and the first ever international match

Courtney-Welch played in the Wanderers team that beat the Royal Engineers 1-0 in the first ever FA Cup Final at Kennington Oval on 16th March 1872. He then played at full back for England in the first ever international football match, against Scotland at Hamilton Crescent, Partick on 30th November of that year. He thus became the only player to take part in both the first FA Cup Final and the first international match.

27. Who were the first international team that England played from outside of the home nations of Scotland, Wales and Ireland, on 6th June 1908?

From Quiz Oh England, My Lionheart

Answer: Austria

In June 1908, England undertook a central European tour, facing Austria twice in Vienna, winning 6-1 and 11-1. They also played Hungary in Budapest, winning 7-0, then Bohemia (now part of the Czech Republic) in Prague, coming out 4-0 winners.

28. Which team did Terry Cooper join after leaving Leeds United in 1975?

From Quiz G.B. Association Football Team [3]

Answer: Middlesbrough

A highly rated left back in the great Leeds United team of the 1960-70s, Cooper made 250 appearances for Leeds and gained 20 caps for England. Terry played a further 105 games for Boro, who were then managed by ex-teammate Jack Charlton.

29. Ray Wilson was the oldest player on the 1966 England World Cup winning team. How old was he?

From Quiz G.B. Association Football Team [2]

Answer: 32

Rock steady in defence, Ray was capped 63 times by England. He had a distinguished career at both Huddersfield Town and Everton.

This is category 25123
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.